Ar fi bine să știți următoarele:
Că anul trecut, în aprilie, s-a anunțat oficial licitația pentru servicii de deratizare și dezinsecție. Adică treburi pe care Primăria Capitalei nu le mai făcuse din decembrie 2015. Apoi, a venit evenimentul ăla nefericit pentru bucureșteni, de pe 5 iunie. Pe 7 iunie, adică la doar două zile după nenorocire, produsul evenimentului nefericit, doamna bibliotecar Gabi Firea, a zis cam așa: ”Semnarea contractului de dezinsecție reprezintă una dintre priorități”, bla-bla-bla. La două zile de la instalare, da? Mbun. Ne-au halit țânțarii ca-n Deltă, asta contează mai puțin, trebuie să vă iasă din cap prostia asta că vreo chestie care se întâmplă pe banii noștri e făcută pentru binele nostru.
Vine luna august, când, după tot felul de tergiversări, care mai de care mai ilegale, se deschid ofertele pentru contractul de combatere tânțari și deratizare pentru o perioadă de 16 luni. Deci toată nebunia asta era doar pentru 16 luni. Cu toate astea, există doi ofertanți. Prețul cel mai scăzut este criteriul de departajare, ca de obicei în România. Ofertele fiind calificate de comisia de evaluare, iar diferența de preț este evidentă, mai bine de un milion de lei (27,09 față de 28,2).
Doar că, între timp, prioritatea doamnei Firea se duce dracului, n-a mai auzit nimeni de ea. Înghesuită de presă, doamna face ce știe ea mai bine: minte. Spune că licitația este contestată de unul dintre operatori. Păi, fără rezultat declarat, ce s-ar putea contesta?
Legea – nu că ar conta legea în discuția asta sau în vreo discuție de la nivelul Primăriei Capitalei – e clară: Ordonanța 34 zice, la articolul 200, că trebuie stabilit câștigătorul în 25 de zile de la data licitației. Și tot acolo zice că autoritatea are voie să se cace pe ea o singură dată, pentru încă 25 de zile. Ei bine, au trecut peste 180 de zile de la data licitației, iar rahatul ăsta pe care-l face Primăria se numea, ultima dată când am consultat legea, abuz în serviciu. Doar că nu se aplică decât pentru cine trebuie.
Iar faptul că doamna Firea nici nu avea de gând să declare câștigătorul unei licitații deja desfășurate reiese foarte clar dintr-o declarație făcută pe 28 septembrie, anul trecut. Zicea doamna că va înființa o societate de dezinsecție-deratizare a municipiului București. Adică fix ce se propune acum, printr-un proiect de hotărâre. Ce fac firmele alea care au cheltuit o grămadă de bani pentru licitație, și-au prevăzut oameni, utilaje, plan de afaceri? Dă-le încolo! Ce fac cele o sută de firme de profil din București, care mai prindeau și ele câte o lucrare cu Primăria? Marș, mă, că prea v-a intrat capitalismul ăsta în cap! Facem firma Primăriei și câștigă lucrări nu cel cu prețul cel mai mic, ci ăla cu parandărătul cel mai mare.
Si mie ce-mi iese de aici? Nimic? Atunci, si tie nimic!