Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Delta Dunării și mignonii ei

Zoom Delta Dunării și mignonii ei

În 1990, Delta Dunării și câteva zone adiacente, mergând până la plaja Corbu în sud, au fost declarate rezervație naturală, condusă de un guvernator. În 1993, prin Legea 82, s-a stabilit și cadrul legal al Rezervației Biosferei Delta Dunării și al ARBDD (Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării), iar statutul RBDD a fost stabilit în 1994, prin hotărâre de guvern.

Din 1990 și până astăzi, ARBDD a avut 13 guvernatori în 14 mandate, unul dintre guvernatorii ARBDD (Grigore Baboianu) având două mandate. Aproape fiecare schimbare politică la nivel central a adus după sine și schimbarea guvernatorului ARBDD, uneori schimbarea venind atât de repede după schimbarea guvernului, încât părea că aceasta este prioritatea numărul unu a țării. Cel mai lung mandat de guvernator a durat aproape cinci ani (Virgil Munteanu, 2000-2005), iar cel mai scurt a fost cel al lui Liviu Mihaiu, care a durat doar câteva luni între finalul lui 2008 și începutul lui 2009. Actualul guvernator, Ion Munteanu, a fost numit de către Guvernul Orban în ajunul Crăciunului lui 2019, atât de mare era graba și atât de tare cerea interesul național un nou guvernator al ARBDD.

Chiar dacă, în actuala coaliție de guvernare, Ministerul Mediului a revenit UDMR, iar ARBDD își desfășoară activitatea în subordinea Ministerului Mediului (după o scurtă rătăcire în subordinea Secretariatului General al Guvernului, sub Guvernul Tudose), UDMR nu a solicitat niciodată pentru vreun membru al său poziția de guvernator al ARBDD. Singura dată când s-a vorbit despre un posibil guvernator UDMR al ARBDD a fost la începtul lui 2010, când UDMR s-a alăturat coaliției guvernamentale încropite de Traian Băsescu și când liderii naționali și locali ai UDMR au fost întrebați de un ziar local din Tulcea dacă vor cere funcția de guvernator. Chiar dacă liderii naționali nu au avut niciodată această intenție, șeful filialei UDMR Constanța a început să spere timp de câteva zile, gândindu-se că n-ar fi o funcție rea pentru el, deși nu sperase la aceasta niciodată. A fost mai degrabă o glumă a presei decât un demers real al UDMR.

Nici acum UDMR nu a manifestat vreo intenție să numească un guvernator al Deltei și, mai mult, funcția a revenit, în urma negocierilor dintre partidele aflate la guvernare, alianței USR-PLUS. Bucurie imensă în Tulcea, unde reprezentanții locali ai alianței s-au grăbit să înainteze propuneri pentru funcția de guvernator. Nimic public, desigur, ci doar numiri în interiorul partidului și mult lobby. USR l-ar fi văzut guvernator pe Bogdan Bulete, iar PLUS Tulcea l-a împins în față pe Cristian Mititelu Răileanu. Bogdan Bulete lucrează la ARBDD din 2016, după ce anterior a fost directorul Poliției Locale Tulcea, iar Cristian Mititelu Răileanu lucrează pentru WWF. Spre deosebire de Bogdan Bulete, Cristian Mititelu Răileanu se bucura și de sprijinul PNL Tulcea, care are masive interese colaterale în sprijinirea foștilor concesionari de terenuri agricole din Deltă. Reprezentanți ai PNL Tulcea și, implicit, ai italienilor care încearcă să-și redobândească concesiunile după ce au produs prejudicii de milioane de euro județului Tulcea s-au deplasat la București pentru a susține cauza lui Mititelu Răileanu.

Conducerea USR-PLUS a decis în cele din urmă ca numirea guvernatorului ARBDD să nu se mai facă pe criterii pur politice și a ajuns la o variantă ce constituie o premieră în procesul desemnării guvernatorului Deltei. Astfel, urma să se alcătuiască o comisie, condusă de Ivan Patzaichin, care să gestioneze întregul proces de desemnare, proces care presupune și o largă consultare cu oameni, asociații și instituții din zona Rezervației.

Anunțul a fost făcut pe 15 ianuarie de către Dacian Cioloș și de către Ivan Patzaichin, iar acest lucru a tulburat apele în USR Tulcea. Șeful filialei Sulina a USR, un individ cu recunoscut trecut și prezent de braconier, secondat de o mână de membri și membre de partid, a început să-l atace pe Ivan Patzaichin, ajungând până la distribuirea unor falsuri despre firme care nu doar că nu au vreo legătură cu acesta, dar unele nici măcar nu există.

Duminică, 17 ianuarie, după-amiaza, Ivan Patzaichin a anunțat sec, pe Facebook, faptul că se retrage din procesul de desemnare a unui guvernator al ARBDD.

De mai bine de un deceniu, Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23“ este profund implicată în îmbunătățirea vieții oamenilor din Deltă. Datorită demersurilor acestei asociații au fost schimbate în bine legi și regulamente care, astăzi, permit practicarea turismului și a turismului gastronomic și de către localnicii care nu pot investi sume foarte mari de bani în bucătării utilate la nivel de hotel de 4 stele. Sunt nenumărate proiectele dezvoltate în Deltă de către asociația lui Ivan Patzaichin, sunt greu de cuantificat miile de ore de muncă depuse de către membrii asociației și de către Ivan însuși pentru ca Delta Dunării să iasă din faza de subdezvoltare cronică în care a fost lăsată și după 1990.

Lui Ivan Patzaichin i s-a propus în mod repetat, de către diverse guvernări, poziția de guvernator al ARBDD și a refuzat de fiecare dată. Nu pentru asta luptă, nu pentru asta se zbate de atâta vreme. Și, totuși, toți mititeii și mignonii Deltei, persoane care n-au, în viața lor, realizări nici cât a avut Ivan Patzaichin într-o lună din întreaga sa carieră, reușesc să zădărnicească, deocamdată, un demers în sfârșit normal, lăsând impresia că și noua clasă politică, cel puțin la baza ei, are exact apucăturile și obiceiurile vechii clase, de care ni se tot spune că vrea să ne scape.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Screenshot
Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

  • Actorul

    29 august 2024

    Azi scriem poezia pe mari bucăţi de pîine, arta-i maşinăria de curăţat cartofi, chiar tu vei fi cartoful sortit zilei de mîine, actor retras ca melcul în pantofi. Iată cum […]

  • Vînătoarea candidatului normal

    26 august 2024

    De mai bine de un an, în codrii sălbatici ai PSD a început o vînătoare grea. Hăitașii au scuturat tufele partidului, au fluierat și au chiuit ca să pună vînatul […]

Iubitori de arta