Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum a salvat administrația Hava averea lui Sabău, primită în dar de la Hava

Zoom Cum a salvat administrația Hava averea lui Sabău, primită în dar de la Hava

Se ia un oraș de provincie, pe care providența austro-ungară l-a dotat cu o cetate. Să-i zicem Alba Iulia. Se ia un om care e de vreo douăzeci și ceva de ani primar. Să-i zicem Mircea Hava. Se iau mai apoi niște fonduri, pe care providența nemțească a Uniunii Europene le-a pus la dispoziția românașului prin POR, în sumă de vreo sută de milioane de euroi. Cu banii ăștia se renovează Cetatea. Mă rog, se reconstruiește, se renovează, se reabilitează, se restaurează, că nu-i clar ce s-a întîmplat.

Ei bine, acum vine întrebarea: a cui e Cetatea? Eh, și voi. A cetățenilor, normal, a cui să fie? Dar să vedem, mai exact, și cine-s cetățenii ăștia. Sau, mă rog, cetățeanul, că numai unul e mare și lat, restul fiind mici fii și fiice de directori și directorași de prin Primărie ori angajați ai acestora.

Danil Sabău, restaurator și concesionar pe nimic al Cetății Alba Carolina

Danil Sabău, care-i și președinte al Ordinului Restauratorilor din România, avea o firmă, ca orice bugetofag sadea. Firma asta, Grup Corint SA, a primit – cu dedicație și pe bandă rulantă – tot ce a însemnat lucrări de restaurare și reabilitare a Cetății Alba Carolina. Pînă la urmă, o prietenie sinceră, cum e cea dintre Mircea Hava și Danil Sabău, cu contracte babane se ține. În total, undeva la vreo 70 de milioane de euroi au trecut din bugetul UE în conturile lui Danil Sabău, via Primăria Alba Iulia. Cum prea mult nu-i niciodată destul, și pentru că știa cel mai bine locurile pe care le reconstruise – adică restaurase –, Danil Sabău s-a gîndit că n-ar fi rău să și le însușească.

În urmă cu vreo zece ani, în 2006, i-a făcut lui Hava o ofertă de nerefuzat: o asociere în participațiune, între firma lui, Grup Corint SA, și Primărie. Administrația locală avea să-i dea în folosință un spațiu – actualul Hotel Medieval, hotel de (hoha) cinci stele –, precum și Traseul celor Trei Fortificații. Totul pentru o fabuloasă sumă de 1.000 de euro lunar – 200 pentru Hotelul Medieval și 800 pentru cele 10 hectare pe care se întinde Traseul celor Trei Fortificații. Mă rog, oficial, asocierea în participațiune prevedea ca minimul plătit drept chirie să fie suma aceasta, maximul urmînd să fie în cuantum de 10% din profitul firmei.

Nici nu mai are rost să spunem, firma n-a făcut, în zece ani, profit. Pen’ că, de fapt, n-a mai fost firma care intrase în asociere. Hă, hă, hă.

Ei bine, prin 2008, pentru că – așa cum ziceam mai sus – firma lui Danil Sabău era un magnet de lovele publice, iar în baza contractului ar fi trebuit să decarteze 10% către municipalitate, cei doi – edil și bugetofag – fac o nouă combinație, iar contractul de concesiune este rupt în două bucăți și trecut de pe Grup Corint SA pe alte două firme, Grup Gorint SRL și Corint SRL, fiecare cu bucata ei de biznis în Cetate. Bașca, pe post de bonus, Sabău mai primește și spațiile de la parterul Porții a IV-a a Cetății – reconstruită tot de firma lui, pe bani europeni – moca, în cadrul contractului. Ba chiar primește și calea de acces, pe care o închide și deschide după bunul plac, la ce oră vrea.

Anii trec și cu ei trec și banii europeni.

Astfel că afacerile lui Danil Sabău încep să sufere, cu toate că Hava găsește fel și fel de chichițe ca să-i bage contracte în casă. De la o budă publică renovată cu un milion, că găsiseră ei acolo un “depozit de făină de secol XVII”, și pînă la un muzeu aruncat în Piața Cetății, cea pentru a cărei existență s-a distrus un parc, lucrare ce a băgat în conturile Grup Corint vreo 3,5 milioane de euroi. Cu toate astea, aparent, Danil Sabău e într-o mare dificultate financiară și creditorii, privați și stat, îi cam bat în ușă.

Soluția salvatoare vine tot de la Hava.

În urmă cu o săptămînă, prin Consiliul Local Alba Iulia, Mircea Hava reușește să treacă, cu unanimitate de voturi, un proiect prin care contractul de concesiune este mutat, din nou, de la cele două SRL-uri pe un nou SRL, Corint Hotel Medieval pe numele său. Pentru că așa cer firmele lui Sabău într-o adresă. Oficial, Hava – prin expertul lui cucu-bau, care întocmește un raport de specialitate favorabil – găsește și scuza perfectă: dat fiind că cele două firme mai fac și alte chestii, este foarte greu de urmărit contabilitatea acestora și, prin urmare, nu se poate determina în mod clar dacă, din activitatea prestată, cele două entități realizează sau nu profit. HA-HA-HA! Deci tot departamentul ăla contabil nu e în stare să urmărească dacă o firmă face sau nu profit, astfel încît să-și ceară cei 10% cuveniți municipalității, în cazul în care cuantumul depășește 200 de euro, respectiv 800 de euro, lunar, pentru cele două firme. HA-HA-HA.

Partea frumoasă: Sabău nu mai e concesionar.

Asta pentru că, să vezi chestie, deși prima firmă, cea care intrase în combinația cu Primăria, era a lui, aceste două firme sînt deținute de soție și de fiica vitregă – Doina Amalia Sabău și Ada Patricia Mihuț. Care, în caz că dă Sabău faliment, vor rămîne bine-mersi stăpîne peste cea mai mare parte din Cetatea Alba Carolina. Iar, prin ele, și Sabău. Asta ca să nu mai zicem că, nemaifiind vorba de un SA, ci de niște SRL-uri, orice eventual prejudiciu va fi limitat la activele SRL-ului. Adică la nimic.

Vrăjeala e și mai mișto dacă te gîndești că

oamenii lui Hava nu pot să caute în contabilitatea lui Sabău – sanchi motiv de transfer al contractului –, dar toate celelalte contracte rămîn la fel. Căci în Cetatea Alba Carolina au primit spații, pe același sistem de asocieri în participațiune, o grămadă de rude ale șefilor de prin Primărie, foști angajați ai primarului ori membri ai camarilei acestuia. Bașca, ar mai merita spus că la ora asta nu se mai pot face contracte prin asociere în participațiune. Ci doar concesiuni simple sau închirieri. Or, mutarea contractului de asociere în participațiune de pe o firmă pe alta presupune încheierea unui nou contract, contract care nu se poate supune decît legilor în vigoare. Iar asta ar însemna să fie scos la licitație. Dar pe cît facem pariu că așa ceva nu se va întîmpla și nici că prefectul va ataca HCL-ul? Că despre DNA și alte instituții ale Justiției, ele, din păcate, nu există în județul Alba decît în cazul hoților de biciclete, cel mult.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Incredibil ce le merge mintea la bāietii āstia! Brici! Fac combinatii si în somn. Pācat însā cā numai în folos propriu.

 2. #2

  Rxcelent articol !!! Alba Iulia a ajuns un “model de coruptie totala “!!!

 3. #3

  ședeți blând, toată lumea!…ăștia doi și cu vreo încă câțiva, au să crape în curând! de mână! …li se pregătește oareceva…

 4. #4

  Citind cele scrise înțeleg mai bine de ce Caragiale a ales să plece din România, de ce alți au luat calea exilului. Se pare că la noi nu poți construi ceva fără a atrage ura invidioșilor. Nu se poate construi ceva fără ca alți să dărâme. Cu cât ceva e mai bine realizat cu atât crește corul detrsctorilor!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Poliția nu știe să cînte la Pian

  11 august 2020

  Pe cît de fioroși s-au repezit asupra unui biet om al străzii, împodobindu-l cu cătușe și la mîini, și la picioare, pînă și-a dat duhul în ghearele lor, pe atît […]

 • Și școala mai ucide, nu-i așa?

  11 august 2020

  Profesorul Iohannis a ținut lecția de aritmetică singur, fără să împartă oxigenul cu cineva, fără ca umbra vreunui muritor să-i strice suficiența.Voia să dea doar el veștile bune, și așa […]

 • Orban descrescătorul

  11 august 2020

  Luni, Ludovic Orban ne-a anunțat că domnia-i propie și guvernul înțelept condus de către acest geniu al șprițurilor târzii au reușit să oprească creșterea numărului de infectări. „Am reușit să […]

 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]