În numele prevenirii terorismului,
orice cetățean român care utilizează o cartelă preplătită este un potențial terorist. Cam ăsta este scopul proiectului de lege privind colectarea și stocarea datelor necesare identificării clienților serviciilor de comunicații electronice, furnizate prin intermediul cartelelor preplătite. Lumea i-a sărit în cap deputatului Sebastian Ghiță că susține din răsputeri un asemenea demers, dar uită că nu Ghiță este inițiatorul proiectului de lege, ci doar o goarnă în care reverberează o intenție ceva mai veche a SRI, de a controla cartelele preplătite.
Ghiță își nuanțează elanul. Aici nu e vorba doar
despre teroriști, ci de rețele de pedofili sau de crimă organizată transfrontalieră. Sunt arătați cu degetul zece milioane de români care folosesc cartelele preplătite, dar care – vai, țărișoara mea! – pot fi interceptați de SRI, însă nu și identificați. Absurdul problematicii este surprins în sinteza activității Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților, din 26-28 februarie 2013. Deputatul Daniel Oajdea, șeful Comisiei, face eforturi supraomenești pentru a-și aduce interlocutorii din SRI cu picioarele pe pământ, însă ei se încăpățânează să gândească exclusiv cu picioarele.
“Cartelele SIM preplătite pot fi achiziționate
în state terțe, cum ar fi Republica Moldova”, zice Oajdea, “iar posesorii lor pot intra pe teritoriul României și pot folosi aceste cartele prin activarea serviciului de roaming, ceea ce face ca eficacitatea acestei legi să se reducă.” Trimișii SRI la lucrările Comisiei, Theodor Surugiu, Cătălin Dumitrescu și Viorel Stan, tocmai se chinuiau să argumenteze că reglementarea regimului juridic al cartelelor preplătite, prin achiziția acestora cu cartea de identitate, va reduce cheltuielile legate de identificarea autorului apelului.
Nici măcar completările deputatului Daniel Iane
nu-i pot întoarce din drumul pe care au apucat-o orbește emisarii SRI, cât și galeria lor de susținători din Parlamentul României: “O asemenea propunere legislativă îi transformă pe toți posesorii de cartele SIM preplătite în infractori”, argumentează Iane. “Cetățenii sunt contribuabili, nu teroriști. Trebuie găsită o formulă prin care cetățenii să se simtă protejați și nu amenințați.” În scandalul de săptămâna trecută a intervenit doct, ca de obicei, și premierul Ponta: “Este o decizie adoptată în luna august a anului trecut de către CSAT și, de atunci, am progresat în ceea ce privește procedurile de implementare (ale inițiativei legislative – n.n.), pentru că în acest moment sunt peste zece milioane de cartele pre-plătite (…).
Nu doar că o susțin, eram în CSAT,
dacă nu mă înșel era în perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, domnia sa era președinte interimar (…) și a fost adoptată această decizie imediat după atentatul din Bulgaria, unde atacatorii au folosit cartele pre-plătite”. E pledoaria premierului izvorâtă dintr-o maladivă spaimă de bombe? E premierul manipulat de cei care, în numele păstrării păcii, vor să asculte tot ce mișcă-n țara asta, râul, hramul? “Anonimizarea cartelelor telefonice preplătite reprezintă una dintre vulnerabilitățile sistemului de securitate românesc”, zice din când în când ambasadorul George Maior, directorul SRI, privindu-și ceasul, ca și cum s-ar asigura că n-a mai rămas mult timp până la punctarea acestui măreț deziderat, ce va rezona cu programul PRISM al Agenției Naționale de Securitate a SUA.
Până acum, o asemenea propunere legislativă
a fost respinsă categoric de Senat. În motivarea respingerii, parlamentarii au invocat “reglementarea unei obligații pozitive care privește limitarea în mod necontenit a exercițiului dreptului la viața intimă și la secretul corespondenței”, care “face să dispară însăși esența dreptului, prin îndepărtarea garanțiilor privind exercitarea acestuia”. Lovitura de grație primită de securiștii nevindecați ai țării a venit pe 18 martie 2013, când Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a respins și ea grozăvia imaginată de Maior, prin gura portavocilor de serviciu ale SRI din Parlamentul României.
Parlamentul a considerat că măsura colectării
datelor necesare identificării utilizatorilor de cartele preplătite este inutilă din punct de vedere practic; că metodele SRI sunt suficiente pentru identificarea titularilor cartelelor preplătite, prin geo-localizare; că propunerea are un impact negativ asupra utilizatorilor, având în vedere că în România 70% din cartelele SIM sunt preplătite; că acestea pot fi achiziționate în state terțe, iar posesorii lor pot intra pe teritoriul României și pot folosi cartelele prin simpla activare a serviciului de roaming. Meciul nu s-a încheiat. Urmează noi încleștări între argumentul de bun-simț al lui homo sapiens sapiens și bolovanul pe care îi aruncă în apă macacul de Băneasa.
si eu eram pana mai ieri impotriva acestei legi,dar de cand mama mea a fost escrocata telefonic de doua ori ,parca,parca as fi pentru.