Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Alibec Magnificul

Centura de piftie purtată de Alibec în jurul șoldurilor a vorbit despre meci mai mult decît țigările fumate la vestiar. Corpul învăluit în osînză tremurătoare și lenea de dulău tolănit în drum n-au fost dobîndite la naștere, ci au fost sculptate de-a lungul multor ani de antrenament, cînd talentul a trebuit să aleagă între ambiție și apetit.

Cum să bagi în unsprezecele României, în cel mai important meci de la Euro 2016, un hipopotam care visează la balta lui de noroi? Singurul lucru pe care l-a arătat Alibec în acest meci a fost dunga dintre fese, atunci cînd s-a aplecat. Dar el a avut măcar meritul de a ieși în evidență prin masă și volum. Viteza, presiunea sau energia au fost mărimi care au lipsit complet din fizica echipei naționale.

Dacă ar ști ce înseamnă aia densitate, jucătorii noștri ar putea da vina pe densitatea aerului. Timp de două reprize a părut că ei străbat o atmosferă mai densă pe teren, un gaz în care lîncezeala, deruta și vidul tactic s-au contopit. Nimeni n-a simțit nevoia să lupte – dacă nu cu adversarul, măcar cu sine însuși. Nimeni n-a arătat că vrea să tragă – dacă nu la poartă, măcar de propria echipă. Băieții noștri chiar au lăsat autocarul pe avarii, așa cum au fost sfătuiți la plecare, ca să nu stea mult pe gazon și să se întoarcă la iarba mai dulce din club.

Tata Puiu a plutit în lumea lui orînduită de icoane, cu privirea de sfînt UNPR care nu înțelege nimic și cu nimbul generației de aur înclinat pe o ureche. Se povestește că, între două pupături nevrotice, după golul albanezilor, Maicii Domnului i s-a făcut milă de el și a lăcrimat.

Orgoliul Balcanilor a fost tranșat fără rest. Albanezii ne-au arătat iar ce înseamnă lupta și curajul, în caz că uitaserăm ce puteau ca arnăuți. Opera de neputință de la Lyon ne spune că popoarele se reașază, că o țară mică, pe care ai bătut-o la fotbal 68 de ani, își poate redobîndi statura în 90 de minute.

Această generație care ne-a umplut sufletul de rușine e produsul unui fotbal stricat pînă la măduvă. E rezultatul unor înțelegeri desfrînate între oameni politici, generali și mafia din cluburi. Vorbim și scriem de decenii despre industria falsului, a blatului, a meselor verzi, dar profitorii acestei industrii își cresc nestingheriți dividendele. Publicul merge la stadioane ca să vadă alibeci tîrîndu-se de la o țigară la alta, de la o flegmă la alta, de la o primă de joc la alta, de la un „morții mă-tii” la altul. Televiziunile dau bani pe această cooperativă oligarhică tăvălită prin kitsch, microbiștii dau bani pe bilet la stadion, iar companiile cipriote de pariuri online storc iluzia de sport pînă la nivelul împrumutului de nevoi personale.

Acum ceva vreme, FRF părea să se fi lepădat de unsorile Nașului, iar alura de securist tînăr a noului președinte Burleanu, în ton cu moda și cu tehnologia, a hrănit speranțele a milioane de suporteri. A fost o hrană modificată genetic, fiindcă Sandu Mircea a continuat să-și transmită cunoștințele de sub folia botezată Burleanu.

Nimic nu s-a clădit în fotbal, nimic nu s-a luat de la capăt. Antrenorul străin de la Națională a rămas un proiect mesianic amînat pentru mileniul ce urmează, împreună cu autostrăzile.

Prăbușirea în fața Albaniei reflectă nu doar hoție și delăsare, ci o criză de energie și de identitate națională. O națiune care nu-și găsește orgoliul nici pe stadion și nici căutîndu-l cu procurorii, înseamnă că trebuie să-l caute cu altceva.

Unde a dispărut, oare, mîndria noastră? Cînd am reușit să o pierdem, dacă vreodată am avut-o?

Poate că înfrîngerea asta ne ajută să ne enervăm și să ne punem pe căutat. E pasa de gol pe care ne-a dat-o Alibec.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

4 comentarii

  1. #1

    Cāldāraru de mai sus, cu tot Institutul lui Politehnic, rāmâne un cârcotas, un frânar ca toti ceilalti care trag înapoi, ei sunt totdeauna pe invers. Adicā, ce nu-i adevārat din ce-a scris Buscu? Cā e o rusine azi sa fii patriot, sa lupti pentru Tara ta? Asta a scris si asa e, din pācate.

  2. #2

    Parerea mea (naspa am inceput!) e ca pana la orgolii, mandrie nationala, lupte s.a.m.d., trebuie sa ne lasam un pic pe spate in fotoliu si sa vedem unde e de fapt problema. Fotbalistii din teren antrenati de tata Puiu sunt toti de calitate slaba, mediocri in cel mai bun caz. Cum zicea un comentator mai sus, habar n-au sa faca o preluare, sa dribleze, sa paseze, nu mai zic de tactica sau finalizare. Garbage in, garbage out. Problema e la copii si juniori, unde nu se mai invata chestiie de baza. Poate sa-l aduca FRF si pe Guardiola, ca tot cu aceiasi jucatori slabi dpv tehnic. Se incepe de la 8-10ani cu jonglat, driblat, miuta, sa le placa la aia mici, apoi mai tarziu introduci rezultate si competitie.
    Exemplu pentru ce inseamna pasiune si placere: https://www.youtube.com/watch?v=gh19Avrg4vE

  3. #3

    Garbage in, garbage out. Tot ce a demonstrat alibecu este ca legile fizicii inca functioneaza in fotbal, actionand nemilos asupra articulatiilor extraponderalului, chiar si in alergare usoara la loc drept.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.