Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Rușii lui Cioloș

Rusia e noua înjurătură la modă. Jurnaliștii care muncesc la proiectul Cioloș fac gargară cu ea, apoi o scuipă pe rețele. O hartă a Europei de Est arată o Românie albastră înconjurată de roșu. În Bulgaria și Moldova au cîștigat rușii. Ungaria, Serbia, Grecia, Cehia și Slovacia sînt pro-ruse. Ce e de făcut? Păi, trebuie să ajungă Cioloș premier ca să nu cadă și România în ghearele rușilor.

E campanie electorală, mințile fierb, iar prostia dă în clocot. Pericolul rus e real, dar e acolo de trei secole, de la bătălia de la Stănilești, cînd Petru cel Mare i-a explicat lui Cantemir că Moldova nu va fi a urmașilor noștri. Numai că, pe internet, acolo unde luptă răzeșii metrosexuali ai dreptei „antisistem”, se scrie acum povestea drobului de sare.

Panica e mare. Cît mai rezistăm? zice unul. Mai rezistăm? se întreabă altul. Îi și vezi pe alde Tăpălagă și Guran proptiți în frontieră – care la Albița, care la Sculeni – ca să nu se reverse rușii. „Rezistați, băieți, rezistați”, mai apuci să le zici și fugi să te pui la adăpost. Bine că rezistă cineva.

Rusia e în România de mult. La Revoluție și imediat după, Rusia a avut altă culoare decît Partidul Comunist, pe care l-a înlăturat cu tot cu dictator. După o vreme a luat culoarea fostei Securități, prin care a avut acces la resurse. Iliescu s-a abținut să se apropie prea mult de Moscova, de teamă să nu piardă șefia paradisului capitalist de la București. În schimb, liberalii, țărăniștii și nepoții comuniștilor, nu. În epoca privatizărilor heirupiste din 1996-2004, Rusia a primit aluminiul (Alro), siderurgia (Reșița, Tîrgoviște, Oțelul Roșu, Cîmpia Turzii, Buzău, Laminorul Brăila) și ceva petrol (Petrotel Teleajen, RAFO). Banii pe gazul Gazprom i-a primit la prețuri duble prin rețeaua băieților deștepți, care s-a maturizat sub guvernul Năstase, dar a avut o tinerețe fără lipsuri în guvernele Văcăroiu, Ciorbea, Vasile, Isărescu și o pensie de lux în guvernele Tăriceanu, Boc, MRU, Ponta și Cioloș. Toate guvernele și toate partidele mari au importat ruși. N-a avut nimeni monopol, iar rușii, la rîndul lor, n-au cerut exclusivitate. Au lucrat cu PSD, cu PDL, cu PNL sau cu PNȚ la fel de profitabil. Dacă USR va ajunge să poată semna contracte, va mai fi un partid pe listă. Rușii vor fi aceiași.

Rusia e în oameni și instituții, în profituri și oportunități. Ca orice imperiu, dezbină și profită, pîndește și evaluează, dar face asta nu de cînd au cîștigat Radev sau Dodon, ci de pe vremea Cneazului Igor.

Între popoarele Europei învecinate cu rușii, în ultimii 80 de ani ai secolului XX românii au fost campionii sentimentului antirusesc. De fapt, comunismul era ceea ce detestau, dar comunismul s-a suprapus peste Rusia la milimetru. Rusia și comunismul s-au confundat pînă pe la jumătatea primului mandat Băsescu, transferîndu-și unul altuia bagajul național de ură. În primul deceniu de după revoluția din ’89, în România s-a strigat atît de mult „jos comunismul!”, încît și acum generația mea are afectate coardele vocale. Comunismul a fost suprademonizat în cei 17 ani care unesc împușcăturile de la Inter și condamnarea oficială a comunismului în Parlament din 2006. Acel moment – tras de păr și mult întîrziat – a fost începutul greței. Era destul. Țara stătea să vomite. Comunismul și pro-rusismul – ca perspective – au ajuns subiecte serioase doar pentru oameni ca Lorin Fortuna și pentru generalii din rezerva rubricii Alcibiade, cu care se distra Vadim.

Dar uite că Rusia țîșnește azi de unde nu te aștepți. Din corupție, din naționalism, din „fanatismul religios” – ca să-l cităm pe președintele Iohannis. Așa zic suporterii proiectului Cioloș în ziarele lor și așa o iau din zbor grupurile de hateri cu pălărioară, care au auzit de amenințarea rusească mult după ce serviciul militar nu mai e obligatoriu.

Concluziile acestor goebbelși cu cheiță sînt apocaliptice: cine nu e cu DNA e cu Rusia, cine e contra multinaționalelor vrea să predea țara rușilor, cine insistă cu poziția misionarului trage să ne colorăm în roșu. Sînt pasaje din message box-ul USR, liniile de forță ale unei campanii electorale care nu arată idei, ci acel tip de oligofrenie care doar în perioada agonică a ceaușismului s-a mai întîlnit.

Regret că spun asta, dar de la partidul lui Nicușor Dan (un matematician sclipitor în tinerețe) așteptam măcar bagajul creativ pe care îl cere ecuația de gradul întîi.

Cine nu e cu DNA poate fi hoț patentat, poate fi îngrijorat de ideea de abuz sau poate fi sătul de scandal, dar nu pro-rus. Cine e iritat de privilegierea companiilor străine poate fi un antreprenor român, un funcționar de la fisc sau un politician în campanie, dar nu pro-rus. Cine vrea familie tradițională prin Constituție poate fi bigot, ignorant, oportunist politic, dar în niciun caz agentul Moscovei.

După ’90, cînd istoria și-a modificat sensurile, Rusia a fost pentru România nu un pericol imediat, ci o oportunitate ratată la nesfîrșit. Politica României față de Rusia, dusă printr-o garnitură diplomatică de mîna a treia, a fost o bîlbîială cînd agesivă cînd lașă, ceva trist, ridicol și păgubos. Între fricile lui Iliescu și izmenelile lui Băsescu, rușii au ales să ne ignore. Diplomația noastră – cînd prostie, cînd fanfaronadă – a scufundat comerțul. Retorica antirusească a închis o piață importantă, care înghițea pe nemestecate produsele strîmbe ale economiei românești. Franța, Germania, Italia, Austria, Suedia, Ungaria, Olanda au recuperat criza economică din 2009 cu ajutorul pieței rusești. Noi n-am vîndut o roată de tractor pe acea piață, dar sîntem azi traversați de angoase rusești.

De unde a apărut prostia asta? Din criza de idei a dreptei, că realitatea nu conține nici măcar un ciob de simpatie rusă. Nu e niciun partid pro-rus, nici o mișcare civică pro-rusă, niciun curent de gîndire, niciun lider politic, niciun ziar românesc, nici măcar un băutor de vodcă pro-rus. Nimeni nu ține cu Rusia în această țară, cea mai pro-europeană și pro-americană țară din cuprinsul UE.

Cu toate astea, mujahedinii proiectului Cioloș îl ard în efigie pe Putin și împrăștie fumul spre PSD, doar-doar o trage careva pe nas. E ca și cum ar lansa la Humanitas perversa de pe Tîrgu Ocna.

Rămîneți la corupție, băieți, lăsați Rusia în pace! Râmîneți la hoție, la devalizări, la pușcărie. Acuzați-i că mint la fel de mult ca PNL-ul, că fură aproape cît PDL-ul, acuzați-i că vă fură electoratul și victoria din decembrie, dar nu-i acuzați că sînt pro-ruși. Sînt, din păcate, la fel de români ca voi.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

6 comentarii

  1. #1

    Total rasucit si pe langa! Cine a dat liber la comertzul cu occidentul si a lasat CAERul din bratze pe la 1986, daca nu Rusia? De aici isi trag seva toate gruparile nationaliste din occident care sunt impotriva est-europenilor. Cine vrea apropiere de Rusia si sa-si „cumpere batrani” daca nu chiar ne-misionarii lasati sa zboare catre occident ca erau persecutati? Apropo, nu poti fi heterosexual decat daca scrie in Constitutie? Am mai intalnit persoane care sunt revoltate ca supermarketurile vand rosii tot anul cand ele ar trebui mancate doar in sezon. Dar cine ii obliga? Cine sunt cei ce sustin micile afaceri caci trec mai usor pe sub radar, dar se plang de coruptia marilor companii?

  2. #2

    Facem galerie, bāieti, ca la Dinamo-Steaua. Pe forumuri dueluri verbale cu unii pro-americani contra altii asa zis pro-rusi, de fapt contra. Problema e cā nu conteazā, vocile se pierd în vacarmul peluzei mondiale.

  3. #3

    Simplu si foarte concis . In fapt lucruri cunoscute de majoritate ; stai si te intrebi totusi ; cine sunt cei care inca mai au nevoie de tratare detaliata , ce loterie or fi castigat , de nu vad culoarea gri din popor … pentru ei , clar nu suna bine faptul ca dezastrul economic autohton e creatia alor nostri . Tehnocrati si partizani , tot s-au perindat pe la putere , insa inimaginabil cum au facut vizibila strangerea de inima din momentul la care ar fi fost ok sa vindem ceva si rusilor ; Cum sa vinzi pe bani made in Romania ? , vindem aici intre noi , sanatos si fara gene straine in capital . Hai la moaste , ale noastre dor cand anticipeaza racirea vremii

  4. #4

    Politicienii si presa de azi ar trebui sa ia lectii de la Gh. Gh. Dej si de la N. Ceausescu in privinta politicii externe. Un singur exemplu poate fi edificator. Relatiile Romaniei socialiste cu Indonezia condusa de Sukarno erau excelente, atit economic, cit si politic. Dupa rasturnarea lui Sukarno si executarea lui de catre generalul Suharto, Romania socialista a continuat relatiile economice si politice intersatale cu Indonezia , cu toate ca, in timp ce Suharto era primit de Ceausescu cu onoruri de stat, comunistii indonezieni erau lichidati fizic fara niciun fel de judecata. Comunistii romani au stiut sa faca distinctie intre interesele de stat si cele ale propagandei de partid, dind prioritate intereselor de stat.

  5. #5

    Nu sunt rușii singurii care ne-au ,,ciugulit,, – știe Bombonel mai multe…

  6. #6

    Inca o data, perfect!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint