Pe vremea cînd leul era de aur, se zice că, aflat într-o audiență la Regele Carol, I.L. Caragiale nu s-ar fi sfiit să-i ceară, la despărţire, o sută de lei împrumut. “Regele nu împrumută, Regele dă!”, a declamat cu vocea-i de oțel, marca Solingen, Maiestatea Sa, băgîndu-și mîna în buzunar. „Regret, Sire”, i-ar fi răspuns marele arvanit, „Caragiale nu ia, Caragiale doar împrumută.”
Ei bine, astăzi, îmi îngădui și eu să împrumut tema opririi trenului domnesc în gara unui orășel de provincie, pentru că, la 120 de ani de la memorabila exclamație a unei cucoane către progenitura sa: „Nu ți-e rușine să bagi mîna în nas? Șezi frumos, că te vede madame Carol!”, mi-a venit și mie chef să-mi bag degetul întristat într-o nară, cînd am auzit la ştiri că Prințul Duda, însoțit de Principesa Margareta, a coborît pentru un sfert de oră în gara Buzău.
Dacă locuitorii urbei Z n-au ratat ocazia de-a se călca pe bombeu cu familia regală, nici buzoienii nu s-au lăsat mai prejos, dînd buzna pe peron, să se frece și dumnealor de redingota neasemuitului Prinț, căzut dintr-un dud moldav în almanahul de la Gotha.
Și azi, ca și atunci, s-au putut auzi sănătoasele vorbe: „Aoileo!”, „Nu mai împingeți, că mor copiii!”, „’R-ați ai dracu’ de nesimțiți!”, și asta într-o atmosferă emoționantă și fierbinte, redată cu grație de o reporteriță ce transmitea în paralel din București și care, așezată în dreptul mormîntului soldatului necunoscut, a glăsuit: „Mii de oameni se îmbulzesc să se închine la flacăra din spatele meu!”, de parcă sărăcuța ar fost cățeaua Laika, plecată în cosmos cu foc sub coadă.
Revenind la Duda al României, ce a catadicsit, preț de cincisprezece minute, să pogoare pe pămînt în gara din Buzău, trebuie să recunoaștem că marea majoritate a cetățenilor, care pe vremea lui nea Nicu au băut nechezol, adică celebra cafea cu înlocuitori, după fasolea cu ciolan de Ziua Republicii sorbit-au din priviri tot un soi de nechezol, un nobil pîrît, cu sînge bleumarin în dungi, taman bun pentru manualele de prinți, alea alternative.
Asta nu e printz parat, e printz paracios. El da cu subsemnatul la organ. Nu moare el ca fraierul ala de tzar.
E si el un actor,intr-o piesa neterminata……..
Publicitatea pe care mass-media o face si atentia care se acorda familiei EX-REGALE (Romania e totusi republica dupa cate stiu) e deja deranjanta! Aceasta familie pare mai degraba o caricatura: un mosneag decrepit care si in tinerete avea nevoie de subtitrare pentru a se intelege ce spune, o „printesa” cu bastarzi in jumatate de Europa si care se chinuie sa vorbeasca limba romana, precum si un „print” de carton, vorba lui Dinescu – cazut dintr-un dud de prin Moldova, . Nu mai vorbesc de celelalte „printese” din familie pentru care natia romana nici nu exista! Dragi monarhisti, pe astia ii vedeti voi pe tronul Romaniei?? Doamne fereste!!
Pe de alta parte n-am mai auzit nimic despre alte familii ex-regale ale Europei (cu exceptia fostului rege la Bulgariei care a fost prim-ministru si atat), doar noi nu mai putem de grija unor personaje pentru care Romania nu mai inseamna nimic decat o sursa de trai fara munca.
In completarea celor de mai sus si ca raspuns la postarile celor care nu mai pot de grija „altetelor regale” includ aceasta „famile regala” in clubul „select” al familiilor imperiale si regale, la fel de caricaturale, din Romania: familia imperiala Iulian si familiile regale Cioaba (Cioaba I si Cioaba II)!
Se pare că familia Cioabă a fost adusă pe firmamentul istoriei de tăicuțul Ilici, pe fondul unei periculoase intoarceri a regelui. Bătrânul Tolkien Iliescu, a reușit să îmbine plăcutul cocoșeilor cu gaură retrocedati, cu utilul defăimării familiei regale, care la început de deceniu zece încă mai reprezenta un pericol pentru democratia reciclata proaspăt ieșită din fabrica de mucava comunistă. Acum monarhia nu mai respira demult, e tinuta in geam doar ca sa i se ia in continuare pensia.
D-le vlad.vostoc sunt de acord cu D-vs, mai putin cu ultimul paragraf: la fel ca in bancurile cu radio Erevan, nu i se IA pensia ci i se DĂ pensie. Este sigura famile fost conducatoare care primeste numeroase favoruri din partea statului roman, favoruri pe care nu le mai repet pentru ca le cunoasteti!
Pentru ca nu sunt sigur ca mesajul imi va fi postat, il repet!
Orasele de peste 100.000 locuitori (cazul Buzaului) sunt clasificate drept mari; orasele sunt cele care au sub 20.000 locuitori! O.