Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dispariția marelui critic literar

Zoom Dispariția marelui critic literar

A fost cel mai influent critic literar din România între anii ’70-’90 ai secolului trecut. Practicant al criticii impresioniste, pe urmele lui G. Călinescu, Nicolae Manolescu și-a început cariera la revista Contemporanul, sub conducerea lui George Ivașcu, căruia i-a fost student la Facultatea de Filologie a Universității din București. Același George Ivașcu, numit director al hebdomadarului România literară după debarcarea prozatorului Nicolae Breban, i-a încredințat lui Nicolae Manolescu cronica literară a revistei. Din anul 1977, cînd nu era decît conferențiar universitar, deși îndeplinise toate condițiile pentru a deveni profesor, Nicolae Manolescu a condus Cenaclul de Luni, al studenților de la Universitatea din București, unde s-a format majoritatea poeților optzeciști. Cenaclul a fost interzis, fără tam-tam și fără explicații, în 1983. Conducătorul său, care nu era membru al PCR, n-a protestat.

Pînă în decembrie 1989, criticul a fost unul dintre reprezentanții marcanți ai „rezistenței prin cultură“ care, în ceea ce îl privea, a constat în afirmarea primatului esteticului. Atacat de multe ori, ca și criticul Eugen Simion, de așa-numita critică angajată pentru erezia de a fi susținut principiul maiorescian al artei pentru artă, Nicolae Manolescu a fost printre puținii literați ai vremii care nu l-au pomenit pe Nicolae Ceaușescu în textele lor. Singura lui concesie a fost că, în comentariile pe care le-a publicat în numerele „festive“ ale revistei România literară, lăuda revirimentul literaturii române de după Congresul al IX-lea al partidului unic, primul de după alegerea lui Nicolae Ceaușescu ca secretar general al PCR.

Elogiat aproape săptămînal la postul de radio Europa Liberă, Manolescu n-a fost un disident ca Paul Goma sau ca Dorin Tudoran ori ca, mai tîrziu, Mircea Dinescu, dar în 1985, cînd poetul Dorin Tudoran părăsea România supravegheat de Securitate, criticul l-a însoțit la aeroport, risc evitat de majoritatea scriitorimii autohtone. La 22 decembrie 1989, Nicolae Manolescu apare pe post la TVR, într-un grup de revoluționari. N-a fost printre cei care au cuvîntat atunci, dar prezența lui n-a trecut neobservată. După mineriada din 13-15 iunie 1990, Nicolae Manolescu i-a luat lui Ion Iliescu un interviu apărut pe două pagini din România literară, interviu cu întrebări neașteptat de blînde și lipsit de reacții la răspunsurile prin care invitatul își justifica rolul la mineriadă. Cînd intră în politică – președinte al nou înființatului Partid al Alianței Civice – și e ales senator în Parlament, Nicolae Manolescu nu renunță la șefia revistei România literară, iar după ce se retrage candidează la șefia Uniunii Scriitorilor. E învins de scriitorul Eugen Uricaru. În 2005 candidează din nou și cîștigă, iar de atunci a fost președintele USR timp de patru mandate, după ce a schimbat statutul Uniunii, care limita la două mandate funcția de președinte al Uniunii.

Contestat de Grupul de reformă a USR, Nicolae Manolescu pornește peste o sută de procese împotriva membrilor grupului. Cu acest prilej, Justiția constată că, juridic, Nicolae Manolescu nu e președintele USR și că, legal, Uniunea însăși nu există, încît autorul Istoriei critice a literaturii române lasă în urmă un imens prestigiu literar personal, dar Uniunea Scriitorilor într-o situație absolut problematică.

3.616 vizualizări

Citeşte mai multe despre:

8 comentarii

  1. #1

    Repet incompetenților! Manolescu a fost lector pana în 1989!

  2. #2

    „după debarcarea prozatorului Nicolae Breban „, sau in alta revista (Radu Tudorancea
    România literară nr. 12/2019) „defectarea lui Petru Dumitriu ” etc… Ce verbe uitate, ce duhoare de hruba securista emana ! Credeam ca nu le voi mai citi in 2024.

  3. #3

    Nicolae Manolescu – Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură-Paralela 45 (2008)

    Acum am daunlaudat-o, 1500 de pagini, o aveam in vedere, dar ani de zile m-am multumit pe laptop ‘decat’ cu Monumentala lui Calinescu.
    Merge foarte bine tasta ctrl-f care te duce automat pe subiectul unde ai nevoie.

    Am parcurs imediat aprecieri inedite ale lui Manolescu despre personajele Scrisorii Pierdute.
    Ca anti-eminesc declarat ce sunt, imi propun lectura cu extragere de citate, – ctrl-c + ctrl-v – a capitolului despre Eminescu.
    Poate voi descifra vreodata cum s-a intamplat ca un poet obscur, a carui ‘opera’ consta in cateva ‘poezele’ risipite prin reviste cu tiraj minuscul, devine imediat dupa moarte „poet national”.

    • #4

      Dacă e un oximoron, n-a ieșit. Dacă e o evaluare – muci, fasole!

      • #5

        Domnul bustefan are o minte patrunzatoare,macar ca nu e clar unde si de ce patrunde,sau mai corect „se baga”.Se poate ca „poetul obscur” avea pile in mediul cultural,au intervenit servicile,oculta mondiala sau strabunicul lui Soros.Sau,pur si simplu domnul bustefan e total lispit de simt estetic,dar e din plin dotat cu alte calitati : obtuzitate,fanfaronada,teribilism ieftin etc.

    • #6

      Nevoia de repere nationale in proaspatul regat.

    • #7

      @bustefan …Este ca in visele tale la ora asta toate televiziunile dadeau breaking bews uri despre SAAAACRILEGIUL tau scremut ? Adevarul e ca nici nu ai avut noroc , ti au luat fața PUII VOPSITI.

  4. #8

    E, deh…nu toti il pot intelege pe Eminescu.
    Sa nu ne suparam pe ei.Sunt ei destul de suparati pe…. genii !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta