Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum se crește Bolojanul

Zoom Cum se crește Bolojanul

Ilie Bolojan a fost primarul-minune al municipiului Oradea, omul care a reușit să facă orașul din vest să stea pe loc, în timp ce soarele se învârte în jurul său, punându-l într-o lumină specială. Astăzi, Ilie Bolojan este președintele-minune al Consiliului Județean Bihor și… Și nu prea mai are același succes pe care l-a avut ca primar, pentru că, nu se știe cum, nu-i mai este atât de ușor să-și impună voința în același mod autocratic în care se manifesta la Primăria Oradei.

Până să ajungă primar,

Ilie Bolojan a excelat și nu prea în administrație. În mediu privat, cu certitudine, nu a fost vreo mare lumină. L-a ajutat mult, însă, faptul că s-a băgat în politică de tânăr, încă din 1993.

Trei ani de activism local, lipit de afișe și luptă crâncenă cu neocomunismul l-au făcut pe Bolojan consilier local în Aleșd. În 2004, după două mandate de consilier local în Aleșd, Ilie Bolojan a avansat la nivelul de consilier județean în CJ Bihor. Doar că n-a stat mult acolo. Lipirea de afișe îl lăsase cu atâta aracet prin păr și pe obrajii săi, încât zeii către care-și plângea ochii n-au avut cum să nu-l remarce. L-au remarcat și l-au făcut prefect al județului Bihor. Asta e, n-au avut altă rimă. Mai mult, în 2007, când Guvernul Tăriceanu agoniza, guvernând cu ajutorul PSD, Ilie Bolojan a devenit secretar general al Guvernului. Faptul că SGG-ul are, întotdeauna, un rol important în organizarea alegerilor nu a ajutat deloc PNL, care a obținut un scor jalnic în alegerile parlamentare. Dar l-a ajutat pe Bolojan, care a ajuns, în 2008, primar al Oradei. Funcție în care a stat timp de trei mandate, până în 2020.

Ilie Bolojan a fost mai degrabă

o legendă locală până prin 2016-2017. Dacă era cunoscut, era cunoscut în orașul său, în care, se pare, făcea treabă. Dar celebru la nivel național, Ilie Bolojan a început să devină din 2015 încoace. Cam de atunci a început să fie vehiculat drept posibil candidat la postul de prim-ministru și, după cea de a doua alegere a lui Iohannis, chiar potențial urmaș al acestuia la președinția PNL și, de ce nu, la președinția României.

Ce făcuse Bolojan pentru a merita, brusc, atâta atenție și pentru a fi învestit cu atâta încredere și speranță? Își făcuse treaba de primar. Poate mai mult ca alții, poate nu.

Legenda lui Bolojan vorbește despre un primar care a atras fonduri europene fără număr și a schimbat fața Oradei.

Ce nu spune legenda este că imaginea lui Ilie Bolojan a început să explodeze la nivel național în același timp cu momentul în care a fost înființată APTOR, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.

APTOR a luat ființă în 2015,

principalul finanțator al asociației fiind chiar Primăria Oradea, condusă de către Ilie Bolojan.

APTOR a avut la dispoziție, de la an la an, fonduri din ce în ce mai mari pentru promovarea Oradei, fonduri, care, de fapt, au fost folosite și pentru promovarea imaginii edilului. Sau, poate, mai ales pentru asta.

În 2015, APTOR a cheltuit, în total, puțin peste 400.000 de lei pentru promovare (417.817 lei, mai exact).

În 2016, an electoral, cheltuielile APTOR au crescut, abrupt, până la 2.669.196 de lei.

În 2017, APTOR a cheltuit pentru promovarea „Oradei“ 5.108.846 de lei.

În 2018, APTOR a spart pe promovare 6.847.709 lei.

În 2019, același APTOR a cheltuit 9.182.142 de lei, record absolut.

La asemenea sume,

ar fi fost de așteptat să vedem spoturi de promovare a Oradei pe toate marile televiziuni europene. Sau măcar pe cele pe care se promovează țări precum Turcia și Bulgaria. N-am văzut, de fapt, nici măcar un singur spot.

Dar am văzut sumedenie de articole nemarcate ca publicitate și știri de televiziune identic nemarcate în care era preamărit nu orașul turistic Oradea, ci primarul iscusit Ilie Bolojan.

În doar șase ani, până să vină pandemia și să se închidă turismul, APTOR a cheltuit 24.225.710 lei.

De banii ăștia, dacă ar fi fost folosiți cu adevărat pentru promovarea Oradei, orașul ar fi fost pe buzele tuturor europenilor. Și nu este. Notorietatea externă a orașului condus de Bolojan până în 2020 este aproape la fel de insignifiantă ca și până în 2015.

În schimb, toată România a auzit de Ilie Bolojan, iar mulți îl consideră un adevărat gospodar, o alternativă reală la „vechea clasă politică“, deși omul este băgat până la gât în aceeași clasă politică, fiind parte a ei din 1993, adică de 30 de ani.

Dar despre cum se crește și se umflă Bolojanul vom mai vorbi și săptămâna viitoare.

Citeşte mai multe despre:

7 comentarii

  1. #1

    Poate scrieti si de nenumaratele corectii de 100% pe fondue europene, de taxele locale si gicacaloriei, ambele desantate, de prabusirea penibila a amenajarii pe dealul Ciuperca, de reorganizarile abuzive (toate pierdute in instanta), de „eficientizarea” aeroportului si de mareata sa companie aeriana. A realizat multe…

  2. #4

    Ca locuitoare a orasului nu m-as putea plimba decat in tanarul parc Salca.Asta a fost Pentru ca Melania Medeleanu din postura de influensarita a infiintat o zona cu o suta de mesteceni cu placute comemorative.Fiecare placuta va spune povestea unui decedat .Din Bucuresti, Cluj-Napoca, de aiurea. Oricum, nu ii cunoastem.Dar santem datori fata de acesti morti zic apartinatorii lor.Cui nu ii place sa plece in alt parc.Vor urma coroanele din plastic, candelele si de ce nu un mars funebru.
    Presa locala nu face decat sa il ridice in slavi pe Bolojan, si-au gasit un idol.

  3. #5

    Bolojanul ramane cu ceva in memoria celor care o poseda. Pe vremea cand era SGG a descoperit la RAPPS aflat in subordinea sa doua contracte de reprezentare in instanta a guvernului ,4000 si 3000 roni,bani buni la vremea aceea ,nici azi de lepadat pentru o neica nimeni in Barou,incredintate cu ceva vreme in urma unei avocate „de mare succes” cum se prezenta „maestra” de fapt unei fomiste pe numele de Elena Udrea care conform indicatiilor, zice-se,nici nu s-a prezentat in instata guvernul pierzand procesul cum s-a si dorit , era vorba zicea presa, de niste revendicari solicitate pe drept sau mai degraba nu ! Bolojanul a facut intai HAU ,HAU apoi se pare potolit de cineva doar hau, hau. Ma rog avocata de mare succes a restituit banii fara explicatii pertinente si treaba a ramas asa. Nu s-a mai verificat ce a fost dede(supt) cu restituirile,cat, daca, cum ziceau carcotasii, s-a dat-luat pentru noncombat. Pai la vremea respectiva sa te iei de blonda Petrovului era un act de mare curaj la care unii doar gandindu-se se cacau nedezbracati.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Screenshot
Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

  • Actorul

    29 august 2024

    Azi scriem poezia pe mari bucăţi de pîine, arta-i maşinăria de curăţat cartofi, chiar tu vei fi cartoful sortit zilei de mîine, actor retras ca melcul în pantofi. Iată cum […]

  • Vînătoarea candidatului normal

    26 august 2024

    De mai bine de un an, în codrii sălbatici ai PSD a început o vînătoare grea. Hăitașii au scuturat tufele partidului, au fluierat și au chiuit ca să pună vînatul […]

Iubitori de arta