► Știți țevile alea care vă ies din aerul condiționat și picură la greu vara, cînd îl aveți dat la maximum? De fapt, cînd aerul se răcește, o parte din apa prezentă, ca vapori, în el condensează, iar țevile alea evacuează picăturile. Același principiu poate fi folosit pentru a scoate apă nu din piatră seacă, ci din aer, care nu e sec aproape niciodată. O firmă israeliană a inventat un aparat pentru așa ceva, aparat pe care îl testează acum armatele lumii. Mașina poate produce pînă la 1.800 de litri pe zi, la prețul de vreo 2 cenți pe litru. Și pentru asta consumă cam 300 de wați-oră, cît un frigider care merge o oră jumate. Mîine-poimîine or să ajungă aparate din astea pe la toți cei care au nevoie. Nu e cazul nostru, avem apă pînă la genunchi, abia ne descurcăm cu barca. (link)
► Tot din categoria “Ce mai inventăm ca să facem viața mai ușoară și mai ieftină pentru generația viitoare”, cercetătorii europeni au anunțat că au creat, pentru prima dată, combustibil “solar”: au făcut kerosen din soare, apă și dioxid de carbon. Mai precis, au concentrat lumina solară ca să spargă apa și CO2 într-un gaz sintetic făcut din hidrogen și monoxid de carbon, pe care l-au transformat în kerosen. E drept, au făcut doar un borcan de combustibil, da’ ei zic că pot face 20.000 de litri pe zi. Deci visul de aur al omenirii și al lui Remus Cernea e aproape, iar dacă ne mișcăm suficient de repede cu proiectul ăsta, scapă și Pungeștiul de explorarea gazelor de șist, și noi de gazele lui Putin. Hai, mă, la gazele naturale mă refer. Ooff, alea din Pămîntul Rusiei, nu vă mai gîndiți la prostii. (link)
► Da’ lanternele alea care se încarcă și luminează dacă le strîngi în mînă în mod repetat le știți? Merg pe principiul dinamului: mișcarea pumnului e transformată în mișcare circulară, iar mai departe e un dinam. Adică un rotor cu fire de cupru, care se învîrte într-un stator cu fire de cupru, iar asta generează electricitate, dacă vă mai aduceți aminte de fizica din liceu. Bine, generează electricitate și dacă nu vă aduceți aminte, da’ eu tot mai sper. Ei, și dacă ai mîinile ocupate, dar vrei să stai pe net cu treigeul, ce faci? Păi, pui tot divaisul ăsta în talpa adidasului, pentru că fiecare pas pe care-l facem generează electricitate cît să aprindem un beculeț. Americanii care au inventat jucăria spun că o plimbărică de 25 de kilometri îți încarcă ifonul. Da, știu, de la metrou pînă la corporație sînt 500 de metri, dar asta e problema voastră. Vă dați seama cît de util e gadget-ul ăsta pe munte? (link)