Nicușor Dan a fost marea speranță a schimbării în politica românească. S-a bătut cu vechile partide de unul singur, în 2012, și a făcut o figură frumoasă. În 2016, ca să aibă mai multe șanse și ca să ocupe și niște scaune în Consiliul General, și-a făcut partid, Uniunea Salvați Bucureștiul. N-a câștigat Primăria, dar a fost, iar, foarte aproape. USB a devenit partid național, luptând pentru salvarea României. Și a umplut Parlamentul cu personaje unul și unul, de la însuși Nicușor Dan la Cosette Chichirău, Dan Barna, Cristian Ghinea și mulți-mulți alții. Partidul, însă, nu și l-a mai dorit pe fondatorul său și l-a trecut pe linie moartă. De unde Nicușor a înviat și a candidat iar la Primărie. Ca independent susținut de PNL și USR-PLUS. De data asta a câștigat fără prea mari emoții.
Lumea aștepta miraculoasele soluții pe care Nicușor mai mult nu le-a promis decât le-a promis. Aceeași lume a descoperit că umorul de calitate îndoielnică al susținătorilor, care promiteau apă caldă în București imediat după ce N.D. ar fi câștigat alegerile, a fost exact asta: o glumă proastă, făcută la disperare. Apa caldă și căldura au devenit facilități de tristă amintire pentru bucureșteni, căci de fiecare dată când constată că nu au acces la ele își amintesc, cu tristețe, de primarii corupți ai vechilor partide, care trebuiau eliminați de pe scena politică.
Au trecut un an și opt luni de la alegerea primarului Nicușor Dan și Bucureștiul nu arată mai bine, soluții miraculoase pentru trafic nu au apărut, parcurile municipalității se bălăcesc în mizerie, gropile își fac de cap mai des ca în alte mandate, iar DNA a început să facă vizite din ce în ce mai dese pe la biroul primarului general.
Chiar dacă Nicușor Dan nu poate face într-un mandat nici a suta parte din ce a promis în toți anii de campanie pentru Primărie, așteptările erau mari. Iar așteptările nesatisfăcute au tendința să se răzbune. Dacă Nicușor Dan va mai candida pentru un nou mandat de primar, cel mai probabil nu va reuși să-l câștige, cum nu va mai reuși nici Clotilde Armand, cealaltă minune a USR. Nici la Timișoara USR-ul nu va mai obține Primăria, cel puțin nu prin Dominic Fritz, decât dacă se întâmplă vreun miracol în următorii doi ani. Iar aceștia sunt cei mai vizibili primari ai partidului. Cu un Ghinea, căruia i se va pune în cârcă orice eșec din PNRR și cu niște parlamentari din ce în ce mai irelevanți, USR trebuie să-și caute de pe-acum alianțele care să-l ajute ca în 2024 să treacă pragul pentru a intra în Parlament. Ar mai fi o șansă, respectiv transformarea USR în partidul care să susțină candidatura la prezidențiale a Laurei Codruța Kövesi, dar pe nișa respectivă pare a se fi înscris, deja, Dacian Cioloș, cu un partid care încă nu există, dar care s-ar putea desprinde în curând din actualul USR.
Și uite-așa, după ce s-a bătut de la egal la egal cu PSD și PNL la europarlamentare, după ce a fost partid de guvernare, USR are toate șansele să ajungă balamaua de care vor avea nevoie unii sau alții pentru a-și consolida majoritățile. Asta și pentru că, dacă întâlnirea dintre hoț și prost nu aduce nimic bun, înlocuirea primului cu cel de-al doilea nici atât.
„Cu un Ghinea, căruia i se va pune în cârcă orice eșec din PNRR…”
Pai, in a cui carca sa pui „esecele” a caror cronica e deja anuntata, de ex., prin programul de autostrazi: 434 de km de finalizat complet- cu 52 statii de incarcare auto electrice, cu 625 ha. de perdele forestiere plantate pe margini, statii meteo, sisteme video, de monitorizare a traficului, de info „real time”, etc, etc.; in 5 ( cinci) ani, including ce-a mai ramas din 2022. Asta, in conditiile in care de 18 ani de a.s., ne scremem la o medie de sub 50 km. Sa fie prostie sau ticalosie, in sensul in care-in coniventa cu dna. de Bruxelless ce ne-a supravegheat PNRR-ul si careia Ghinea avea de gand sa-i ridice statuie, pe bune- s-a convenit din start cam cati bani se vor returna la mamitzica ieuropa. Generoasa cu copiii prosti, da’ are si asta are o limita!