Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Oala lui Iohannis

Klaus Iohannis mestecă în oala unde-i fierbe pe liberali. Din cînd în cînd, presară cîte puțin Cioloș și aruncă un Nicușor-doi, de gust. Amestecul bolborosește, scoate abur, face capacul să tresalte, dar PNL rămîne înăuntru cu legumele. Își caută drumul politic printre morcovi și pedeliști.

Ciorba asta e hrana preferată a președintelui țării. Se hrănesc din ea și vanitatea, și visele lui. În ea fierbe “ciolanul meu”, în ea înoată, ca într-un jacuzzi politic, deruta dreptei și modestia mintală a Alinei Gorghiu.

Liberalii ar vrea – ar trebui – să iasă din fiertură, dar nu știu cum. Destinul lor politic nu are bifurcații, e liniar ca un prînz la Cotroceni: oală, farfurie, lingură și burta președintelui. Iohannis l-a invitat pe Cioloș să se declare liberal, ca să-l poată desemna în fruntea guvernului PNL. În traducere, liberalii au fost făcuți proști, prea proști ca să facă rost de un premier liberal. Partidul cu o sută patruzeci de ani vechime, partidul pentru care unul din Brătieni și-a vîndut moșia, iar alți doi au murit în temnița comunistă, a ajuns să se fudulească la televizor cu nimbul de nerozie dăruit de președinte.

În oala lui Iohannis înoată însă și alte specii. USR, de pildă, sînt și ei acolo. Nicușor Dan, care a arătat la locale o independență pură și profitabilă, pare să-și fi pus acum ochelarii de cal invers. Formula civilă “Salvați Bucureștiul” a fost dată la purtare cîtorva miniștri tehnocrați a căror independență provine din pivnițele Monicăi Macovei. Oameni ca Dragoș Pîslaru, Cristian Ghinea sau Vlad Voiculescu, puși în circulație de cele cîteva luni de mandat, tropăie de nerăbdare să intre sub acoperirea USR, ca să-și ducă mai departe tehnocrația, într-un guvern politic.

E criză de oameni, de sens și de viitor în această fiertură. E confuzie de identitate și de terminologie. PNL, partidul cu patină și cu favoriți, care i-a însoțit pe români la uniri și la războaie, e forțat să se facă ONG. Să lase politica – adică luarea puterii, desemnarea unui prim-ministru – și să primească, în schimb, ce? O fotografie de grup cu un proprietar de case.

USR, la rîndul lui, e împins în sens invers. Partidul cu vocație de ONG se combină cu miniștrii, leapădă pielea civilă atît de îndrăgită de bărboșii cu pălărioară ai urbanului mare. E un gest lipsit de inteligență, care diluează baza dură a valorilor și promisiunilor USR. E ca și cum Cosînzeana l-ar aștepta pe Prîslea cel Voinic la bordel.

În fine, la fundul oalei, se foiesc tehnocrații. Scot bule pe nas, își dau unul altuia coate și așteaptă lingura președintelui ca să se agațe de ea. Cioloș s-a prins o dată de margine, s-a ținut pînă sus, deasupra întinderii de zeamă, dar Iohannis a dus lingura la buze și a suflat cît să-l dea jos. Premierul a căzut la loc între zarzavaturi și s-a scufundat ca un cartof nefiert, nu înainte de a auzi: “Cioloș ar face bine să își declare simpatia, sau adeziunea, sau preferința pentru partidul cu care vrea să colaboreze în viitor”.

3 comentarii

  1. #1

    Si in ciorbica plutesc stele, unele in rezerva, altele nu.

  2. #2

    Domnule Buscu inate de a se fierbe oala liberalilor si a se vede ce ramane, nu ar fi bine ca domnul IOHANNIS sa lase oala si sa plece, va puneti intrebarea unde ? Cum unde la Sibiu la catedra, sa-si dea demisia de la controceni ar face un gest de onoare si eficient pt. romani.

  3. #3

    Vorba lu’ nashu; “Al dracu’ sa fiu daca mai fac afaceri de la Boita in jos!”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.