Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De ce nu fac păsările pișu?

Zoom De ce nu fac păsările pișu?

Nu vi s-a întîmplat niciodată să simțiți cum vă pică de nicăieri cîte o picăturică de apă pe mînă și să vă întrebați dacă nu cumva s-a pișat o pasăre pe voi? Stați liniștiți, nu e cazul, din simplul motiv că păsările nu fac așa ceva. Nu pentru că ar fi ele mai educate (evident, doar n-au nici o problemă să vă decoreze), ci din simplul motiv că nu pot face asta.

Hai să vă explic de ce: totul are de-a face cu eliminarea azotului în exces din organism – unul dintre produsele secundare rezultate în procesul de digestie este amoniacul. Amoniacul este foarte toxic, atît de toxic încît trebuie păstrat în soluții foarte diluate pentru a nu afecta animalul. La pești e simplu: au apă la dispoziție, gîrlă, ca să zic așa, încît nu este deloc costisitor să elimine tot timpul amoniac, împreună cu vaste cantități de apă. Na, dacă nu vă jena deja să beți apă, pe motiv că peștii fac sex în ea, uite încă un pretext pro-bere.:)

Mamiferele, pe de altă parte, n-au atîta apă la dispoziție, așa că transformă amoniacul în uree, mai puțin toxică și care poate fi concentrată mai mult. Însă chiar și așa, tot e nevoie să o diluăm pentru a o stoca în vezică.

Păsările (și reptilele), în schimb, elimină azotul sub formă de acid uric, care este mai puțin toxic și, practic, insolubil. Sigur, procesul de transformare din amoniac în acid uric este mai costisitor energetic. Dar necesarul mic de apă înseamnă greutate mai mică și cîștiguri energetice în zbor. În plus, grație acidului uric păsările nu au nevoie să elimine un volum de lichid atît de mare precum mamiferele și deci nici să bea la fel de frecvent.

Și atunci, eliminarea reziduurilor din organism se face printr-o singură cameră: cloaca. Acolo se adună resturile din digestie, acidul uric, ouăle sau sperma înainte de a fi eliminate din corpul păsării. Ba chiar, cîtă vreme acidul uric stă în cloacă, păsările sînt capabile să mai absoarbă nițică apă înapoi în organism.

Încă un lucru pe care, poate, nu-l știați este că partea albă din găinațul de pe statui sau, ocazional, de pe voi este compusă în mare, din acid uric. Abia bucățile negre din decorații sînt, ăhăm, number 2.

Din toate astea e util să rețineți măcar un lucru: găinațul de pasăre conține acid uric. ACID, da? Coroziv pentru vopsea. Deci nu vă lăsați mașina decorată mult timp – veți ajunge ca, literalmente, să cheltuiți o grămadă de bani pentru un rahat.

4 comentarii

 1. #1

  Bravo, Nick the Geek:)

 2. #2

  Nah, c’am priceput ce e rahatelu’ de pasarica. Ce mare branza…un pic de number 1, amestecat cu number 2, si putin rahatel cu ceva cacutsa. Brilliant!

  Serios, mi’a placut articolul. Nu subiectul, ci felul in care a fost prezentat acesta…:)).

 3. #3

  A nu se confunda digestia cu metabolismul! Amoniacul este rezultatul metabolismului proteic si care va fi neutralizat cu ajutorul bioxidului de carbon la nivel hepatic.

 4. #4

  Am ras cu lacrimi.
  Sugestie: deschideti si o rubrica de stiinta popularizata unde sa iesplicati pe intelesul maselor cetitoare fenomenu’ stiintific, care fenomen, va adigur, at fi o inepuizabila sursa de inspiratie si, desigur, umor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Invitație la murit

  27 octombrie 2020

  Dacă ar fi locuit sub aripa vulturului,în penele pescărușului sau în gușa albatrosului, păsări iubitoare de lumină și de văzduh, coronavirusul ar fi umplut spitalele de aviatori, de zburători cu […]

 • Klaus al națiunii celei mai defavorizate

  27 octombrie 2020

  În lupta românilor cu boala și cu moartea, președintele a trecut încă de la început de partea virusului, dar acum îl ajută mai mult ca niciodată. „Alegerile vor avea loc […]

 • Patru ani și restul zile pân’ la partidele civile

  27 octombrie 2020

  Aparent, următorii patru ani sunt deja desenați pe harta politică a României. Victorios din cale-afară de un an și jumătate, PNL nu mai are cum să piardă puterea totală: președinte, […]

 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]