Între 18 și 26 februarie 2023, elevii români vor avea parte de prima vacanță de schi din viața lor. Probabil că cei care-și permit și care chiar schiază au mai fost în vacanțe de schi până acum. Poate chiar prin Austria, Italia, Elveția sau, de ce nu, Bulgaria, unde cică-i mai ieftin. Dar anul ăsta debutează vacanța de schi oficială. Așa este trecută în calendarul anului școlar vacanța de la finalul lunii februarie: „vacanța de schi“.
Vacanța asta, în sine, este o sfidare adusă majorității elevilor români. Din câteva milioane de elevi aflați în sistemul de învățământ preuniversitar, între clasa pregătitoare și clasa a XII-a, de schiat schiază maximum 10.000. Ocazional. Minori care practică schiul la nivel de performanță sunt, la nivel național, puțin peste 1.000. Cu excepția celor care locuiesc în zone montane, pe lângă pârtii, ceilalți români trebuie să cheltuiască o grămadă de bani pentru o săptămână la schi în România sau aiurea în lume.
Decizia de a acorda elevilor români o vacanță de schi i-a aparținut ministrului Câmpeanu, dar a fost luată și după ce proprietarii și administratorii resort-urilor de schi au cerut o astfel de vacanță, astfel încât afacerile lor să nu moară de tot.
A devenit o obișnuință ca diverși proprietari de business-uri, mai ales din turism, să-și facă planuri pe timpul pe care copiii români ar trebui să-l aloce educației. Cei care au afaceri pe litoral cer ca școlile să înceapă cât mai târziu în septembrie, poate chiar prin octombrie, pentru a se prelungi sezonul turistic la mare. Dacă s-ar putea ca vacanța de vară să înceapă pe la 1 iunie ar fi și mai bine.
Cei cu afaceri turistice la munte vor vacanțe de schi pentru elevi, ca să trăiască și ei. Și, uite-așa, o să ajungem să facem calendarul școlar în funcție de interesele mediului de afaceri din turism. Poate n-ar fi rău ca programul școlilor să înceapă pe la ora 10-11 a zilei, ca să poată și elevii de liceu să-și revină după nopțile petrecute în cluburi. Încă nu a cerut nimeni asta, dar simt că nu mai este mult până când asociația proprietarilor de cluburi de noapte va veni cu o asemenea propunere.
Adevărul este că școala a ajuns să ne încurce din ce în ce mai mult. Sunt cheltuieli și responsabilități mari, copleșitoare pe alocuri. Banii ăștia care se cheltuiesc aiurea cu educația copiilor ar fi mai folositori, poate, în înzestrarea armatei. Dacă s-ar inversa cumva programul școlar și dacă în locul lunilor de școală ar fi vacanțe, iar în locul săptămânilor de vacanță s-ar ține cursuri, avantajele ar fi uriașe. Ar scădea costurile, turismul intern ar înflori și s-ar rezolva și problema forței de muncă în HoReCa, pentru că profesorii ar putea să se angajeze pe post de chelneri în perioadele din ce în ce mai lungi în care nu au de predat. Trebuie cumpănit serios acest aspect. Viitorii miniștri ai Educației nu trebuie să evite subiectul. Poate asta e soluția.
O singură problemă ar fi: nu prea mai ninge. Dacă nu ninge nu este zăpadă, dacă nu este zăpadă nu se schiază. Dar este o problemă minoră, de naming. Într-un an sau doi, actuala vacanță de schi se va numi vacanța de tăvălit în mocirlă. E și o activitate mai accesibilă și se poate practica oriunde. În locul domeniilor schiabile, inutile în lipsa zăpezii, vor apărea domeniile mocirloase, care pot fi deschise tot anul. „România educată“ era, oricum, un plan prea ambițios. România înnămolită pare mai fezabil. Și, oricum, mai cinstit, mai apropiat de realitatea din teren.
Bine, totusi, ca dl. Campeanu a preluat in lege- cu inspiratie de la mai marele si mutul sau- pasiunea pentru schiat. Dac-o lua pe aia cu excursiile-n Florida?