Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Despre distanțarea socială de Ziua internațională a autismului

Zoom Despre distanțarea socială de Ziua internațională a autismului

Trebuie să stăm departe unii pe alții, să ne alungăm, să ne însingurăm. Să fim mai aproape de noi înșine ca niciodată.

Doamne, o țară întreagă de autiști!– ar spune Veorica. Apoi și-ar cere scuze, iar noi am ierta-o, pentru că e proastă.

Ironic, îmi spun, văzând că pe 2 aprilie este Ziua internaționala de conștientizare a autismului.

Eddy Dragu are 15 ani, e diagnosticat cu autism de la vârsta de un an și vreo zece luni, iar de atunci – împreună cu mama și sora sa– aleargă când furios, când vesel să ajungă lumea din urmă. Iată, acum, lumea s-a oprit în loc, mirată de ea însăși. Azi, Eddy e elev în clasa a IX-a la Liceul de Muzică„Tudor Jarda“ din Bistrița, secția Pian Principal.

M-am gândit să-l întreb una-alta despre distanțe, singurătate, comunicare și speranță.

Întrebare: Eddy, nu ți se pare că oamenii au devenit niște ciudați de când cu izolarea? Umblă doar câte trei, se spală compulsiv pe mâini, se plâng că trebuie să se suporte pe ei înșiși atâta timp din zi… Cum ți se pare toată povestea asta cu statul doar tu cu tine însuți, cu plictiseala de tine însuți? Tu ce faci când te plictisești de tine?

Răspuns: Ba da, mi se pare puțin că au devenit ciudați fiindcă trebuie să se spele des și să meargă la magazine cu mănuși și mască, dar și importanți, să nu se îmbolnăvească. Mi se pare puțin trist să stau numai în casă, dar întotdeauna îmi găsesc ceva de făcut: să exersez la pian, să citesc sau să fac curat dacă e cazul. Mie îmi place să stau singur pentru că nu sunt plictisitor și mă gândesc la foarte multe lucruri.

Întrebare: Ce compozitor ți se pare că se potrivește cu acest COVID-19? De ce crezi asta?

Răspuns: Beethoven. Pentru că el este cel mai curajos și mai puternic spiriduș din clasicism.

Întrebare: Ce crezi că vor învăța oamenii din această experiență a izolării pe care trebuie s-o completeze cu un efort de solidaritate?

Răspuns: Eu cred că oamenii vor învăța să păstreze igiena, să păstreze distanța, să nu se pupe ud, să nu mai scuipe pe stradă, să nu își mai șteargă mucii de haine și să se ajute între ei. Eu am învățat să îmi clătesc gura cu spirt Mona și am scuipat foc ca dragonul.

Întrebare: Ce-ți lipsește din „lumea de dinainte de coronavirus“?

Răspuns:Îmi lipsesc școala, întâlnirile cu oamenii și mersul la piscină sau la mare.

Întrebare: În orice situație parcă, oricât de urâtă ar fi, se ascunde un dram de umor… Ce ți se pare amuzant în aceste zile?

Răspuns:Mi se par amuzante videoclipurile cu faze de râs, că mama nu mă mai oprește să  mă spăl prea excesiv pe mâini și că aud cum se ceartă vecini. Cele mai amuzante sunt gândurile mele.

Întrebare: Mă gândeam… dacă o să dureze mult această izolare, poate oamenilor o să înceapă să le placă. Așa, ca un exercițiu de imaginație, crezi că e posibil să îi vedem pe oameni zicând „Aa, e OK, mai bine stăm în casă, mai bine comunicăm doar pe net, la naiba cu restaurantele, cu mall-urile!“?

Răspuns:Nu prea cred că e posibil să-i vedem pe oameni zicând aceste lucruri. Pentru că le plac plimbările. Și vor să se întâlnească cu prietenii lor.

Întrebare: Care e speranța pentru toți? Nu doar pentru unii, ci pentru toți. Mă gândeam că, uite, planeta dă semne de viață, respiră. Crezi că oamenii trebuie să-și schimbe „modul de viață“? Ce-ar însemna asta?

Răspuns:Speranța pentru toți este să aibă noroc să scape de coronavirus. Eu cred că trebuie să își schimbe viața în perioada asta, ceea cear însemna că trebuie să își petreacă viața acasă. Planeta începe să reînvie, adică scade efectul de seră deoarece unii oameni nu mai poluează aerul. Oamenii trebuie să nu mai arunce gunoaie pe jos sau în apă, să lucreze mai ușor cu fabricile. Întotdeauna să ne pregătim înainte de dezastre. De exemplu, eu, chiar dacă nu știam de COVID-19, mă pregăteam pentru orice virus spălându-mă pe mâini și luam medicamente.Eu sunt deștept! Ca NARUTO.Planul meu este ca mașinile să curețe străzile în fiecare zi cu dezinfectant, oamenii de știință să inventeze repede un vaccin, iar noi să facem baie în fiecare zi, să spălăm adesea așternuturile, să facem curat cu aspiratorul și să spălăm cu spirt peste tot. Să nu uităm să râdem la farse și să fim fericiți în casă.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint