Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Iohannis, zeul

Așa cum arată sondajele, popularitatea lui Klaus Iohannis a explodat. De cum a plecat în vacanță, încrederea populației în el aproape că s-a dublat. De cînd s-a făcut nevăzut, de cînd n-a scos un cuvințel, lumea îl iubește la unison, iar de aici se poate naște o strategie politică de viitor.

Să ne imaginăm anul 2018. Au trecut trei ani de cînd noul președinte nu s-a arătat poporului. Klaus Iohannis, învingătorul din 2014, are o popularitate năucitoare. Românii au o încredere oarbă în el. Simplele sondaje nu mai sînt de folos, fiindcă ele nu pot descrie susținerea de peste 100%. Au apărut sondaje complexe, care adaugă susținerii totale și intenția omului de a-și dona casa, mașina sau economiile.

Muțenia completă a noului președinte aduce populația în extaz. Femeile umblă despletite și desculțe, bărbații își tatuează pe antebraț citate din tăcerea lui germană. În școli, profesorii de fizică mai puțin vorbăreți au viitorul asigurat, iar copiii sînt îndemnați să participe la cercurile de dicție “Tăcerea e de aur”. La Istorie se predă opera lui Tacit, iar la Filozofie se aplică metoda de formare “Dacă tăceai, filozof rămîneai”.

Societatea civilă a pus pe picioare rețeaua de școli de dans “Pas cu pas”, denumită după titlul celebrei cărții autobiografice. În intersecțiile urbane au apărut mici altare unde pietonii se pot iniția în cultul zeului Iohannis. Marile edituri de dreapta organizează teofanii pentru cititori, moderate de Leonard Iosefini. În cinematografe rulează permanent Omul invizibil și Pacientul german, inspirate din realitate.

De peste trei ani, președintele nu a adresat încă nici un cuvînt Guvernului, națiunii sau altcuiva, și asta are o explicație. În 2016, cînd a vrut să spună două vorbe sepepiștilor, s-a constatat o îngrijorătoare stagnare în sondaje. Imediat, consilierii prezidențiali au suspendat orice inițiativă de comunicare și lucrurile au reintrat în normal.

Toate instituțiile statului au fost contaminate de popularitatea președintelui Iohannis. Tăcerea și invizibilitatea lui i-au făcut pe procurori să cadă în transa divină a Șarpelui cu Pene, tăcutul și nevăzutul Quetzalcoatl. Asemeni toltecilor care scoteau inimile vrăjmașilor și îi rostogoleau din vîrful piramidelor, DNA, DIICOT și SRI au făcut din sacrificiile umane un ritual. Trupurile marilor hoți au fost deposedate de averi și încarcerate pe vecie, în timp ce sumele strînse la bugetul de stat au permis României să întreacă Germania la autostrăzi.

Țara mergea unsă. Lucrul bine făcut putea fi văzut la fiecare pas, vegheat de spiritul mut și absent al președintelui Iohannis. Experții în comunicare de la Cotroceni lucrau, în vederea alegerilor din 2019, la un slogan nou: “România lucrului bine tăcut”. Victoria se anunța copleșitoare. Rămăsese de dezbătut doar dacă mai avea rost ca Iohannis să se prezinte la alegeri. Unii erau de părere că apariția lui, după cinci ani de absență în care totul mersese strună, ar fi putut tulbura încrederea unui electorat dezobișnuit să-l vadă. Erau voci care susțineau ca Iohannis nu numai că trebuie ținut ascuns, dar nici nu e cazul să anunțe că participă la alegeri. În fine, cei mai lucizi insistau că, de vreme ce totul funcționează atît de bine, nici nu mai e cazul să se organizeze alegeri.

Ei bine, toate aceste planuri au fost spulberate într-o zi de decembrie a anului 2014, cînd Klaus Iohannis, neținînd cont de visele românilor, s-a întors din vacanță, s-a arătat și a vorbit. Astfel, viitorul nostru perfect s-a dus pe copcă, iar noi ne-am trezit – în locul președintelui zeu – cu un biet muritor din Sibiu, copleșit de limitele lui umane, pe care îl putem vedea, auzi și compătimi pe săturate.

8 comentarii

 1. #1

  Deja il compatimesc. Cand se vor dumiri hienele de ziaristi ca n-a calatorit cu compania nationala de aviatie , asa, ca un patriot roman , ci cu Lufthansa…..,sau cand va trebui sa faca fata acum, de Craciun , libidinoaselor soboruri de popi…

 2. #2

  Oricum, nu ne-a extaziat cu nimic pana acum, fie vorba, scris, sau fapta si probabil ca nici nu a avut timp sa faptuiasca ca la Hermannstadt. Ar fi bine sa o lase mai moale cu facebook-ul ala care l-a pus in functie si cu hashtag-urile alea recomandate. PS: Noi avem rabdare si asteptam, dar nu prea mult.

 3. #3

  @UNFORGIVEN: Pai normal ca n-avem rabdare prea mult. Eu vreau maine sa se rezolve toate si sa nu-mi zici ca nu e posibil. Ca de erau eu Presedinte sa vezi cum se rezolvau!

 4. #4

  ACESTA este umorul negru englezesc?

 5. #5

  Splendid! Cat de ilfpetrovian!

 6. #6

  Genial articol !. Mulțumim Doru Bușcu.
  Trebuie să recunoaștem că sistemul mafiot care deține în prezent controlul în România și care tocmai și-a schimbat „masca” (Băse cu Iohannis ) sperând că nu va fi recunoscut, deține cunoaștere, deține oameni inteligenți (în sens diabolic) ce printr-o foarte abilă manipulare, combinată cu diversiune, au reușit să îl facă pe acest incolor-inodor, președinte. De partea cealaltă, sistemul mafiot ce îl dorea pe Ponta președinte, se dovedește a fi tot mai lipsit de oameni inteligenți, motiv pentru care a clacat, lăsând la vedere o putreziciune urât mirositoare. Păcat de naivii sacrificați acum 25 de ani ! Dumnezeu să-i ierte …

 7. #7

  Magistral, maestre!

 8. #8

  Excelent articol !!! ca de obicei…ironie taioasa…provocatoare ….super.. cit de provocator e articolul se poate vedea din reactiile unui `telectual`care nu se mai poate opri din scris…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.