Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

E mai bine la privat când ai ajutor de stat

Zoom E mai bine la privat când ai ajutor de stat

Din 2015 încoace, statul român a început acordarea de ajutoare de stat pentru investițiile cu impact major în economie. Există o credință adânc împământenită în mentalul colectiv, încă din 1990, că investitorii străini nu vin în România decât dacă statul le oferă facilități și ajutoare. Altfel, ni se spune, investitorii se duc oriunde în altă parte, acolo unde facilitățile stau în coada oricărui câine, gata numai să fie alese. Integrarea în Uniunea Europeană din 2007 a mai temperat acest avânt al aruncării de bani și facilități în numele atragerii investitorului călare pe un Rolls-Royce alb, venit să salveze economia românească de la faliment. Și, totuși, cu voie de la UE, încă se pot acorda ajutoare de stat companiilor care, după cum spuneam, urmează să facă investiții cu impact major în economie.

Ce înseamnă, însă,

impact major în economie? Este greu de spus. Un criteriu pentru depistarea acestor investiții cu impact major ar fi numărul de locuri de muncă create. Desigur, ar mai fi și contribuția investiției la formarea PIB-ului sau la cea a bugetului de stat. Dar contribuția la PIB este greu de anticipat, iar din partea cu contribuția la buget se poate estima doar aceea formată din plata contribuțiilor aferente salariilor. Așadar ne întoarcem tot la numărul de locuri de muncă noi create.

Între 22 aprilie 2015 și 23 decembrie 2020 inclusiv, Guvernul României a aprobat ajutoare de stat în valoare de 654.090.000 de euro, care ar fi trebuit să ducă la apariția a 13.011 noi locuri de muncă. Tot până la 23 decembrie 2020 inclusiv, fuseseră plătite, însă, doar 268.290.000 de euro și fuseseră create doar 6.338 de noi locuri de muncă.

Dintre cele 81 de proiecte

aprobate de către Guvern pentru a primi ajutoare de stat, unele aparțin acelorași firme. Robert Bosch SRL, de exemplu, are aprobate nu mai puțin de patru ajutoare de stat. Primele două, proiecte finalizate, au presupus 14,36 milioane de euro și 623 de noi locuri de muncă, unul, 19,55 milioane de euro și 554 de noi locuri de muncă, dintre care doar 331 de locuri de muncă se regăseau și la finalizarea proiectului de investiții și a primirii banilor de la stat. Celelalte două proiecte ale Robert Bosch SRL acceptate pentru ajutor de stat au aprobate sume de 19,62 milioane de euro și 6,85 milioane de euro, dar încă nu s-a făcut nici o singură plată, proiectele de investiții fiind în derulare.

Multe dintre companiile

care au primit sau urmează să primească ajutoare de stat prin intermediul acestei scheme sunt companii care activează în industria constructoare de automobile. Este vorba despre firme care fac subansamble pentru diverse modele sau chiar de companii mari, precum Dacia. Automobile Dacia SA a primit un ajutor de stat de 12,94 milioane de euro în 2015, fără a-și asuma crearea vreunui loc de muncă, și i s-a mai aprobat, în 2018, un alt ajutor de stat de 24,86 milioane de euro, din care a primit până acum 1,77 milioane de euro, reușind să creeze 0 locuri noi de muncă din cele 300 asumate.

Oil Services Limited Eastern Europe SRL, o altă companie beneficiară a unui ajutor de stat de 1,65 milioane de euro, își asumase 16 locuri de muncă noi, dar la finalizarea proiectului, când a și primit toți banii aprobați, înființase doar 8 noi locuri de muncă.

O altă firmă importantă

din industria auto care a beneficiat de un important ajutor de stat este Pirelli. Firmei Pirelli Tyres România SRL i s-a aprobat, în 2016, un ajutor de stat de 28,58 milioane de euro, asumându-și înființarea a 530 de noi locuri de muncă. În cele din urmă, Pirelli a primit 23,62 milioane de euro și a înființat, într-adevăr, 530 de locuri de muncă.

În partea cealaltă a impactului asupra economiei se plasează celebra companie Leoni Wiring Systems RO, care a primit 4,92 milioane de euro pentru a înființa 613 noi locuri de muncă. Le-a înființat, pentru ca apoi să aflăm, în urma protestelor susținute de la fabrica Leoni, că muncitorii români precum și cei aduși din țări asiatice erau angajați pe salariul minim, munceau în mod repetat 12 ore pe zi fără a fi plătiți și erau tratați precum niște sclavi. Cu ajutorul neprețuit al statului român, care considera că firma făcuse o investiție cu impact major în economie. De data asta, însă, un impact ușor negativ.

Anul trecut, când Guvernul

nu mai găsea bani pentru a ajuta firmele românești aflate în dificultate, a găsit, totuși, resurse să promită, în continuare, ajutoare de stat. Două proiecte dintre cele acceptate pentru a primi ajutoare de stat anul trecut aparțin Teraplast, care, de-a lungul timpului, a mai primit ajutoare de stat pentru încă două proiecte.

Dar cel mai greu de explicat, dat fiind contextul pandemic, este ajutorul de stat aprobat pentru o investiție în turism.

În timp ce întreaga industrie HoReCa era la pământ, fără perspective de revenire prea rapidă, Guvernul României, în marea sa înțelepciune, a aprobat un ajutor de stat de 4,87 milioane de euro pentru firma Apulum Turism SRL, care vrea să construiască un complex turistic de 5 stele în Cluj, cu hotel, spa, piscină acoperită și piscină descoperită.

Acest optimism ar trebui să ne facă să zâmbim. Măcar amar.

1 comentariu

  1. #1

    Inca o data felicitari pentru minutiozitatea cu care va documentati. Pe mine ma doare capul ,doar citindu-le.Daca reusesc sa inteleg continutul,imi trebuie un flacon de aspirina.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint