Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

În sănătatea următorului Tudose

Din 1990 încoace, PSD tîrăște după sine un sac mînjit de sînge, în care zac, amputate, drepturi, libertăți și bucăți din economia națională. Cară această povară care crește de la an la an, la fel cum crește panta pe care urcă partidul în sondaje. PSD și strămoșii lui postcomuniști au un trecut irespirabil, dar duhoarea din sac, îmblînzită de curgerea democratică a vremii, începe să treacă neobservată. Tehnic vorbind, cel mai mare partid socialist din Europa de Est e luat acum în calcul în terminologia uzuală: cu lideri, cu programe, cu scopuri, cu majorități, cu relații internaționale, cu toate aparențele și toată amnezia pe care le prezintă societățile obosite de conflict. În esență, PSD e un partid arhaic de vocație tribal-leninistă, care nu și-a înnoit nici oamenii, nici metodele, dar care a cîștigat la loterie poporul potrivit.

Pe panta cealaltă a dealului, însă, urcă SRI. Și el tîrăște un sac însîngerat, dar mult mai mare și mai greu. E sacul moștenit de la vechea Securitate, umplut cu toate crimele ei din trecut, cu listele de turnători și cu morții de la Revoluție, peste care generațiile Măgureanu și Coldea au îngrămădit de-a valma mineri, devalizări de bănci, privatizări frauduloase și instrumentarul tăios al statului modernizat. SRI a ajuns în vîrf mai devreme (dintotdeauna a știut s-o ia pe scurtătura instituției de forță), în timp ce PSD tot gîfîie pe poteca șerpuită a jocului democratic.

Dragnea nu se bate cu Tudose, ci cu partea lumească a SRI, cea care deține frîiele operative ale jocului politic. Pe steagul acestei junte din afara Constituției e brodat chipul mulțumit al președintelui Iohannis. Versetele luptei anticorupție îl încadrează, ca o aură kitsch care-i face pe proști să lăcrimeze.

SRI vrea un PSD supus și, fiindcă supușenia arătată de Dragnea la tăierea porcului nu a fost de ajuns, a trecut la tăierea lui Dragnea. Prin plantarea doctorului Tudose, prefațat de Coldea și postfațat de Maior, SRI și-a redeschis robinetul la resurse. Să facem o distincție clară între regimul PSD și dieta SRI: PSD fură cu un ordin de mărime mai mic. Să luăm două exemple recente.

Primul e marele ajutor financiar pe care Tudose l-a dat în decembrie către OMV. Cînd șeful ANRM a vrut să crească redevența pentru gaze la nivelul prețului pieței libere, Tudose l-a dat afară, scutindu-i pe austrieci de plata unui munte de bani. La fel, tot pentru ei (și pentru Exxon), a pus la cale o lege care anulează redevențele offshore și care returnează, sub forma creditului fiscal, redevențele plătite de companiile extractoare începînd cu 2008. Aceste două mișcări, dacă-i ies, sărăcesc statul cu un miliard.

Al doilea exemplu: statul român cumpără șantierul naval din Mangalia. Anunțul a fost făcut de un Tudose populist, îngrijorat de pierderea identității noastre industriale. Numai că șantierul are datorii de un miliard de euro și pierderi operaționale anuale de o sută de milioane. Să cumperi o gaură uriașă pe banii de la buget și să scapi o companie coreeană de povara ei cere un tupeu care se cuvine răsplătit.

Sumele din cele două exemple sînt de ordinul sutelor de milioane, iar comisioanele merg, e de presupus, spre zeci de milioane. Un premier nu face așa ceva de capul lui. Extragerea banilor din bugetul de stat se face mai avantajos cînd ai protecție. Prin comparație, PSD fură cu sacoșa, pitindu-se între colegi pînă trec procurorii.

Lupta între PSD și SRI e, la urma urmei, despre înmulțirea cu zece.
9 comentarii

 1. #1

  Incredibil ! Ce putem face ca simpli cetățeni ? Mergem la vot, veți spune. Și ?

 2. #2

  nu, este vorba de impartirea la 10….

 3. #3

  Ca de fiecare dată, un articol excelent ! Felicitări !

 4. #4

  sistemul are un avantaj imens: nu depinde de alegeri, deci e etern. iar asta ii da putere. ENORMA. in plus anticoruptia a spalat perfect hoardele de zombi. plus spatele asigurat de partenerul strategic. prost sa fi, sa nu fi la butoane. cel mai bun ex.: guvernarea PDL. ca sa salveze bancile straine, au taiat fara greturi 25 % din salarii, in timp ce ANRP dadea plati de retrocedare de sute de mil de euro. o sa ne fie dor de nea nelu, saracu!

 5. #5

  …adică, mai simplu: destinatarul şpăgii (secu & friends) ia 90% din morman,10% pentru cărăuşi (vezi opreşti, “politicieni”, cocoşi…) care, pe alocuri, iau şi puşcăria (vezi maicrosopht).
  Eeeei, dar să vedeți sursa şpăgii…! Chiar nu o ştiți?

 6. #6

  Doar dobitocii inteleg ca de vina e “statul paralel “.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.