Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Slalom printre căcați

Acum câteva săptămâni, când s-a publicat calendarul anului școlar 2022-2023, am putut observa că ministrul Cîmpeanu a strecurat, în luna februarie, între 20 și 26, vacanța de schi.

La începutul anului, când antreprenorii din HoReCa montană își terminaseră toate sărbătorile de iarnă, inclusiv pe cele pe stil vechi, și-și reveniseră din mahmureală, au început să behăie că este absolut necesar ca Ministerul Educației să introducă o vacanță de schi în calendar, ca să salveze turismul montan. Am crezut că este o glumă proastă, că în „România educată“ a lui Klaus Iohannis nu dictează niște proprietari de hoteluri programul Ministerului Educației. Este în continuare o glumă proastă, doar că domnul Cîmpeanu a luat-o în serios și chiar vrea să salveze turismul montan pe spinarea învățământului românesc. Nu că n-ar fi și alte probleme cumplit de grave în sistemul educațional românesc, dar fix asta mai lipsea „României educate“: vacanța de schi.

În calendarul școlar 2022-2023 sunt trecute următoarele vacanțe: de toamnă, de iarnă, de primăvară și de schi. Între doi ani școlari există, de asemeni, vacanța de vară. Avem, așadar, patru vacanțe în funcție de anotimpuri și una legată de o activitate sportivă. Faptul că activitatea sportivă căreia ministrul Educației i-a dedicat o săptămână de vacanță este schiul subliniază importanța acestui sport pentru România. Dacă schiul are propria vacanță școlară și este singurul sport care are o vacanță dedicată, putem trage concluzia că ăsta este cel mai important sport din țară. Schiul trebuie că ne-a adus, de-a lungul timpului, numeroase medalii olimpice, mondiale și europene, fiind un sport practicat de milioane de români de toate vârstele. Nu există un alt sport mai apreciat și mai practicat în România, este o tradiție ca românii să schieze și au și unde o face. Țara este plină de munți și de pârtii, iar în România zăpada nu se topește 10 luni din 12.

De fapt, lucrurile nu stau nici pe departe așa. România nu a câștigat niciodată nici o medalie olimpică la schi. Nici un fel de schi. La sporturi de iarnă avem o singură medalie olimpică, un bronz la bob 2 persoane, medalie obținută în 1968. Dar nu avem vacanță de bob, ci vacanță de schi. Deci trebuie să fie ceva cu schiul ăsta.

Poate că sunt mulți sportivi legitimați, mai ales mulți copii. Nu sunt. Numărul total al sportivilor legitimați care practică schiul este de 2.317. Dintre aceștia, 1.371 sunt copii și 744 sunt juniori, cadeți sau tineret, restul seniori. Prin comparație, șahiști legitimați sunt 19.344, iar 11.309 dintre șahiștii legitimați au până în 18 ani, spre deosebire de doar 2.175 de schiori legitimați până în 18 ani. N-ar fi mai logic să avem o vacanță de șah, nu una de schi? Ca să nu mai vorbim despre vacanța de dans sportiv, unde există 19.344 de sportivi legitimați, dintre care 14.346 au până în 18 ani. Mai are rost să vorbim despre vacanța de fotbal, de baschet, de handbal și multe alte sporturi cu mult mai mulți practicanți și mulți dintre ei până în 18 ani.

Câți copii credeți că practică schiul la nivel amator în întreaga țară? Maximum 10.000. Și, pentru acești 10.000, plus 2.175 de copii schiori legitimați la vreun club, Cîmpeanu decide înființarea vacanței de schi. Bravo, felicitări, domnule ministru! Pentru maximum 12.175 de copii ați introdus ca nuca-n perete o vacanță în programul a 2.918.000 de copii! Nu v-am văzut, însă, la fel de preocupat de soarta copiilor din cele aproximativ 800 de școli care încă mai au toaleta în curte, la zeci de metri de sălile de clasă. Știți măcar câți sunt? Peste 70.000 de copii sunt în situația asta. Pentru ăștia nu trebuie să faceți nimic, nu trebuie să le inventați o vacanță de schi. Pentru că ei oricum fac, tot timpul anului școlar, slalom printre căcați. Printre ăia din curtea școlii și printre ăia din politică.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

7 comentarii

 1. #1

  Nu te-ai gandit ca primii doi profesori ai tarii au nevoie de vacanta de ski? Și poate o să mai apara și o mica vacanta de golf pentru copii ca tot e sport national și asta.

  • #2

   Corect! Si eu ma gandii ca, trimis la un curs de alfabetizare avansata, o persoana importanta- nu spun cine- trebuie sa-si refaca orga(ni)smul pe o …pista; de ski.

  • #3

   Domnu’ Costel mi-ai luat-o înainte dar m-ai răcorit!👍

 2. #4

  Cimpeanu asta e un cacat, ca sa fiu in acord cu titlul…un bocciu cabotin….un slugoi al Dulapului…trebuie nenorociti javrele astea…

 3. #5

  Niste Jeguri…

 4. #6

  La ce cozi sunt la transportul pe partii s-or fi gandit ca macar apuca sa coboare de cateva ori, ca daca ar fi vacanta dedicata sahistilor ar fi naspa la ce viteza se deruleaza lucrurile in ‘fenomen’. Dar, ati pus problema gresit d-le, ca sa nu zic tendentios. Ce-i musai sa ,,faci sport” in vacanta dedicata? Putina miscare, acolo, si-i gata clipul pt. tictoc. Doar populimea tre’ sa hăhăie si nu sa schieze, se intelege.

 5. #7

  D-le de Hillerin candva se glumea , chiar si-n revista d-stra, „tara te vrea prost” acum cu ajutorul celor care se afla intamplator pe scaunul unui minister care ar trebui sa fie preocupati DOAR de viitorul acestei natii se „lucreaza”asiduu ca intradevar acestor copiii sa li se distruga , cu buna stiinta…o sansa!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint