Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Copiii ca o vină

Cu aproximativ trei ani în urmă, Elena Udrea ne spunea că-și poate permite micile capricii costisitoare care-i erau scoase mereu pe ochi (Mercedes-ul, gențile scumpe și colecția de pantofi ca a Imeldei Marcos) pentru că nu are copii, deci nu investește în ei. E, în definitiv, o opțiune de viață, perfect acceptabilă în secolul XXI, când ne-am obișnuit să nu pretindem neapărat perpetuarea speciei de la fiecare împreunare sexuală.

Mai ieri, Klaus Iohannis își explica bunăstarea imobiliară într-un mod similar: ” Noi nu avem copii, deci alții au investit în copii, în educația copiilor, noi am investit în imobile.”

Uau!

Câtă detașare și cât de simplu e totul. Nu mă așteptam. Românii sunt săraci, mulți dintre ei, pentru că au copii și nu pot investi. Românii nu-și pot permite genți și pantofi cât PIB-ul unei țări mai mici pentru că au copii. Roubini n-ar fi putut găsi o explicație mai pe înțelesul tuturor. Mai e puțin și vom auzi că de vină pentru starea dezastruasă a economiei românești de dinainte de 1990 nu a fost întregul complex de decizii tembele luate de niște nepricepuți, ci doar un singur lucru: decretul pentru interzicerea avorturilor. Prea mulți copii! Dacă n-ar fi fost acel decret și generațiile numeroase ce i-au urmat, chiar și viziunea economică a lui Ceaușescu ar fi reușit.

Veți spune că a nu avea copii poate fi, la un momentdat, o lipsă de opțiune. E foarte adevărat. Dar nimic nu este definitiv și nu în secolul în care trăim. Cunosc oameni, politicieni chiar, care în perioada în care Klaus Iohannis aduna casă după casă și Elena Udrea poșetă după poșetă, piramide de pantofi și Mercedes peste Mercedes, investeau tot ce câștigau în visul lor de a avea un copil. Unii sunt azi fericiți, alții încă nu. Încă. Dar n-au epuizat completamente toate opțiunile existente. Și nici, după prima încercare, nu s-au repezit în cea mai apropiată agenție imobiliară sau în cea mai apropiată reprezentanță Louis Vuitton.

A avea copii nu este un lucru pe care să-l folosești pentru a încerca să te prezinți mai uman decât este cazul. Nu ar trebui să fie un avantaj electoral, un motiv de exhibiție pe Facebook, o justificare a existenței genitorului. Un copil nu trebuie să fie proiecția frustrărilor părintelui, nu trebuie să fie sursa de venit a acestuia și nu trebuie folosit pentru a acoperi afacerile mai puțin licite ale părintelui. Financiare sau politice.

A avea copii este unul dintre cele mai firești lucruri în schema evoluției speciei umane. A nu avea copii, de asemeni, poate fi o alegere sau un caz de forță majoră. Se mai întâmplă.

Eu (e o opțiune personală) nu-mi doresc un președinte care tratează absența copiilor din viața unui cuplu drept o oportunitate de business sau drept o dezlegare la plăcere. Absența fiziologic determinată a copiilor poate fi o dramă, absența programat ludică a copiilor e un indicator de indezirabilitate.

Un om fără copii care se bucură de absența acestora pentru a investi în orice, fie case, fie poșete, nu are viziunea necesară pentru România în care vor trăi copiii mei și ai voștri.

Căci mie și vouă ne succed copiii, cei care nu ne-au „permis” ca din salarii, doar, să ne luăm șase case sau o piramidă de poșetuțe. Măcar în numele nenumăratelor momente în care i-am chinuit cu mângâieri excesive și pupături peste măsură, le suntem datori o țară mai bună.

Lor le succede doar propria posteritate, zugrăvită în imagini de cronicari arghirofili, așa cum s-a întâmplat și cu Ion Iliescu. Nu datorează viitorului nimic.

Planul de viitor al unui conducător care are copii nu se rezumă la cei cinci sau zece ani de mandat. Planul de viitor al unui conducător care-și refuză bucuria pater/mater-nității, fie ea și adoptivă, de dragul banilor nici nu merită luat în calcul.

Atât e de simplu.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

12 comentarii

  1. #1

    Îți multumesc pt articol. Aveam nevoie de o confirmare ca nu am luat-o cu toții razna! Am doi copii si nu cred ca as fi renunțat la ei pt 100 de case! Omul e dus!!! De fapt cred ca a procedat ca un ginecolog ce nu mai are chef de sex. La cati copii i-au trecut prin mâini…

  2. #2

    Atâta doar că noi nu avem nevoie de un tătucă în fruntea țării, ci de un businessman.

  3. #3

    Nu doresc sa le iau apararea celor doi politicieni pe care i-ati mentionat, dar nu vi se pare ca va grabiti sa trageti concluzia ca un lider (presedinte, premier etc.) fara copii este automat mai putin motivat decat un lider cu copii in a lasa tara intr-o stare buna pentru noile generatii? Dupa logica dumneavoastra, potentialii lideri care au ales sa nu aiba copii s-ar comporta ca niste iresponsabili doar pentru ca nu au urmasi carora sa fie motivati sa le lase mostenire o Romanie daca nu mai buna, atunci nu mai rea decat in prezent, ca si cum singurul factor motivational care le-as asigura buna-credinta si profesionalismul ar fi preocuparea pentru viitorul copiilor lor. In opinia mea, e o concluzie nedreapta.

  4. #4

    eu as zice ca, umbland ca sofer&translator pentru unii care veneau de peste mari si tari sa adopte un copil, puteau si ei sa adopte – daca nu puteau avea pe cale naturala, nu? deci, optiunea exista si inca le era foarte la indemana, pentru ca aveau toate relatiile si posibilitatile! deci, ei au optat clar pentru a nu avea copii!

  5. #5

    Nu a zis omu ca a renuntat sa faca copii ca sa aiba casa. Pur si simplu nu are copii. Daca tot ati analizat atat de ce nu ati pus si citatul exact: „Am vândut şi am cumpărat altele, şi iar le-am vândut, şi iar am cumpărat. A fost relativ simplu, atunci au fost ieftine casele, mulţi saşi plecaseră din Sibiu, deci lucrurile au decurs din aproape în aproape. În afară de asta…ce să vă spun. Noi nu avem copii, deci alţii au investit în copii, în educaţia copiilor, noi am investit în imobile. Lucrurile sunt absolut simple, absolut transparente (…) Ne propuneam cu siguranţă să avem ceva pentru bătrâneţe”
    Daca eram intr-o tara cu o democratie functionala si cu oameni politici adevarati puteam discuta nuante de genul asta la nesfarsit… dar nu in mocirla asta din romania. Atat e de simplu: Votati cu PSD care e cel mai mafiot partid pe care l-a avut Romania sau cu oricare alt candidat cu care o sa ajunga in turul doi(Iohanis cel mai probabil). Nuante discutam dupa ce scapam de PSD. PS: am afaceri si am si copii asa ca fara dinastea.

  6. #6

    Tare. OK, pana te convingi ca e vorba de infertilitate si ai acumulat deja de zestre depasesti varsta la care chiar daca ai infia nu mai poti fi parinte cum ar trebui, bunic nici atat. Te resemnezi, suferi si te frustreaza. Base a rezolvat dilema: are copii dar nu a investit in educatie pentru ca prea multa carte strica. Chelnerii au mai multa initiativa, nu stau pe ganduri ca tampitii de pe bancile scolii. Modelele de reusita oferite de politicieni, starlete si manelisti au deschis ochii liceenilor inainte de bac, deci fiti optimisti: Romania va prospera.

  7. #7

    A fost atins un punct nevralgic. Cred că astfel mai facem încă o separare în societatea românească și așa extrem de segregată.

  8. #8

    bun articolul.nu inteleg insa de ce comentatorii nu pricep ca nu se pune accentul pe a putea conduce daca ai sau nu copii ci pe simpla argumentatie a stimabilului edil ca de ce el are bani. dar e atat de simplu! si de stupida reactie lui Johannis!…pur si simplu nu ai voie sa ai o asemenea ”scuza” pentru ca ai facut bani!

  9. #9

    Iohannis a avut o exprimare nefericita, atata tot. A vrut sa zica ca daca tot n-are copii atunci ce sa faca cu banii decat sa investeasca in ceva, in particular in imobiliare.
    Cat despre „bucuria paternitatii” e plina lumea de producatori de copii pentru alocatii, care-i fac din presiunea sociala sau doar pentru ca nu-si gasesc propriei vieti alt sens.

  10. #10

    Avem deja un presedinte care, nu doar ca are copii, ci ii sunt si „complici” in „afacerile” sale …ca deh, de aia avem presedinte ca sa se apuce de agricultura, afaceri imbobiliare, in timp ce tara are probleme (la care a pus si el umarul sanatos, ce-i drept!).
    Cred ca tara are nevoie de un presedinte care sa se dedice acesteia (familia sa aiba un sens mai larg, de cca 18 mil membri) nu unul care sa aiba o justificare in plus pentru a se gandi, in primul rand, doar la el si familia lui si apoi (sau deloc) la restu’….
    Daca am avea monarhie, ar trebui sa ne intereseze existenta urmasilor sefului de stat sau intentia acestuia de a-i avea, dar nu e monarhie, deci ….
    Ref. la ce a precizat Ard Andrei (comentariul nr. 2), presedintele nu trebuie sa fie businessman (avem unul si uite unde suntem)… premierul trebuie sa fie businessman (si un bun organizator si cunoscator de oameni si etc.). Presedintele trebuie sa reprezinte tara, sa fie un bun mediator, un patriot (nu in sensul CV Tudor), un om demn, etc. Daca cineva crede ca pt. asta tre’ sa ai copii, se inseala.
    Tocmai imi dau seama ca nu avem asa ceva, deci nici la aceste alegeri nu vom pupa vreunul din asta….
    In ce o priveste pe madam udrea, personal nu pot decat sa ma bucur ca nu se propaga specia (foaita) dansei, pt. ca nici de oameni din astia, tara nu are nevoie. Sa-si cumpere cate vuitoane vrea, dar sa plateasca pt. ele ….

  11. #11

    In acelasi timp, faptul ca ai procreat poate sa-ti dea si masura tupeului.
    Ex. Gabita Firea care-l acuza pe Iohannis ca nu a investit in copii ci in case !
    Bineinteles bazata pe exemplul personal, avand in vedere ca ea a investit „maxim” in progenitura care a reusit performanta de 1,5 la Limba Romana !
    Sunt curios, cate case si-ar cumpara un meditator ca sa-l aduca pe ala la nivelul unei note de trecere ?!

  12. #12

    Cred ca exagerati. eu am facut 4 ani tratamente sa raman insarcinata, sansa de a avea un copil prin fertilizare in vitro e mica, oriunde in lumea asta. Si e posibil sa ai toti banii din lume si tot sa nu reusesti. De ex. la barbati exista azoospermia= zero spermatozoizi. Orice ai face nu-i poti inmulti. Pot fi cauze genetice sau fiziologice , operabile cum e varicocelul. Si as putea scrie pana maine. Eu am avut noroc. Dar stiti ce spuneam in cei 4 ani celor care ma intrebau de ce nu fac copii? Ca nu vreau!! Daa, cei care aveti copii obtinuti usor, ganditi-va cat de insensibili sunteti cand bateti la cap un cuplu care nu are. Dar cum?! Inseamna ca nu vrei destul de mult, mai relaxeaza-te draga, nu te mai gandi si atunci vine, stiu eu un dr/ o reteta naturista/ o biserica garantate TOATE.
    Nu mai spun ca unii confunda infertilitatea masculina cu impotenta. Eu zic sa va abtineti. Mi se pare marsav sa ataci un candidat/ candidata pe aceasta tema atat de sensibila.
    PS stiu cupluri care au facut IVF cu material de la donatori in Cehia si NU au reusit. Cat credeti ca poate duce , psihic vorbind un om? Unii renunta, ma doare sufletul pentru ei, dar e un drum foarte dur si nu toti ajung la capat. Abtineti-va sa dati cu piatra, ca nu stiti ce-i in sufletul omului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.