Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cu banii furați de la români se poate cumpăra Moldova

Apărarea României se desfășoară la televizor, unde generali în rezervă, cu pensia specială la zi, bat cîmpii după ce au citit relatări și analize în presa străină. Google traduce azi orice, deci liniștea pe care ne-o transmit azi apeviștii retrași în floarea vîrstei nu provine de la noi.

Dacă nimeni nu-l elimină pe Putin, războiul își va continua agonia. Un an, doi – cine știe? –, poate mai mulți. Lucrurile vor rămîne încurcate, corzile vor rămîne întinse, iar lumea civilizată nu va putea face nimic. Cu sau fără bomba nucleară tactică, Rusia va distruge liniștea și prosperitatea întregii Europe multă vreme de acum încolo.

Din nefericire, România a fost prinsă de aceste evenimente cu cea mai proastă garnitură de conducere politică din istorie – și trebuie subliniat că proștii au ajuns nu o dată la conducerea acestei țări, deci titlul a fost disputat. Iohannis, premierii lui Iohannis, guvernele lui Iohannis și liderii celor două partide mari s-au scremut să pară că iau măsuri, dar n-au produs decît acel zgomot întîlnit în cabina de toaletă. Nimic din ceea ce ar putea fi socotit ca fiind pregătire pentru criza de securitate, de energie sau de prețuri nu s-a întîmplat în România. Dimpotrivă, guvernarea a stors populația de bani, a condamnat-o la sărăcire, la frig, poate chiar la întuneric, la incertitudine și teamă.

Vizitele de PR ale ministrului Apărării în Israel și repetatele anunțuri cu achiziția dronelor, a fregatelor, submarinelor sau rachetelor în orizontul următorilor zece ani nu adaugă nici un gram de siguranță României. Armata noastră e tot invizibilă, comandanții ei direcți rămîn tot ascunși, iar comandantul suprem și generalul de infanterie care conduce Guvernul se mărginesc să repete la infinit că sîntem în NATO.

S-au adunat deja șapte luni de război și nu s-a întîmplat nimic bun cu infrastructura, cu energia, cu agricultura. Nu au fost făcute planuri de rezervă, nu au fost exploatate oportunități, nu au fost atrase finanțări suplimentare. Nu a existat nici o gîndire dedicată crizei, nici un plan național cu cap și coadă, clădit pe noile urgențe și pe noile ocazii. Nici un semn de inteligență n-a răzbătut din bolboroseala politică, nici o dovadă că există luciditate sau capacitate minimă de a rezolva ceva n-a fost zărită. România are planuri în cazul unei lovituri nucleare, zic unii și alții care dețin funcții în administrație, dar singurul plan pe care îl are România e la Dumnezeu sub cheie.

Toată lumea a înțeles pînă acum că la nivelul conducerii de partid și de stat nu sînt idei, nu e competență, nu e școală, nu e voință și că, bizuindu-se doar pe obediență, lăcomie și oportunism, liderii noștri nu pot desena un plan de criză pentru țara pe care o conduc. Așteptările sînt, după atîta amar de vreme, mici. Și totuși, la nivelul acestor așteptări mici, există un plan simplu și logic care poate fi realizat mîine. Cu costuri neglijabile și cu rezultate politice importante, cu foloase morale și strategice.

Republica Moldova se află sub presiunea Rusiei, a Transnistriei, a lui Ilan Șor, a refugiaților, a crizei politice interne care amenință regimul proeuropean de la Chișinău. Dar cea mai mare amenințare vine dinspre criza gazului. Acum o lună, Moldova nu avea gaz, nu avea bani de gaz, nu avea unde să depoziteze eventualul gaz, în caz că l-ar fi cumpărat. Între timp, cu chiu, cu vai, e pe cale să cumpere cîte ceva de pe piața europeană (10 milioane de metri cubi) și să depoziteze aceste firimituri în depozite românești. Dacă Moldova va rămîne la cheremul Gazprom, va plăti un preț politic și strategic fatal, ușor de imaginat.

Consumul de gaz al Moldovei reprezintă 6% din consumul României. Ce înseamnă a-i da Moldovei gazul, banii și capacitatea de stocare necesară? Păi, pentru Adrian Câciu înseamnă doar să mute o virgulă undeva, în bugetele destinate clienților politici. Iar pentru Virgil Popescu o zi în care prietenii lui din energie se îmbogățesc mai puțin. Pentru românul de rînd nu înseamnă nimic, fiindcă el a achitat deja în avans facturile campaniei de jaf guvernamental.

În schimb, a elibera Moldova din ghearele Gazprom ar fi o victorie politică și morală importantă a României, apreciată în tabăra euroatlantică.

De treizeci de ani, România a dus o politică ambiguă, îmbibată în mediocritate și duplicitate față de Moldova. N-a mișcat niciodată un deget, cu excepția degetului mijlociu pe care l-a arătat surorii ei de peste Prut la nevoie. Trecem peste manualele de limba română, peste cetățenia acordată electoral, peste donații de cărți folosite și peste împrumuturile alea meschine de cîteva zeci de milioane de euro. E doar mărunțiș menit să acopere indiferența. În același timp, România a fluturat problema Moldovei ca pe un apanaj românesc. Nu de puține ori și-a expus la Bruxelles ba țîfna, ba gelozia cînd alte state s-au încumetat să ajute Moldova.

Ei, acum e cea mai bună ocazie. Putem să facem și noi, în sfîrșit, ceva clar, explicit, notabil. România poate scoate Moldova din găleată. Singură. Mîine. Și toată lumea o să țină minte, la Washington, la Londra și la Bruxelles, cine a scos-o. Poate, un pic, chiar și la Chișinău.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

7 comentarii

 1. #1

  Mda, păcat ca nu va citesc și alții. Sau va citesc…

 2. #2

  Frumos articol !

 3. #3

  Am facut armata in 1977, intr o unitate de elita. Rechete. Iar ofiterii aceia erau ( cat de cat ) specialisti. Mult fata de altii din unitati de infanterie , securitate, etc. Si chiar sia asa, tot frecau menta, 75% din timp. La ora 3 plecau acasa , iar la 55 de ani, la pensie. Dece ( dracu ) , lumea asta are o impresie asa de buna despre armata? numai asta auzi : Biserica si Armata. Niste hotomani, niste chiulangii, La o adica, ca si in ultimele razboaie mondiale, tot prostimea da dovada de eroism, sacrificii. Astia…doar cu decoratiile. Oameni buni, nu mai indrumati copii sa urmeze aceste cariere ! De armata , jandarmerie, politie locala, SPP. Una din chichitele vietii, este sa faci ceva bun in plan profesional. Ceva Interesant. Ceva sa ramana dupa tine. Nu sa chiulesti si sa te bucuri ca iei un salariu mai mare. Nemeritat. Una din cauzele care duc la scufundarea tarii noastre.

 4. #5

  A fost posibil la energia electrica.

 5. #6

  Pensie specială nu este același lucru cu Pensie de serviciu. Chestie de principiu să induci cititorii în invidie nedisimulată așa din nimic. Greșeli mici și nevinovate… păcat…

 6. #7

  Tocmai au mai primit „fratii nostri” niste granturi de milioane de euro si pret preferential la curent. Fleacuri. O jignire, ce mai.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint