Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Epoca de Greață

Radu Vasile, premierul cu ghiul și cu unghia degetului mic amenajată pentru sare și piper, a fost colaborator al fostei Securități. Theodor Stolojan, premierul care a naționalizat valuta în 1992, a fost colaborator al fostei Securități. Stolojan era, între 1982 și 1989, șeful Departamentului Relații Valutare și Financiare Internaționale din Ministerul Finanțelor și controla operațiunile de aport valutar special (AVS). Adică îi raporta direct lui Nicolae Ceaușescu ce rezultate a obținut Dan Voiculescu.

Mugur Isărescu, premierul care a condus pe ultimul drum guvernarea CDR, a colaborat cu fosta Securitate. Și guvernatorul BNR Mugur Isărescu a colaborat cu fosta Securitate fără să considere, 27 de ani la rînd, că așa ceva merită amintit.

Noua Securitate pare să-și fi adjudecat și ea un premier, pe Victor Ponta, dacă e să-l credem pe Traian Băsescu – el însuși un produs de excepție al vechii Securități. Ca președinte, Băsescu a cocoțat valorile Securității pe creștetul democrației și le-a ținut acolo două mandate lungi. Asta după ce le plimbase de două ori pe la Primăria Capitalei și de cinci ori pe la Ministerul Transporturilor. Iar fosta Securitate a fost văzută ștergîndu-și, pe furiș, o lacrimă de mîndrie.

Mircea Ionescu Quintus, fost ministru al Justiției, a turnat la Securitate vreme de treizeci de ani, cu o tenacitate care justifică “Steaua României” acordată de președintele Iohannis. Și Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției, a turnat la Securitate, sub numele conspirativ “Paula”.

Dar Justiția a dat Securității sute de nume mari. Judecătorii Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu și Ion Predescu, de la Curtea Constituțională, sînt doar cîteva picături din ocean. De existența lor am aflat la referendumul din 2007, cînd Coldea i-a apucat de sfori și i-a rotit puțin deasupra capului.

Miniștrii Micky Șpagă și Mircea Coșea au aflat cu surprindere că au fost “găsiți” maiori, Eugen Dijmărescu a mărturisit singur că a scris rapoarte, Andrei Marga continuă și azi să nege o sentință limpede. La miniștri, Securitatea a făcut risipă de fantezie, amestecîndu-i pe căpitani cu sifoanele de rînd, punînd iepurii peste sticleți și colacii peste pupeze, ca într-o arcă a lui Noe menită să salveze întregul regiment. Ceea ce se poate spune cu certitudine despre guvernele României este că li s-a permis și unor civili să facă parte din ele.

Mitropoliții Antonie Plămădeală, Nestor Vornicescu, Andrei Andreicuț, Zainea Pimen, Nicolae Corneanu și arhiepiscopul Teodosie au ridicat spovedania la rang de notă informativă. Sfîntul Sinod al BOR e, poate, instituția cu cei mai mulți colaboratori ai Securității, incluzînd în acest clasament și Securitatea.

“Securitatea”, cuvîntul care înseamnă simultan “frînă” și “jaf”, e coarda care subîntinde o țară. Ca să înțelegem de ce sîntem unde sîntem, trebuie s-o avem în vedere, alături de lene, lăcomie și prostie. Cu cel puțin trei premieri, cu cel puțin doi președinți (Băsescu 1 și 2), cu sute de miniștri și funcționari de stat, cu sute de clerici, de primari, de bancheri, de magistrați, de ziariști, de activiști civici, de universitari, de artiști, de afaceriști și cu mii de oameni distribuiți în nodurile societății, Securitatea controlează, de 27 de ani, prin genetică și profit, subdezvoltarea.

Fosta Securitate a făcut copii cu noile ei avataruri. SRI și derivatele lui sînt organisme nemodificate genetic, sînt prăsila incestuoasă care poartă ADN-ul vechi, corpuri consangvinizate pe care democrația și-a încercat grefa, dar a eșuat. Între vechea și noua Securitate nu e doar schimb de spirit și de literă, ci și de substanță. E și biologie, nu doar nărav; sînt și oameni, nu doar legi.

Turnătorii și acoperiții vechi, care au avut prevederea să-și reia activitatea în democrație, n-au fost și nu vor fi deconspirați. Lor li se alătură turnătorii și acoperiții noi, care au masa și densitatea prezentului. Dar ochii le sînt la fel de albaștri ca ai strămoșilor, iar coloana la fel de strîmbă. Ei sînt oamenii cavernelor politice, culegătorii-informatori ai Epocii de Greață, care începe cu Tudor Postelnicu și se întinde, de azi înainte, pe următorul sfert de veac.

7 comentarii

 1. #1

  Citind articolul am avut urmatoarele flash-back-uri; prin februarie 90 s-a luat hotararea ,intr-o intreprindere de stat, ca tuturor doamnelor casatorite cu “securisti” sa li se desfaca contractul de munca. Holurile institutiei s-au umplut atunci de doamnele planse ca la priveghi si de domnii din dotare care afisau un aer umil, speriat, debusolat. Prin 97-98 ma intalnesc cu un fost vecin pe care-l stiam ca lucrase in bransa, ca tablagiu. Extrem de stapan pe el, impaunat ca un curcan mi-a spus ca indiferent ce-mi doresc, sa-i zic lui pentru ca ma poate ajuta in orice domeniu fiindca ” noi suntem in toate”. La vremea respectiva am crezut ca e doar beat, de unde sa stiu eu ca el era un vizionar.

 2. #2

  Să începem deci să folosim menghina, dar întrebarea e: pe cine punem să dea la manivelă ? Votez Țepeș !

 3. #3

  Un articol care te pune pe ganduri si te face mai mult decat pesimist. Te baga in depresie.

 4. #4

  Structuri neo-securiste,
  Fac Ponticele și mai triste.

 5. #5

  Buna articol!

  Doar ca-mi aduce aminte de a mea bunica, suparata pe cateaua pekineza cand facea pipi in sufragerie 🙂 : “Caine rau de cate ori ti-am spus ca nu ai voie? De ce nu vrei sa intelegi?”
  Cine are intelegerea mai redusa? Cainele sau omul care incearca sa comunice cu cainele? 🙂 Oricum, cateaua dadea din coada fericita tot timpul 🙂

  Asa si cu acest articol: unii se supara pe altii…care continua sa faca pipi in sufragerie fericiti! Iar primii ii cearta suparati pentru ca …..pekinezul nu vorbeste omeneste 🙂

  Numai bine la toata lumea!

 6. #6

  La subiect articolul d-stra d-le Buscu!
  Sa speram ca mai avem vreo sansa ca natie ori sa ne retragem cu o lacrima in coltul ochilor la gandul ce am fi putut dovedi ca natie in Europa cu valorile pe care le-am dispretuit , umilit, jignit , furat, pangarit?!

 7. #7

  Da, foarte la subiect articolul ! In care nu se spune un cuvintel despre cel care a gandit acest sistem intru salvarea tuturor securistilor si activistilor de partid !
  E vorba de Ion Ilici Iliescu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.