Gata, am epuizat resursele despre supraviețuire. De fapt, nu le-am epuizat, dar restul sînt secretul meu! Și al întregului Internet, of course.
Așadar, în încheiere, m-am gîndit să fac o listă cu ce aș lua eu de acasă în caz de ceva nasol, înainte de a o tăia spre munți. Un truc mai vechi, pe care-l folosesc de cîte ori trebuie să-mi fac bagajul pentru a pleca undeva, este să o iau de la cap pînă la picioare și astfel îmi iau tot ce îmi trebuie.
Să încercăm și aici la fel.
În primul rînd, ca să o tuliți din oraș v-ar prinde bine o motocicletă, scuter, ceva. În lipsă, merge și o bicicletă. Mai greu, mai ales la deal, dar merge. Dacă aveți un motor, n-ar strica să aveți și o mică rezervă de combustibil, nu știu cît de mult o să găsiți pe drum.
Doi: musai să aveți un cuțit țapăn, eventual din ăla vînătoresc. Și, dacă tot sîntem la unelte, un toporaș v-ar prinde bine, pînă să faceți voi fier vi se vor lungi urechile.
Într-o situație ideală, v-aș recomanda să aveți la îndemînă un arc și săgeți. Au la Decathlon, dacă vă gîndiți la stocuri. Dacă nu, vă faceți voi, cînd o fi timpul și vă răzbește foamea.
Poate unul dintre cele mai utile lucruri – nu, nu GPS-ul de pe smartphone, nu vor mai prea fi sateliți GPS în situația asta nașpa – ar fi un ghem de sfoară. E greu de crezut cît de util se poate dovedi, în situații critice. Și o lanternă din aia cu încărcare manuală. Din alea pe care le strîngi în mînă și luminează, cu dinam, no.
În continuare, v-ar prinde bine o mică trusă medicală: feșe, leucoplast, rivanol, știți voi – din astea. Și – o să rîdeți – mai știți cărțulicile alea mici, din colecția “caleidoscop” (ălea gen “Am tăiat porcul. Cum îl preparăm?”)? Există una dintre ele care ne învață cum să recunoaștem ciupercile comestibile. Util și bun.
În rest, sînt multe lucruri utile, dar nu și esențiale pentru supraviețuire. E vorba și de spațiul pe care-l aveți la dispoziție, nu? Iar dacă aveți loc, puneți niște cîrlige de pescuit și strună, chibrite/brichetă, un filtru de apă cu cărbune activ, un ceas automatic, o busolă (de ăstea nu aveți nevoie, vă puteți descurca și fără, dar vă fac viața mult mai ușoară). Și or mai fi și altele, cînd o să-mi fac rucsacul le-oi descoperi și arunca în el.
Chiar vă provoc, adăugați la lista mea. Sigur îmi scapă cîte ceva, ar fi interesant de văzut la ce vă gîndiți și voi.
În rest, noi să fim sănătoși, că sfîrșitul lumii vine și trece. Și ne reîntîlnim după anul nou.
Citește și celelalte episoade din “cum o să-mi petrec sfîrșitul lumii” aici.
Exclusiv online
brichete bic, sac de dormit, folie de plastic, saltea de neopren
– O bucata de sarma de cativa m, daca se poate de cupru (intotdeauna o bucata de sarma e buna la casa omului);
– O folie de PVC de vreo 3×3 m, te poti acoperi cu ea in caz de ploaie ca si cu o pelerina sau intinzand-o intre doi pari obtii un cort impermeabil;
– cateva pungi de nylon (cari apa cu ele, tii diferite lucruri in ele ca sa nu se ude (chibriturile de exemplu), ti le tragi pe cap pentru a te apara de ploaie, ti le tragi peste ciorapi ca sa nu te uzi pe picioare, etc;
– un radio care sa mearga si pe unde scurte, daca se poate cu alimentare la 1.5V (cu sarma poti sa faci un cablu pentru alimentarea radioului de la lanterna cu dinam sau/si o antena exterioara), poate totusi intr-un colt al lumii a mai scapat cineva care da un semn de viata;
– cateva ace de cusut, cu un ac de cusut poti sa-ti repari hainele, poti sa-ti scoti o aschie din deget, poti sa intepi ceva (de exemplu o punga de puroi din gingie), incalzind-ul pana la rosu poti sa-l indoi si sa faci un carlig de pescuit cu el…
– un pix cu corp si mina metalica: avand un pix, pe langa ca poti (o perioada) sa scrii ai la dispozitie si doua tuburi/furtune cu care poti sa faci tot felul de chestii, de exemplu sa faci un mic distilator cu care din fructe sau cereale fermentate sa obtii alcoolul pe care ai uitat sa-l pui in trusa medicala, sa faci un stut pe care sa-l infigi intr-un artar pentru a extrage seva din care in final obtii un sirop care inlocuieste zaharul, sa-ti faci o sipca sau o pipa (pentru pipa iti trebuie sa cauti o castana pe care o scobesti in interior, asta daca nu faci arzatorul din lut) si multe altele.
Domnu’ Nic, Tata Uraniu, lasă dom’ne unelte, arme, apă, foc și-alte alea, zi-ne mai bine de ceva metode de supraviețuire în compania a 6,5 miliarde de canibali în devenire… Că la urma urmei bănuiesc că felul principal în meniu va fi omul, nu? Mă-ndoiesc c-atâta omenire se va sătura cu veverițe, pești, buruieni, melci și ce-or mai găsi…
Alelalte-s valabile după fo 5-10 ani cred. 🙁
Tinand seama ca populatia lumii chiar si dupa un prim dezastru va fi tot supraaglomerata, propun ca in acest kit sa se afle si o cantitate insemnata de „valuta forte postapocaliptica”: Tigari, antibiotice, seminte, ace pescuit,etc. Pe termen lung te pot ajuta sa iti procuri prin schimburi cu altii, diferite obiecte ce iti lipsesc.
Cele trei lucruri esentiale pentru supravietuire, inclusiv pe o insula pustie: un amnar, un topor cu coada lunga, bine ascutit, si o busola. Sunt cele pe care le enumera tot timpul noilor recruti, un mai vechi instructor in tehnici de supravietuire din armata SUA. Bine, ajuns la varsta senectutii a marturisit ca de fapt in locul busolei ar fi preferat…o bruneta!