Sînt cîțiva ani de cînd colegii noștri într-ale scrisului, N. Manolescu și V. Vosganian, se străduiesc să vadă băgați în pușcărie 18 scriitori, dintre care unul, Valeriu Mircea Popa, a încetat între timp din viață. De unde le-a venit? Fiindcă am convocat prin presă și apoi am făcut alegeri pentru Uniunea Scriitorilor o dată pe an, așa cum cere Legea asociațiilor și fundațiilor din România. Faptul că n-au luat parte la aceste alegeri decît 39 de scriitori e consecința ordinului dat de N.M. și V.V. ca scriitorii din US să nu participe la ele, sub amenințarea excluderii.
Uniunea Scriitorilor, prin conducerea asigurată de președintele N.M. și prim-vicepreședintele V.V., a preferat să ignore noua lege, sub motivul că USR ar funcționa după un decret din anul 1949, care prevedea printre altele că Uniunea Scriitorilor ar fi fost singura organizație profesională în care scriitorii din România ar fi avut dreptul să activeze, ceea ce, după 1990, a devenit o crasă ilegalitate. Ilegalitate pe care doi dintre foștii președinți ai USR, Laurențiu Ulici și Eugen Uricaru, au sesizat-o, încît s-au conformat noii legislații.
N.M. și V.V. au ales să n-o facă, ci să se întoarcă la un decret stalinist al cărui rost era să transforme independenta Societate a Scriitorilor Români într-o organizație tutelată de noua putere politică totalitară. De ce au procedat așa doi scriitori care afirmau și afirmă că au convingeri democratice? Nici unul dintre ei n-a găsit de cuviință să răspundă acestei întrebări. La fel cum n-au găsit de cuviință să înscrie Uniunea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor ca predecesorii lor. Astfel că, la această oră, US nu există legal, la fel cum nici N.M. și V.V. nu sînt, primul, președinte, iar al doilea, prim-vicepreședinte al USR.
Cu toate astea, de mulți ani cei doi acționează ca și cum ar fi ceea ce pretind că sînt, iar USR ar fi recunoscută de legile în vigoare. N.M. și V.V. au reușit să păcălească astfel mai multe Curți judecătorești, intentîndu-ne peste o sută de procese care au intrat pe rol, pînă cînd li s-a cerut prima oară să probeze cu acte că sînt ceea ce pretind că ar fi și, firește, n-au avut cu ce. Asta nu i-a împiedicat să persevereze cu noi procese și să conteste prin recurs și prin cereri de rejudecare sentințele defavorabile lor, inclusiv sentința că dorința lor ca 18 scriitori, membri ai USR, ilegal excluși din Uniune, să fie condamnați penal e neîntemeiată.
De ce s-au cramponat N.M. și V.V. în încercarea lor de a-și vedea confrații condamnați penal? Fiindcă toate celelalte procese civile pe care ni le-au intentat depindeau de sentința în acest proces. Așa că distracția lor de a ne tot chema în judecată s-a încheiat odată cu sentința definitivă că cererea lor de condamnare penală a celor 18 pîrîți de ei n-are temei. Atît doar că cheltuielile de judecată în acest proces nu vor fi plătite de ei din buzunarul lor, ci din bugetul Uniunii. La fel cum tot din bugetul USR sînt cît se poate de generos plătiți avocații care le-au susținut la tribunal și toate celelalte cauze, la fel de neîntemeiate.
Cum rămîne însă cu calomniile și insultele pe care cei doi și alți membri ai USR le-au publicat în revistele Uniunii cu scopul de a ne compromite? Cum rămîne cu cei șapte ani de hărțuieli prin justiție ale scriitorilor care au vrut ca Uniunea Scriitorilor să funcționeze după lege, nu după toanele și răul plac al lui Nicolae Manolescu și al prim-vicepreședintelui său, V. Vosganian? Cum rămîne cu tăcerea complice a tuturor confraților scriitori care n-au protestat împotriva acțiunilor prin care cei doi au încercat să ne vadă după gratii sau, cel puțin, amendați penal? Vom trăi și, cu certitudine, vom și vedea.
Ce nu înțeleg e cum de este totuși finanțată de la bugetul de stat Uniunea, dacă lucrurile stau așa cum spuneți (și cred că așa stau); domnia voastră știți dar nu ne spuneți și nouă ?
Simplu, dar neverosimil – Uniunea a cerut prin N. Manolescu și guvernele i-au dat fără să întrebe dacă USR și N.M au acte care să le îndreptățească cererea. Cînd a început guvernul să le ceară actele beneficiarilor de bani publici, ăștia n-au avut ce să le arate. Asta s-a întîmplat și prin tribunalele care l-au crezut pe cuvînt pe N. Manolescu, pînă s-a găsit o Curte mai curioasă care a vrut să afle dacă N.M. e și în acte cine se pretinde. Și nu e.
Cred ca doar in Romania e posibil ca niste „mari dizidenti intelectuali” sa tina cu protezele de un decret din vremea lui Stalin care le da, in opinia lor, dreptul de a le prinde fundul radacina in niste scaune.
Să te dai democrat, dar să te agăți de un decret stalinist din 1949, asta ține de arta cu care N. Manolescu i-a luat un interviu lui Ion Iliescu după mineriada din iunie 1990, după metoda Marius Chicoș Rostogan, „Nu-i așa că?”.
Aveți dreptate și dvs și dl Conrad. Only în România…
Domnul Nicolae Apolozar, parca asa se numea, a fost una dintre elitele iesite din spuma revolutiei din 1989.
Eu nu inteleg cum a reusit domnul Manolescu sa absolve o facultate, sa faca o cariera universitara ,inainte de 1989, cu doi parinti arestati?
Rudei mele, apropiate, i s-a refuzat inscrierea la facultate.
Pe site- ul USR vad ca toate-s bune si frumoase, cei doi fiind in functii.