„A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, zicea Klaus Iohannis, în noiembrie 2015, cînd norocul său politic incendia clubul Colectiv și îi aducea pe tavă „guvernul meu”. Pe tava cealaltă, acolo unde politica așază garnitura, salata și oasele, au stat 65 de morți și 186 de răniți. Acesta a fost costul cel mare al instalării cabinetului tehnocrat, dar a existat și un alt preț, plătit de aproape cinci milioane de români care l-au votat pe Ponta premier și s-au trezit cu Cioloș.
Azi, Ponta a fost achitat. Judecătorii au zis că fapta nu există, iar democrația a rămas cu gura știrbă, forțîndu-se să-i spună președinte cuiva care i-a spart dinții cu un robinet. Ponta a fost forțat să plece din fruntea unui guvern cu creștere economică pentru că a zis Iohannis „Corupția ucide” și o mulțime de naivi au luat-o de bună. Acum se vede că acea corupție îi ucide doar pe adversarii politici. În plus, se ocupă și cu furatul: fură timp, cariere și vieți, fură guverne, voturi și așteptări. Pe înțelesul familiei Iohannis: „Corupția ucide” comite infracțiunea de fals și uz de fals democratic.
Nu numai Ponta a fost deposedat de destin și de reputație. Corupția care ucide i-a ucis și pe Toni Greblă de la CCR, și pe Tiberiu Nițu de la Parchetul General, și pe judecătoarea Bîrsan, și pe Alexandru Athanasiu, și pe Dan Radu Rușanu, și pe Ludovic Orban, și pe Vasile Blaga, și pe îngrozitor de mulți alții. Toți au fost achitați – definitiv sau la prima instanță – și toți sînt scoși din circuit. Niciodată ei nu vor mai fi ceea ce au fost, fiindcă, odată cu procurorii, a fost convocată la înmormîntare și presa, și mulțimea.
Această patologie a puterii iese tot mai mult la iveală, pe măsură ce statului invizibil îi cad șuruburile. Dezvăluiri din interiorul instituțiilor de oțel, mărturii făcute la comisiile parlamentare, protocoale desecretizate și anchete ale Inspecției Judiciare arată că sub sloganul anticorupției a avut loc o execuție a democrației. Statul de drept a fost falsificat, libertățile și drepturile cetățeanului au fost arestate (v-o amintiți pe Raluca Prună: „Drepturile omului sînt un lux”).
Iar la poarta acestui penitenciar stă, orb și surd, președintele României. Iohannis se face că nu vede sinistra țesătură în care SRI a prins curțile și parchetele, ministerele și agențiile de stat, companiile publice și private, partidele și politicienii, magistrații și jurnaliștii, oamenii de afaceri și sindicatele. Iohannis se face că nu vede statul abuziv care l-a servit pe Băsescu și acum îl servește pe el. Îi convine această industrie a arestului și a dosarului, a denunțului și a contrafacerii, a șantajului și a execuției sumare. Îi place uzul cuvîntului „penal” și răsunetul lui în societate, apreciază frenezia pe care o trezește în proști și capacitatea de a acoperi, ca o pătură, nimicul politic iscat de un președinte gol.
Dacă UE ne va condiționa vreodată fondurile europene de starea Justiției, ar trebui să ne înspăimînte protocoalele SRI și monstruoasa rețea care a administrat (și încă administrează) sentințele. Dacă MCV ar avea ceva să ne spună, ar trebui să-i arate cu degetul pe procurorii și judecătorii care au luat (și încă iau) decizii după hîrtiuțele ofițerilor.
La 28 de ani de la lepădarea petlițelor albastre, Securitatea reușește să-și mențină cota de rău la nivelul întregii societăți. În acord cu mulțumirea tîmpă a președintelui Iohannis, Securitatea reindustrializează pînda și hărțuirea, denunțul și duba, propaganda demonizatoare și ura. Poporul redescoperă, prin canaliile care-l reprezintă, turnătoria generalizată: la Bruxelles, la ambasadă, la procuror, pretutindeni.
Monstrul care a descompus democrația în spaime și lașități, care i-a înfulecat anticorpii, se linge acum pe bot la picioarele președintelui Iohannis. Și Iohannis ce face? Îi cere scuze lui Ponta? „Nu.” A auzit de statul paralel? „Nu există nici un stat paralel.” Dar de protocoale? „E o glumă destul de proastă.”
Pentru toți și pentru toate, dar mai ales pentru norocul său ivit din putregai, președintele României are un singur răspuns: Ghinion!
Da.
Din păcate,așa stau lucrurile și poporul este inert.
singura lui sansa de realegere e sa faca pe prostul. Sau sa schimbe cuvintul cheie in „peneli” si sa spuna ca intentiona sa ii zugraveasca pe adversarii politici…
intre atitia inocenti si bietul vasile blaga, sidefiu de atita nevinovatie, ha ha !
Chiar ii crezi atat de nevinovati? „Fapta nu exista” pentru ca nu au fost suficiente probe. Asta inseamna ca „inculpatii” au fost sau foarte cinstiti, sau foarte destepti. Dorule, tu pe care varianta ai merge? Dar sincer…
Ala a fost norocul pesedeului! Trebuie sa fii tampit sa-ti pui prim ministru in ultimele luni de alegeri! Daca-si termina pesedeu’ mandatu’, in nici un caz nu lua in 2016 mai mult de 30 %! Dar, luau si ailalti, cel putin tot atat!
1. Ideea in sine e idioata. N-ar trebui NICIODATA, dar NICIODATA, sa mai discutam despre Colectiv si politic in aceeasi fraza. Era vorba strict de coruptie, cum a fost si cu dezinfectantii. Coruptia nu cunoaste partide. Vinovatii oricum sunt protejati foarte bine de sistem, si parintii acelor copii n-o sa primeasca nici un ban din procesul pe care eventual l-ar castiga, pentru ca Statul nu este implicat in procesul civil.
2. Dupa acea tragedie a fost pus un prim-ministru apolitic, cu adevarat apolitic, al carui cabinet a fost foarte performant tinand cont de componenta Parlamentului. Dovada ca a fost apolitic s-a vazut la urmatoarele aleger parlamentare.
3. De consecintele tragediei a profitat cel mai mult PSD, la alegerile din 2016. In nici un caz opozitia sau statul paralel sau mai stiu eu. Daca exista un stat paralel, acela e PSD, sau PSD face parte din el.
4. Mai lipseste sa spui ca a fost provocata tragedia. In rest, articolul e oricum mult pe langa.
Mult prea clar si prea inteligent pt cei care ar trebui sa priceapa. 🙂