Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum se crește Bolojanul (II)

Zoom Cum se crește Bolojanul (II)

Ilie Bolojan a fost declarat, de către unii, drept cel mai eficient primar din România, cel mai bun primar, cel mai mare atrăgător de fonduri europene, magnet pentru dezvoltare și progres. Cheia este în formulare: „a fost declarat“. Asta nu înseamnă, neapărat, că a și fost toate aceste lucruri.

Să luăm un exemplu

de mistificare a clasamentelor.

În ianuarie 2018, UrbanizeHub, o chestie care este think-tank, asociație, organizație, nici una dintre astea și toate la un loc, realizează un Top 10 al celor mai eficiente orașe din România. Criteriul principal în realizarea acestui top este atragerea de fonduri europene, alt criteriu fiind legat de valoarea cheltuielilor de capital efectuate de către administrația orașului respectiv.

Oradea este declarată de către UrbanizeHub cel mai eficient oraș din România pentru perioada 2007-2016. Aplauze, urale prelungite, ovații, limbi bine plasate.

Dar, surpriză, Oradea nu este, printre cele zece orașe din clasamentul UrbanizeHub, pe primul loc la capitolul atragerii de fonduri europene. În perioada 2007-2016, Oradea atrăsese fonduri europene în valoare de 140,6 milioane de euro. Iași atrăsese 156 de milioane de euro, dar se afla pe locul 3.

Nici la capitolul investiții de capital Oradea nu avea cele mai mari cifre dintre cele zece orașe. Înaintea sa se aflau, de drept, Iași, Craiova, sectorul 3 din București, Brașov, Timișoara și Cluj.

Așadar, orașul care nu se află pe primul loc la nici unul dintre cele două criterii principale folosite la alcătuirea topului se află pe primul loc la general. Ca să nu mai spunem că pe locul 2 în topul UrbanizeHub se afla Alba Iulia, un oraș care, în realitate, era spre coada celorlalte oraș din top, la ambele criterii. Norocul orașului condus, la vremea aia, de Bolojan a fost că autorii topului au dat o greutate mare unui alt criteriu, subiectiv: cum s-au schimbat fizic orașele în perioada 2007-2016. Asta, în condițiile în care, cu siguranță, autorii topului nu au fost în toate cele zece orașe de cel puțin două ori; o dată în 2007, o dată în 2016, pentru a putea realiza o comparație cât de cât onestă.

În aceste condiții, fără vreo legătură cu realitatea, Oradea a ajuns „cel mai eficient oraș din România“. Este doar una dintre metodele prin care, în ciuda realității, se crește Bolojanul.

Un clasament precum cel

făcut de UrbanizeHub este folosit imediat de către presa care crește Bolojanul. Dar înainte de a trata acest aspect, să spunem că Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub, s-a declarat fan al administrației Bolojan și, în plus, face parte din gașca lui Sebastian Burduja, vicepreședinte PNL și care are cu Bolojan o relație de susținere reciprocă. Închidem paranteza.

Așadar, după apariția clasamentului UrbanizeHub, banatulazi.ro, alături de multe alte publicații, preia clasamentul și se aruncă în ode la adresa administratorului-minune Bolojan. Cei de la banatulazi.ro ridică miza și declară Oradea drept „cel mai bun oraș din România pentru locuit“.

Orașul este administrat foarte bine“, „orașul se află printre cele mai frumoase din România“, „orașul este cel mai sigur din România“ etc. Totul se bazează, ca și studiul UrbanizeHub, pe percepția autorilor. Nu există comparații reale, deseori sunt citate păreri ale locuitorilor, care nu au, de asemeni, termen de comparație.

Pentru a-i convinge pe oameni că Oradea este ombilicul urban al României, banatulazi scrie, în 2018, că „tot mai mulţi oameni aleg să se mute aici, iar drept dovadă municipiul Oradea a intrat în Top 10 al primelor oraşe din România ca populaţie. Numărul locuitorilor din oraşul de pe Criş a crescut semnificativ, la 221.861 de persoane“.

Aceasta este, de fapt,

pur și simplu, o minciună. Și încă una sfruntată.

În 2011, populația municipiului Oradea era de 193.367 de persoane. Dacă ea ar fi crescut până în 2018 până la 221.861 de persoane, atunci da, ar fi fost un fenomen. Doar că nu, populația municipiului Oradea nu a crescut din 2011 până în 2018. Cifrele citate de către banatulazi.ro sunt, de fapt, cele referitoare la populația cumulată a municipiului și zonei metropolitane, care, da, în 2018 ajunsese la 221.861 de persoane.

Doar că, în 2011, populația municipiului Oradea și a zonei metropolitane fusese de 245.337 de persoane. Adică nici măcar asta nu crescuse, ci scăzuse cu peste 20.000 de persoane.

Adevărul este că Oradea este un oraș atât de atractiv, care oferă atât de multe oportunități locuitorilor săi, care este atât de sigur și în care nivelul de trai este atât de ridicat, încât în perioada 2007-2022 (în mare, perioada în care Ilie Bolojan cel performant a fost primarul Oradei) populația municipiului Oradea a scăzut de la 205.077 de persoane la 183.105 persoane.

Iată cum se crește Bolojanul: investind 25 de milioane de lei în promovare în doar șase ani, alcătuind topuri viciate și, deseori, mințind, pur și simplu, cu nerușinare.

Mai bine foloseau, direct, îngrășăminte ucrainene. Măcar era mai ieftin.

Vom reveni. Slava!

Citeşte mai multe despre:

10 comentarii

  1. #1

    Cunosc și nu contrazic opinia dvs ref dl Burduja, dar nu pot sa nu observ ca dansul și idolul sau reprezintă doua fațete ale liberalismului, cea spilcuita și cea libertarian-grohaita (sau cotropanos-mincinoasa)

  2. #2

    nu e adevarat ce vezi ci ceea ce iti spunem noi… Ne indreptam incet spre China. Nu punem un top cu cel mai mic salariu mediu? Sa conduca si Bihorul si Doljul ceva…
    In Oradea hotii nu fura de frica interlopilor! Nici macar politia nu indrazneste.

  3. #3

    Deveniti o rara avis, avand curajul sa criticati Intaiul Conducator al celei mai performante administratii din galaxie. Ar fi interesanta opinia oradenilor, nascuti si crescuti, neorbiti de “marea dezvoltare” sau adusi de propaganda excesiva. Orasul merge intr-o directie gresita, in antiteza cu tot ce se face in occident. Partea proasta e ca banii europeni sunt pe sfarsite, nu vor exista fonduri pentru a se corecta greselile actuale. Modelul asta obsolet de urbanizare, pasaje si inele, stimularea traficului, ne va costa pe termen lung. Urbanismul modern arata ca solutia viitorului este sa lasi masina acasa, sa fie comod sa te deplasezi cu mijloace verzi. Asa ceva e imposibil in Oradea, dupa sute de milioane investiti. Imagine sa fie…

    • #4

      Spații verzi???! Doar dacă se va vopsi betonul cu verde

      • #5

        Cum sa nu fie spatiu verde. Nu v-a inaugurat Primaria parcul cu tablite pentru mortii care trebuie cinstiti 100 de ani? In opinia lor de asta au nevoie oamenii. De doua zile nu am apa calda, circulatia a fost intrerupta pentru festivitati absolut inutile, au pus la pamant Turnul de Apa vechi de decenii. Multumim si o sa va tinem minte incompetentilor.

  4. #6

    se zvoneste ca si TRU vrea sa se mute la Oradea…

  5. #7

    Va salut. Ma asteptam la partea a treia, sper ca nu ati renuntat…

  6. #8

    Minciuna! Umflat cu minciuni ca un balon.
    Tuturor le este scârbă de acești așa ziși liberali cu gândire și fapte comunistoide.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Apelul de seară

    10 septembrie 2024

    Bucătăriile se văd din cer mai bine decît oamenii de seamă, prinzi îngeru-n gamela ta cu zeamă, nedetectat de radarul de fier, întîi precum o pată de untură, apoi întregul […]

  • Paradisul dronelor

    9 septembrie 2024

    Turismul nostru prinde aripi. Ne vizitează tot mai multe drone. În week-end a venit un grup din Rusia și a petrecut de minune în Delta Dunării. După cum informează MApN, […]

  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

Iubitori de arta