Cîștigarea Campionatului acum doi ani de către Oțelul Galați a fost văzută de oamenii locului ca un un miracol făcut de Sfîntul Apostol Andrei, cel care și-a pogorît duhul, cîteodată chiar șpițul, pe terenul echipei antrenate de Dorinel.
Cu datoriile plătite la zi, cu jucătorii încă euforici după petrecerea obținerii titlului și meciurile din Champions League, cu președintele clubului, Marius Stan, ajuns primar, echipa părea numai bună de vîndut. Avea o zestre de 7,3 milioane de euro în conturi. Mittal Steel a simțit că e momentul favorabil să scape de o sponsorizare de două milioane de euro în fiecare an – urmare a înțelegerii făcute cînd a preluat Combinatul Siderurgic Galați. Așa a intrat Dan Adamescu în viața Galațiului. Se spune că a preluat echipa pe un euro, dar gurile rele ale Dunării zic că, la cît e de darnic, mai întîi a întrebat: cu sau fără TVA?
Primul lucru pe care l-a făcut noua conducere a clubului după preluare a fost să asigure jucătorii, clubul, afacerea. Mai exact, să se asigure că nu mai rămîne nici un ban în conturile clubului. Astra Asigurări, ea însăși parte a TNG, cea care a preluat echipa, a încasat pentru asigurare patru milioane de euro. Să zicem că o astfel de sumă e suficientă să asiguri vreo unșpe Messi pe ani buni. Dar, pînă la urmă, omul poate să-și dea cîți bani vrea dintr-un buzunar în altul, mai ales că tu-i pui la dispoziție, fără nici o obligație, și banii, și buzunarele. Parteneriatul cu Astra Asigurări apare și pe site-ul clubului, de unde înțelegi exact contrariul: că Astra va investi zece milioane în club. Acești bani vor fi disponibili probabil doar dacă Adamescu mai cumpără un club de fotbal care să aibă acești bani în cont, numai buni de mătrășit.
Lunile au trecut, la fel și zilele de plată ale salariilor jucătorilor și angajaților clubului. S-au restructurat multe posturi în club și, fără îndoială, s-ar fi restructurat și niște posturi din primul unșpe dacă niște oameni i-ar fi spus că va trebui să reprofileze echipa pe handbal sau volei dacă face asta.
Cert este că acum Oțelul Galați a cerut insolvența, încercînd astfel, după modelul Rapid și U. Cluj, să scape de plata urgentă a unor datorii.
Și uite-așa Oțelul – o tipă cu niște bani strînși în ani buni de muncit pe Litoral – a căzut victima unui fante buhăit care, după ce a dus-o de cîteva ori acasă cu BMW-ul seria 6, i-a cerut să-l împrumute pînă a doua zi cu economiile ei ca să-și cumpere benzină.
În acest timp, baza de pregătire a echipei este lăsată în paragină, iar în ciorba jucătorilor se mai găsește carne doar dacă își taie vreun bucătar din greșeală degetul. Marius Stan, cel care i-a făcut lipeala proaspetei campioane cu bătrînul Adamescu, nu crede că echipa va termina acest campionat. Tot el e responsabil și de un litigiu mai vechi cu ANAF-ul. Regretă codoșia, dar regretele sale, combinate cu tăcerea asurzitoare a FRF și a Ligii, nu ajută cu nimic. O să dispară probabil și Oțelul, cum au dispărut U. Craiova, UTA sau Piteștiul, dar nu-i nimic, că vin tare din urmă Corona Brașov și Săgeata Năvodari.