Vești bune din cultură
După aproape o lună de zile de când Kelemen Hunor a fost numit ministru, timp în care conducerea ministerului a funcționat într-o formulă restrânsă, iată că ziua cea mare a sosit. Prin Decizia nr. 141/2014 din 27 martie, Hegedüs Csilla a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii. Hegedüs Csilla se întoarce acasă. În primul mandat de ministru al Culturii deținut de Kelemen Hunor, Hegedüs Csilla a fost consilier personal al ministrului. Alături de încă șase consilieri de etnie maghiară.
Pe întreaga durată a mandatului,
Hegedüs s-a aflat într-un grețos conflict de interese. Dacă ar fi pe jumătate de cinstită precum se pretinde, ANI ar putea să sesizeze Parchetul retroactiv, cu privire la faptele comise de Hegedüs. Aceasta a fost, concomitent cu exercitarea funcției de consilier, președintele Fundației Transilvania Trust, cât și președintele Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). În calitate de președinte al AFCN, Hegedüs a atribuit 1,5 milioane de euro fundației Transivania Trust. Adică ei însăși. Principalul obiectiv al Fundației Transilvania Trust este reabilitarea castelului Banffy din Bonțida.
Deși castelul și domeniul au fost concesionate
prințului Charles pe o perioadă de 49 de ani de către Primăria Bonțida, Ministerul Culturii rămîne unul dintre sponsorii reabilitării și conservării castelului Banffy. Conform adresei 932 din 4 martie 2010, vicepreședintele CJ Cluj, Fekete Emöke, a solicitat introducerea castelului pe lista de priorități a județului Cluj, în Programul Național de Restaurare (PNR) 2010, la secțiunea “Servicii proiectare“. Alături de castelul din Bonțida au fost introduse în PNR, la aceeași secțiune, castelul Wass-Banffy din Gilău, cât și bisericile reformate din Domoșu, Mănăstireni și Văleni.
Ca să poată fi restaurate bisericile reformate,
a trebuit să fie eliminate din PNR bisericile de lemn din Cluj, aparținând ortodoxiei. Din cele 135 de monumente la nivel județean, peste 100 necesită reparații urgente, iar 30 sunt amenințate cu distrugerea iremediabilă. Fire extrem de conștiincioasă, Hegedüs a reușit performanța rară de a rămâne cu fesele în două luntri, pe toată durata exercitării mandatului: adică și la București, în calitate de consilier personal al ministrului și președinte al AFCN, și la Bonțida, în calitate de diriginte de șantier și șefă de fundație. Luxul ne-a costat 6.000 de lei pe lună, de la buget, contravaloarea navetei aero Cluj-București și retur. Înmulțit cu peste doi ani, face circa 156.000 de lei bugetari.
Apoi, Hegedüs n-a venit cu mâna goală la minister,
ci împreună cu Szabó Bálint, tatăl ei personal, patronul firmei Utilitas SRL, de restaurare monumente. Care a primit, în 2009, 201.000 de lei pentru actualizarea documentației privind consolidarea și modernizarea unei aripi a Colegiului Național “Andrei Mureșanu” din Bistrița. Asta, ca să nu plângă etnicii maghiari că numai românii practică nepotismul. În 2010, Szabó Bálint a câștigat în condiții neclare licitația pentru serviciile de proiectare pentru ansamblul cetății Bathory din Șimleul Silvaniei, în valoare de 1.000.000 de lei.
Și pentru că a fost băiat cuminte,
tatăl lui Hegedüs va câștiga la rând licitația pentru atribuirea serviciului de asistență tehnică al circuitului târgurilor medievale din nordul Translvaniei, în valoare de 160.000 de lei; o licitație în același domeniu, de serviciu asistență, în valoare de 100.000 de lei, pentru proiectul de restaurare a unor clădiri de patrimoniu din Zalău, în care funcționează Muzeul Județean de Istorie și Artă, Centrul Militar Județean și Galeriile de Artă. Bine, veți spune, dar Transilvania la care repară de zor Kelemen Hunor aparține României.
Pentru Transilvania lui Kelemen Hunor
și Hegedüs Csilla s-au găsit bani de la buget pentru Uniunea Cercetașilor Maghiari din România, “Zilele Castelului Banffy”, revista Transsylvania Nostra, asociația de dans Bekecs, cultivarea limbii maghiare din Transilvania. Bine-bine, vom răspunde, dar mâna dreaptă a lui Hunor a respins, în calitate de președinte al AFCN, toate proiectele esențiale pentru conservarea monumentelor românești din Transilvania și din afara Transilvaniei. Au fost respinse de la finanțare proiectul de conservare și valorificare a Documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918 și proiectul de arheologie experimentală a Muzeului Județean Satu Mare.
Elanul selectiv și exclusivist al lui
Hegedüs Csilla a mai respins proiectul de restaurare și conservare a palatului guvernatorului Daciei Romane de la Apulum, cât și proiectul Eminescu al Editurii Academiei Române. Pentru că așa a vrut Hegedüs Csilla, a fost dramatic subfinanțată revista Arhivele totalitarismului a Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului. Bine-bine, veți spune, dar prințul Charles, patronul fundației Transilvania Trust, este cel mai important agent de imagine pe care l-a avut vreodată România. Bine-bine, vom răspunde, dar l-ați auzit pe prințul Charles vorbind și lăudând vreodată, în țara asta, altceva în afară de Transilvania?