Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dreptate, ochii plângăcioșilor vor să te bată!

Zoom Dreptate, ochii plângăcioșilor vor să te bată!

Între 1947 și 1993, în Italia au fost asasinați 9 judecători, 4 procurori, 32 de polițiști și carabinieri, un primar și un general (Dalla Chiesa) care îndeplinea funcția de prefect al Palermo-ului. Pe lângă zeci de civili care se aflau prin preajmă și au căzut, de asemeni, victime bombelor sau gloanțelor rătăcite.

Nouă judecători aruncați în aer sau sfârtecați de rafale, patru procurori cu aceeași soartă. Abia asta aș numi “acte de intimidare și hărțuire” la adresa “unor persoane care lucrează în instituții judiciare”. Aș spune că astea chiar sunt “presiuni asupra sistemului judiciar”. N-aș găsi cuvinte mai potrivite pentru acele întâmplări decât “amenințări cu un caracter personal împotriva judecătorilor și familiilor acestora”. Emanuela Setti Carraro, soția lui Dalla Chiesa, și Stefano, fiul judecătorului Antonino Saetta, sunt doar doi membri ai familiilor în cazul cărora amenințările au fost duse până la capăt, murind în același timp cu principalele ținte ale mafiei .Astea sunt amenințări, intimidări, agresiuni la adresa unui întreg sistem de justiție aflat în luptă deschisă cu sistemul paralel al mafiei.

Poate că judecătorii, procurorii și polițiștii italieni au tremurat, au plâns, s-au temut. Sistemul în sine, însă, nu s-a lăsat intimidat, iar procesele anti-mafia au continuat. Au fost condamnați capi ai familiilor mafiote, politicieni, polițiști sau judecători corupți. Judecătorii Falcone și Borsellino, asasinați în 1992, la distanță de doar două luni unul de celeălalt, sunt considerați eroi naționali ai Italiei.

Noi, românii, suntem norocoși. Nu doar că mafia noastră – deși s-a strecurat până în biroul (sau, poate, seara, chiar sub) celui mai puternic om în stat – nu are aplecări violente, dar ar fi și foarte riscant să se manifeste sângeros, pentru că imediat i-ar da Comsia Europeană cu poșetuța în cap, întru apărarea Justiției.

Judecătorii și procurorii italieni anti-mafia primiseră, înainte de a fi asasinați, multiple semnale, avertismente și amenințări. Cei mai mulți dintre ei au primit gărzi de corp înarmate, mașini blindate și și-au văzut mai departe de anchete, arestând și condamnând mafioți. Până la moarte. Poate de aceea și sunt considerați eroi naționali în Italia.

La noi, câțiva judecători și procurori care nici măcar nu mai profesează, fiind frecători de mentă prin diverse organisme para-judiciare, sau oameni care oricum n-au profesat cu adevărat niciodată, dar s-au trezit politic judecători în Curtea Constituțională, au cerut protecția și intervenția Comisiei Europene, spunând că s-au simțit amenințați, intimidați sau hărțuiți după ce o parte a presei a făcut mișto de pozele lor pițiponcești de pe Facebook sau a început să le cerceteze mai temeinic trecutul profesional.

Judecătorii și procurorii români care se ocupă, în principal, cu condamnarea exemplară a babelor care fură câte o găină sau a celor care au rupt niște surcele dintr-o pădure, au permis de port-armă și umblă înarmați, pentru că viața lor e în pericol. Dar nici măcar gloanțele din încărcător nu-i pot pune la adăpost de groaza ce li se strecoară în suflete atunci când tăbară presa asupra lor. De aceea a fost nevoie ca în raportul publicat pe 30 ianuarie, Comisia Eurpeană să spună că se impune o analizare a regulilor privitoare la libertatea presei, astfel încât aceasta să nu mai amenințe instituțiile statului. De fapt, în varianta românească a raportului, CE este foarte clară în materie de recomandări: “revizuirea standardelor existente pentru a se garanta existența unor mijloace de informare în masă libere și pluraliste, asigurându-se, totodată, măsuri reparatorii eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului și împotriva exercitării de presiuni nejustificate și a recurgerii la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar și a instituțiilor implicate în combaterea corupției”. 

Mai mult, aceeași Comisie Europeană care ignoră că în România există legi prin care orice ziarist care a mințit sau înșelat opinia publică poate fi tras la răspundere, mai recomandă ca deciziile justiție să nu mai fie “criticate”. Unde? În țara care, la finalul anului trecut adunase 46 de cazuri de încălcări ale dreptului la un proces echitabil. 46 de cazuri care, dacă nu ar fi fost criticate și contestate la CEDO, ar fi rămas, așa cum își dorește CE, mostre de înțelepciune și triumf al democrației.

Nu știu unde ar fi fost Italia dacă judecătorii și procurorii săi ar fi renunțat la prima amenințare sau, mai îndreptățit, după prima bombă plasată cu succes. Probabil că ar fi fost undeva în afara Europei, în rând cu state precum Muntenegru, guvernate de interesele contrabandiștilor și traficanților. Știu însă, unde se află România astăzi, cu judecători și procurori care pișă ochii la fiecare mișto pe twitter, la fiecare glumă mai amplă făcută pe Facebook și care, dacă-i ameninți cu 30-40.000 de euro îți dau imediat sentință favorabaliă: într-o mare groapă morală. N-o fi Italia un model în multe domenii, dar, măcar, justiția lor a furnizat, în ultimele zeci de ani, eroi. A noastră funizează, în mare parte, lași, slugi și papițoi.

Exclusiv online

9 comentarii

  1. #1

    Era bine sa fi spus si cum a murit judecatorul Falcone, ca sa stie poporu ce a insemnat lupta impotriva mafiei. Pe scurt: Falcone a aterizat in mare secret la Palermo impreuna cu sotia lui, a fost preluat de serviciile secrete sitot timpul sub escorta lor (cu 5 masini dintre care 3 Fiat Croma blindate, arme etc). Dupa ce au ajuns pe autostrada Palermo-Trapani, intr-o anumita zona, autostrada a fost aruncata in aer. Pur si simplu, portiunea de autostrada a fost aruncata in aer cu o tona de TNT.
    Nu am auzit de vreun judecator sau procuror din Romania sa ii fi aruncat cineva macar o petarda pe trotuar, in scop de intimidare..

  2. #2

    De ce avem aşteptări din partea CE? Până la urmă sunt tot nişte nemernici politici din rasa portocalie. Interesul lor este să aibă in continuare nişte obedienţi la conducere pentru a-si duce planurile la capăt.
    Întrebarea este de ce ne pasă atât de mult de CE şi raportul MCV.
    Şi mai am o întrebare: DOSARUL DE COLABORATOR AL LUI TRAIAN BĂSESCU SE AFLĂ LA BRUXELLES SAU NU?

  3. #3

    Foarte stimulator articolul, insa nu pentru judecatori si procurori -cu totii niste carpe- ci pentru aia cu intimidarea, chestia este unde sa gaseasca tona de TNT!! Faradelege si dezordine!!

  4. #4

    sa inteleg ca daca nu cura sinje nu ne calificam la „intimidari si presiuni”?
    domnule de Hillerin, va inteleg frustrarea insa e vorba de un anumit principiu… daca judecatorilor/ procurorilor le dam sansa sa devina independenti (nu ca ar fi acum) putem spera ca intr-un viitor nu foarte bine definit sa avem si noi (ma rog, nu noi, ai de vin dupa) o justitie mai aproape de ce ar trebui sa fie …
    Base o sa plece, nu mai e mult … daca insa obisnuim potaia care e justitia cu tainul de bataie, sa nu asteptam sa aporteze vinatul de voie buna, daca-mi permiteti paralela cinegetica!

  5. #5

    numiti dvs un om imaculat,si discutia va fi mai lunga

  6. #6

    cea mai tare e Comisia europeana in aceasta poveste si nu e prima data 🙁 ce face "justitia" vedem si ne cam doare-n cot de cele mai multe ori. ce fac ziaristii caroa li s-au facut recomandarile cu pritzina si care o vreme fie n-au criticat Justitia asta de i s-a urcat la cap pefacebook, fie au ridicat-o-n slavi pt 3 stenograme cu textul " e independenta c-asa a promis Base, de l-am votat noi" ? Exista organizatii profesionale europene pt ziaristi si de obicei, cf. jurispridentei CEDO-pe care Comisia si tot UE-ul o recunoaste pe deplin!-sunt singurii care ar avea voie sa depaseasca masura in calitate de catel e garda a societatilor democratice. Mi-e ca comisarii astia, dle hillerin, ca si amicii politici care guvereaza toate statele UE viseaza la regimurile pe care le incuraeaza prin Estul nostru salbatic, cred ca unii polticienii apuseni, afalti de prea multi ani la putere, invidiaza autoritarismele si cretinismul devenite normalitate, nu doar la noi in Est 🙁 Ce facem noi aia care stim macar cum era cand te faceau pionier si cand erai acuzat de presiuni fara sa exost nici urma de facebook

  7. #7

    Cine a avut frati mai mari stie. Cel mai mic, primeste mereu sfaturi ( care uneori pot fi si bune ), desi nu le cere. Asa patim noi cu fratii mai mari in ale democrtatiei din Europa. Dambla.

  8. #8

    Curat murdar coane Fanica,sa traiti !.Cam asta-i adevarul cu dreptatea-n Romania.
    Da cu onoarea cum ramane dom judecator ?,ei las ca ti-o spala UE sau la Nufarul !!!!!!!!!!

  9. #9

    „Mai mult, aceeași Comisie Europeană care ignoră că în România există legi prin care orice ziarist care a mințit sau înșelat opinia publică poate fi tras la răspundere”, hai sa fim seriosi, da-mi un exemplu de un singur jurnalist care a fost tras la raspundere pentru calomniile ce se fabrica pe banda rulanta in presa de azi. Eu n-an auzit asa ceva, si daca exista nu e destul de vizibil…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • „Dumnezeu și-a întors fața înspre români!“ (citat din clasici)

    10 decembrie 2024

    Ai vrea să mă visezi întins pe-o targă la spitalul nouă, c-o sîrmă-n rît, deplin convins că n-o să mă mai fac că plouă. Cu voi la troacă să consimt, […]

  • Lungul drum al beznei către noapte

    9 decembrie 2024

    Rămas fără lumină, fără gaze și fără Internet, profetul magnetic din Izvorani simte pe pielea lui năpraznica ripostă a statului român (dacă nu cumva doamna Cristela a uitat să plătească […]

  • Iartă-mă, Doamne, că m-am născut în România!

    3 decembrie 2024

    Țara noastră a devenit scena unde se joacă o farsă de zile mari, cu actori care nu-și cunosc rolurile și bat cîmpii cu grație în aplauzele a douăzeci de milioane […]

  • You motherfuckers!

    2 decembrie 2024

    Telefonul trebuie să fi venit luni, 25 noiembrie, dimineața, cînd numărătoarea îl proiectase pe Călin Georgescu, iremediabil, în vîrful clasamentului. Peste ocean era miezul nopții, vocea era furioasă. Dincoace, la […]

  • Crăciun

    26 noiembrie 2024

    În spatele templului e-un coteț de găini, cîțiva saci cu mălai, marmura pentru zeii de-ocazie, o tigaie încinsă, vestalele sporovăiesc în pauză ca dizeozele, fac gargară cu ceai, temătoare de […]

Iubitori de arta