Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Statul jalnic barbă-cot

Statul român, la toate nivelurile sale, este din ce în ce mai incapabil să-și îndeplinească îndatoririle de bază: acelea de a-și proteja cetățenii și de a le oferi premisele bunăstării. Nu bunăstarea în sine, căci nu asta trebuie să facă statul, ci doar să creeze condițiile în care bunăstarea poate apărea.

Copiii de școală primară mor în gropile cu rahat din curțile școlilor. Bolnavii mor după ce se externează din spitale, din cauza infecțiilor dobândite acolo. Militarii mor întorcându-se din misiuni, din cauza camioanelor depășite în toate modurile posibile. Se moare pe șoselele țării, din cauza stării precare a acestora, dar și din cauza lipsei de educație a șoferilor. Educația însăși produce un viitor mort, în care jumătate dintre absolvenții de liceu sunt, anual, semianalfabeți. Iar asta este doar partea care duce direct la lacrimi deasupra mormintelor proaspete.

Ce se întâmplă în ultimele săptămâni cu sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, însă, este strigător la cer.

Sistemul cu pricina funcționează prost încă de la început. Practic, nu au existat șase luni legate în care cardurile de sănătate să lucreze fără probleme.

Sistemul a fost implementat, cu greu, de-a lungul câtorva ani de la anunțare, de către firmele HP-România, pe partea de hardware, și de către Novensys, pe partea de software. Novensys a intrat în insolvență încă înainte de implementarea cardului de sănătate. A fost și un moment în care, după ani de procese, de mentenanța sistemului trebuia să se ocupe Teamnet, firma lui Sebastian Ghiță. Dar asta este istorie. După 18 zile în care n-a funcționat deloc, sistemul informatic al CNAS a fost repornit vineri. N-a mers. A fost repornit luni, la ora 10 dimineața, iar după maximum două ore a început iar să dea rateuri.

În tot acest timp, în lipsa unor carduri de sănătate funcționale, de suferit au avut cetățenii și bugetul statului. Dar în principal cetățenii. Nu au avut acces nerestricționat și imediat la un sistem de sănătate pentru care plătesc, totuși, taxe. Căci sănătatea nu este gratuită în România, este susținută din impozitele specifice colectate de la fiecare plătitor onest.

Bogdan Osmanovici, purtătorul de cuvânt al CNAS, a găsit de cuviință să ne spună că oamenii oricum mor, chiar dacă sistemul funcționează sau nu funcționează. Da, oamenii mor oricum. Mor și dacă n-au cancer și dacă au, mor și din cauza bolilor de inimă sau chiar și dacă nu au astfel de boli.

Dar se pare că statul român este preocupat nu să ne asigure condiții de viață, ci condiții optime pentru moartea cât mai rapidă și mai eficientă.

De atâția ani de când sistemul ăsta dă rateuri, DNA nu s-a sesizat. Poate din același motiv din care nu a reacționat nici SRI: încrengăturile sunt prea ramificate și duc prea aproape de cele două instituții pentru ca cineva să simtă nevoia să-și taie craca de sub picioare.

Statul român e jalnic. Din ce în ce mai jalnic. Problemele care ne interesează pe noi, alegătorii, îi lasă reci pe aleși. Reci la modul filosofic. Reci de-adevăratelea sunt morții noștri, cărora statul nu poate și pare că nici nu mai vrea să le ofere condiții de viață. Nici măcar decentă, ci viață pur și simplu. Dar nu-i nimic, ne descurcăm și așa. Ne vom mai entuziasma în fața unor referendumuri neconstituțioanle, vom ieși iar la vot cu voioșie, după care ne vom retrage să mai murim puțin, sub privirile binevoitoare ale celor pe care i-am ales să conducă statul.

1 comentariu

  1. #1

    Nu ca ceea ce spui n-ar fi adevarat, dar numai stiri din astea aude publicul romanesc pe toate canalele mass-media. Parca sunteti chititi sa terminati psihic acest popor. Vorbesc in general, despre presa, nu despre tine in special. Multe din articolele tale vadesc o critica constructiva, de aia iti si scriu tie, nu altora de la care nu am nici un fel de asteptari.
    Idea e ca in ultimii zece ani Romania a reusit sa performeze la multe capitole mai bine decat mai toate tarile din zona (de exemplu la capitolul venituri si avere personala), dar nimeni nu sufla o vorba despre asa ceva.
    A trebuit sa citesc pe “Daily News Hungary” ca, pentru prima oara in istorie, romanii sunt mai avuti ca ungurii, dupa ce cu doua decenii in urma ei erau de patru ori peste noi, iar noi eram sub Armenia. Mai iesiti din pivnita domnilor, e soare afara! Romania merge, merge chiar binisor si suntem de-abia la inceput de drum, cu un potential masiv in fata noastra. Nu e necesar sa reincalziti tragedii vechi de o juma de an ca sa completati doza de descurajare zilnica.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.