Homarii, caviarul și șampania etalate la Davos au făcut cunoștință, săptămîna trecută, cu noua îngrijorare a bogaților lumii: instabilitatea politică. Între o mușcătură din foie gras și o sorbitură de Château Margaux, șefii corporațiilor multinaționale s-au plîns de slăbiciunea liderilor politici, de mediocritatea și volatilitatea lor, de incapacitatea guvernelor de a asigura exploatării omului de către om un profit la fel de năpraznic ca pînă acum. Forumul Economic Mondial a fost mai bogat și mai trist ca altădată, adică a pus la un loc rente mai mari și mai nemulțumite cu birocrați mai incapabili, chiar dacă mai ușor de cumpărat. Preocuparea pentru soarta săracilor lumii a adus pe aeroportul din Zürich atîtea jet-uri private, încît se zice că însuși Klaus Iohannis și-ar fi dorit să participe la eveniment, ca să vadă ultimele modele.
În prăpastia tot mai mare ce se cască între bogați și săraci s-au turnat cele mai scumpe licori obținute din fermentația ideilor climatice, iar la focul cuvintelor de lemn s-au fript potîrnichi scoase de pe lista speciilor pe cale de dispariție. A fost un eveniment dedicat ipocriziei și lăcomiei corporatiste, la care liderii politici, convocați de instituția CEO, au jucat cu și mai mult zel rolul de chelner de bacșișuri mici.
Trecînd peste declarațiile de complezență legate de războaie, climă, dezinformare și Inteligență Artificială, se poate spune că singura neliniște a forumului a rămas scăderea ratei de creștere a profitului. Structurile suprastatale numite corporații multinaționale și-au anunțat, cu oarecare discreție, nemulțumirea față de incapacitatea politicienilor de a produce stabilitate și predictibilitate. Anul electoral 2024 aduce la urne aproape jumătate din populația planetei și există riscul de a apărea breșe de stabilitate chiar în teritoriile democrației, acolo unde își are centrul de operațiuni imperiul capitalului. Europa și SUA trec prin alegeri majore care pot schimba jocul conservator al influenței suprastatale exercitate de corporații, iar acest lucru poate încetini galopul marilor randamente, poate crește taxele și poate scădea imunitatea fiscală.
De aici și avertismentul nerostit al lumii corporatiste: vom interveni în acest proces. Așa cum arată destule precedente – atît pe plan internațional, cît și pe micul nostru plan național –, capitalul privat știe să intervină în procesele politice așa încît alegerile să conducă la guvernări care-l favorizează. Dacă lăsăm la o parte operațiunile de anvergură – adică loviturile de stat organizate în state înapoiate, războaiele pornite pentru dominația pieței hidrocarburilor și gherilele mediatice orchestrate prin rețele de agenți –, găsim chiar și în România, în palmaresul nostru mărunt, acțiuni care put de la o poștă a presiune corporatistă.
Avem companii multinaționale care pun presiune pe partide, pe Președinție și pe Guvern în interes privat. Unele șantajează cu blocarea intrării în Spațiul Schengen, altele amenință cu blocarea fondurilor europene sau degradarea rating-ului de țară. Sînt companii care folosesc ambasadele ca să intimideze guverne ușor de intimidat, după cum sînt multe altele care au investit bani și și-au trimis angajații, în frunte du directorii, în vîltoarea protestelor de stradă. Sînt companii care au puterea de a timora sau pedepsi lideri politici prin jocuri de influență la nivelul instituțiilor judiciare. Avem aceste fapte în trecutul și prezentul nostru, ele fac parte din ecuația proastei guvernări a României. Și e de așteptat ca, mai ales după nemulțumirile exprimate la Davos, anumite multinaționale prezente pe piața românească să joace activ la alegerile din 2024.
Într-un fel e dreptul lor, izvorît din natura globală a puterii. Multinaționalele pur și simplu o pot face. Mai ales că ele au o contribuție majoră la creșterea economiei, cu toate optimizările fiscale de care statul nu îndrăznește să se atingă. Mai ales că politicienii cu care interacționează nu sînt interlocutori pregătiți să facă față unei negocieri, ci populiști înapoiați, vulnerabili și tribali, dispuși să se gudure pe lîngă omul alb înarmat cu arme necunoscute, care-i oferă un șirag liniștitor de mărgele.
În România, corporațiile multinaționale nu au drept competitor capitalul românesc. Capitalul românesc e mic, dezavantajat de istorie și de fiscalitate, nesusținut politic, lipsit de know-how și nu poate concura cu o forță net superioară. Așa că aceste corporații sînt în competiție cu piața și cu statul, pe care le înving la fiecare încleștare. Lupta nedreaptă a posibilităților a dus la dependența masivă a pieței și a statului față de ritmul impus de multinaționale, de produsele și prețurile lor. E un fel de modernizare în genunchi, dar e singura formulă care, în absența competenței politice, reușește să țină economia pe pierdere mică.
Pe această slăbiciune a arealului românesc își bazează capitalul suprastatal profiturile record. Și e de așteptat să depună eforturi de păstrare a „stabilității“ care i-a asigurat creșterea. Prin urmare, cînd se pronunță pentru stabilitate, corporațiile prezente în România se referă, fără ocolișuri, la coaliția PSD-PNL. Preferința lor e deja exprimată, prin codificarea aceluiași cuvînt, de guvernele occidentale unde aceste corporații au compania-mamă. Ca niciodată pînă acum, PSD are ocazia nevisată de a se vedea sprijinit de corporațiile care, alături de alte forțe, la fel de democratice, l-au dat jos de la guvernare. E coșmarul domnului Iliescu, dar, în același timp, e polița de asigurare a partidului. Un verdict venit tiptil de la Davos, înfășurat în Prosciutto Toscano și presărat cu Royal beluga, din care va mușca și PNL.
Pentru restul României, care crede cît de cît în importanța votului, e un an la fel de prost ca toți ceilalți.
Show-ul anual de la Davos a lansat acum vreo 60 de ani chestia cu incalzirea globala, dar de atunci nu au crescut oceanele nici macar un cm.
Dupa previziunile activistilor de mediu din clipurile promo, apa inundata in insula Manhattan de exemplu trebuia sa fie demult pana la brâu.
Iar banchizele din Groenlanda se topesc si se prabusesc in draci numai la TV, in filme proaste si documentare inepte.
O alta gogoasa umflata de propaganda eco este cu emisia de co2.
Abia acum se mai dezmeticeste lumea din acest delir si se recunoaste ca CO2 chiar daca ar fi produs in exces, el ar fi benefic pentru cresterea plantelor de orice fel.
Si asta pentru ca de fapt fotosinteza, adica miracolul naturii prin care plantele consuma co2 si elibereaza in aer oxigen, a fost ‘inventat’ cu mult inainte de Davos.
Tot in trecut s-a tras alarma despre patura de ozon a planetei care este facuta flenduri, desirata din ite, de catre un nenorocit de tub de spray cu parfum amestecat cu freon. Sau de catre capsula de la frigider care s-a spart in bucatarie si curge pe jos freonul amestecat cu ulei.
Abia acum stiinta recunoaste ca toate astea nu au nicio treaba cu fenomenul cosmic al functionarii ionosferei. Doza de freon injectata astfel atmosfera este infinit de mica pentru a influenta un asa fenomen cosmic.
Mda, se recunoaste ca alarma cu freonul a fost o gogomanie, dar ce te faci astazi cu vaca din bătătura care emite gaz metan?!
Pentru ca tot la Davos s-a stabilit ca de fapt metanul vacii distruge ozonul!
Febra bateriilor Li-ion si a mașinuțelor electrice a pornit acum vreo 10 ani, odata cu promovarea ca mare vedeta internationala a unui măscărici, a unui escroc, incult si impostor, adica Elon Musk.
Se pare ca mai va sa treaca timp pana cand se va da dreptate specialistilor, inginerilor, care acum predica in pustiu, precum ca transportul pe baterii nu poate fi eficient nici tehnic, nici economic si nici macar ecologic. Ba din contra producerea bateriilor LI-ion se intampla cu o poluare uriasa in comparatie cu benzina.
Si asta cu mașinuțele pe baterii este tot o facatura tip Davos.
A lehamite, pentru ca am abuzat deja prea mult de spatiul pus la dispozitie de kilobaiții dupe net, pomenesc acilea despre ultimele scorneli globaliste tip Davos, adica Covidul si ultima pe lista, Chatgbt.
Excelente comentarii. Aveți dreptate în tot ce spuneți. Bravo.
Sunt de acord cu dvs. Urăsc mașinile electrice de la aparițiae
Excelenta analiza! Pai nimeni in tara asta nu poate face un comentariu analitic al anului 2024 mai competent decit cel de fata.
Nea Fane, ai grijă când traversezi strada!…
Nu este nici o instabilitate politica ci se continua lucrarea asupra unui tip de stabilitate politica internațională la indemina camarilei capitaliste de la Davos. Este pentru prima data în istoria omenirii,în care în toate tarile capitaliste vestice SE PRACTICA ACELEASI MASURI DE IESIRE DIN PACHETUL DE CRIZE SUPRAPUSE GENERAT DE ACESTI PSIHOPATI. Esteai mult decit evident ca pachetul de crize pe care le trăim nu poate duce la o soluție findca orice criza din pachet se dorește a fi rezolvata, automat amplifica altele și au fost bine gindite.
Ceea ce trebuie sa ai în vedere în analiza este faptul ca în capitalism,mediul economic corporatist generează structurile politice și nu are cum sa fie vorba de o lupta a corporatiilor cu guvernele capitaliste….ci este vorba de o faza a capitalismului în care guvernele sint detașate de responsabilități, iar corporațiile lupta între ele pentru contracte cu…statul capitalist. Monopolului capitaliste nu au de ce sa lupte cu statul și nici jnvers. Ele măresc prețul la valorile dorite dau dividente mai mari acționarilor,statul culege un volum mai mare de taxe, procentual, la valoarea de vinzare a produsului și apariții de cumpărători sint in situatia in care sa accepte o inflație galopanta care este CEA MAI IMPORTANTA SI MAI MARE TAXA DAR DE CARE NU SE VORBESTE..Asistam la GREEDFLATIE CORPORATISTA…
Ceva atât de interesant și apăsat ca și gândire…nu prea mi-a fost dat sa citesc.Respect,atât pot sa spun
Nu inteleg de ce d-l fanbustean, comenteaza in secvente..Primeste greu informatiile de la ambasada rusiei….Daca excesul de bioxid de carbon e bun, nu inteleg de ce nu incearca sa experimenteze traiul intr-o camaruta, doldora cu bioxid.. Cu ,,codoi” cum ar zice o academiciana…..Ar fi un experiment intersant, cam ultimul, pentru d-l ,,specialist”… Zice ca autoturismele electrice sunt mai poluante decat cele pe benzina.. Foarte bine: Sa incerce el sa faca un autoturism cu motor pe aburi….