Iliescu a făcut și a avansat mai mulți generali ca Emil Constantinescu. Băsescu l-a întrecut pe Iliescu, iar Iohannis l-a întrecut pe Băsescu. Dacă Petrov nu trecea în medie de 35 de avansări pe an, Iohannis făcea, de pildă, 48 de generali în 2020 și 44 în 2021, iar anul ăsta a sărit la 60.
Datele oficiale spun că, prin grija președintelui Iohannis, numai în Ministerul Apărării Naționale au fost avansați 13 generali. Asta în condițiile în care armata română are deja mai mulți generali decît Marea Britanie și e paralizată la capitolele înzestrare, recrutare, pregătire, spirit de corp și moral mai mult ca oricînd. Războiul din apropierea graniței de est n-a mobilizat deloc conducerea militară a trupelor române, care a rămas blocată în vechea și riscanta lipsă de imaginație a articolului 5 din tratatul NATO.
Apoi, au fost avansați patru generali din serviciile secrete ale armatei, acea unitate care i-a cumpărat lui Iohannis costum de schi din fonduri operative. Acea unitate al cărei comandant adjunct și-a cumpărat vilă din aceleași fonduri destinate contraspionajului.
La Marină, Iohannis a avansat un amiral și trei contraamirali ca să recompenseze, probabil, unica interacțiune a forțelor noastre navale cu războiul, cînd o mină în derivă era să scufunde dragorul trimis s-o neutralizeze.
La Serviciul de Telecomunicații Speciale, singurul serviciu secret din lume care numără voturile exprimate democratic și stabilește cine a luat mai multe, sînt șase avansări de generali. La SRI, patru generali au căpătat o stea în plus, în ideea de a-l ajunge și depăși pe fostul lor șef, Florian Coldea. La Ministerul de Interne vorbim despre 25 de generali și chestori-șefi (echivalentul polițienesc al generalului-locotenent cu trei stele).
Trebuie spus că acestor avansări oficiale li se adaugă alți generali avansați la secret, pe care Serviciile nu pot să ni-i divulge fiindcă altminteri nu i-am mai vota, citi și admira la televizor.
Iohannis răsplătește cu hărnicie, după cum se vede, acea categorie de incompetenți îmbrăcați în uniformă care-i asigură paza politică și protecția judiciară. E o rețetă ancestrală pe care tiranii și liderii slabi o aplică împotriva fricii. Chiar înfășurat în suficiență și înfumurare, Iohannis își amintește, cu spaimă, că nu e un produs al democrației sincere, ci un obiect fabricat de Servicii, un fals electoral impus prin propagandă și dezinformare, care, dacă-și pierde sforile și proptelele, riscă să cadă, dezarticulat, pe podea.
Valoarea pe care el o înțelege și o prețuiește e alcătuită din concretul și garanția generalilor. Numărul lor îi dă iluzia ordinii și a siguranței.
Pentru tot ceea ce a făcut societatea românească de-a lungul anului 2022, Iohannis a răsplătit 60 de generali. Și, ca să păstreze un echilibru cu civilii, a mai decorat șapte medici și opt profesori de liceu cu ordine mărunte: „Meritul Sanitar“ și „Meritul pentru Învățămînt“ în grad de Cavaler.
Așa înțelege Iohannis valoarea. Meritele țării pe care o conduce sînt, după el, 75% militare și 25% civile. De aceea, răsplata are forme concrete în cazul militarilor – salarii mai mari și pensii speciale – și aproape insultătoare în cazul civililor. Căci medicii și profesorii au primit decorații de mîna a treia, care nu le aduc nici un beneficiu material, în timp ce sute de impostori, politicieni, infractori, secretare, turnători și securiști poată în piept cea mai mare distincție a statului român, „Steaua României“.
Ca să nu mai vorbim de faptul că, de opt ani bătuți pe muchie, fostul profesor Iohannis exclude de la „Steaua României“ profesori excepționali care au antrenat generații de olimpici internaționali și care au adus României munți de medalii, aur și argint cît n-a adus tot sportul românesc luat la un loc în ultima jumătate de secol. Tot fostul profesor Iohannis, inițiatorul „României educate“, a instalat la Educație miniștri care lasă neplătiți, an de an, acești profesori producători de elite, de excelență și de performanță, în numele României.
Felul în care Iohannis înțelege lumea condamnă România la mediocritate și fatalism. Centrată pe confortul propriei persoane, pe nevoile și ambițiile ei primitive, această încercare ratată de neamț serios împarte lumea strîmb, în două tabere dezechilibrate. Într-una stau militarii și proiectul lui de impostură. În cealaltă stau românii care nu-l merită. Societatea e un zgomot care-l obosește. Poporul e o cifră. Națiunea – un cuvînt. Toate astea sînt categorii fără valoare și pot fi dușmănite prin absență, după bunul plac.
Excelent si dureros de bine scris!
Chapeau !
Nici Ceaușescu n-a rezistat presiunii, darămite dulapul… se va sparge în bucăți cît de curând!
Zicea, parca, cineva: Ghinion!