Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Unde băgăm Rusia?

Putin a invadat Ucraina. La scară mică deocamdată, pe treimea de Donbas ocupată de separatiști, invazia atît de negată de ruși și atît de proorocită de Occident, a început. Pentagonul, CIA, NATO și liderii marilor puteri au dat-o ca sigură în fiecare zi și, cu toate astea, au avut nevoie de o zi ca să anunțe niște sancțiuni cu impact limitat și cu ceva umor.

Sînt de tras niște concluzii.

1. Perspectiva unei confruntări militare între Rusia și Ucraina a crescut vertiginos. Putin a recunoscut independența întregului Donbas, nu numai a teritoriilor ocupate în 2014 (care între timp s-au mai și micșorat). Prin urmare, armata rusă care a fost trimisă să sprijine independența republicilor Donețk și Luhansk, va înainta în cele două treimi de teritoriu rămas pe dinafară, unde sînt desfășurate trupe ucrainene.

2. Dacă Ucraina opune rezistență serioasă, Rusia, aflîndu-se deja în conflict cu Ucraina, va putea ataca inamicul din orice unghi dorește, adică și din nord și din sud, dinspre Marea Neagră. Pretextul va fi, așadar, „anihilarea acțiunii forțelor agresoare ucrainene asupra republicilor independente și a populației rusofone din Donbas”.

3. Dacă Rusia atacă din nord și de pe mare, dacă trupele ei intră spre Kiev și spre Odesa, teritoriul României se va găsi între fălcile unui mare pește slav pus pe înghițit vecini, într-o poziție mult mai expusă decît Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovacia sau Ungaria.

4. Occidentul s-a mișcat încet. Au trecut 12 ore de la invazie pînă cînd marile puteri NATO au început să anunțe primele sancțiuni. S-au sfătuit, au ezitat, s-au consultat, s-au împiedicat în proceduri, deși anunțau zilnic că invazia e iminentă, și e de presupus că aveau deja stabilită lista cu sancțiuni de cîteva săptămîni. E o întîrziere de rău augur, care aruncă o umbră rece asupra activării la o adică a articolului cinci din tratatul nord-atlantic. Întîrzierea birocratică și ezitarea politică, răsfirate pe „proceduri”, pot face inutil „scutul de securitate”, adică intervenția în timp util a trupelor NATO în caz că un aliat de pe flancul estic e invadat.

5. Occidentul a dat sancțiuni de operetă. Rușii din Donbas trebuie să fi rîs bine cînd au auzit că Joe Biden le-a interzis americanilor și companiilor americane să mai facă afaceri în Donețk și Lugansk. Blocarea unor bănci minore și listarea cîtorva bogătani din aparatul politic, militar și de afaceri nu pot afecta prea serios economia Rusiei. Unde mai pui că amenințînd Rusia de luni de zile cu sancțiuni economice, au prevenit-o din timp la ce măsuri să se aștepte și i-au dat timpul necesar să se pună la adăpopst. Își imaginează cineva că șeful FSB, pe care englezii l-au pus la index, și-a lăsat banii în băncile londoneze? Toată lumea a avut timp să-și facă transferurile necesare și să-și protejeze proprietățile, toate băncile au putut să-și mute capitalurile. Nici măcar „îndăzneața” întrerupere a proiectului Nord Stream 2 nu îi va afecta pe ruși, fiindcă au avut destul răgaz să-și asigure piața chineză.

6. Occidentul s-a comportat în fața invaziei reale ca și cum n-ar vrea să supere prea tare Rusia, iar din toate aceste șovăieli și contramăsuri lejere, Putin înțelege că poate merge mai departe.

7. Sancțiunile ar fi trebuit date de la începutul crizei, de la prima masare nesănătoasă de trupe. Ar fi fost un gest simetric la desfășurarea armatei ruse, justificat și cu efect imediat, fără să-i lase lui Putin timpul necesar punerii la adăpost a resurselor și capitalurilor. Ar fi fost, în plus, un mesaj de forță și determinare al comunității internaționale. Dar setea de bani a Germaniei și socotelile hegemonice ale Franței au avut un rol de frînă politică.

8. România continuă să acționeze ca un ecou retoric al NATO și atît. Nu există nicio preocupare pentru o strategie națională în caz de război. Nici în plan economic, nici în perspectiva unui posibil val de refugiați, nici în plan militar. Au trecut 24 de ore de la invazia unui stat vecin independent și președintele Iohannis nu a convocat un Consiliu Superior de Apărare a Țării. Chiar dacă în teorie șansele sînt mici ca Rusia să atace state NATO, e obligația președintelui, guvernului și instituțiilor de securitate să pregătească planuri alternative specifice pentru situații de forță majoră. Căci dacă lucrurile o iau razna, evoluția poate fi fulgerătoare.

Imaginați-vă că, în cazul unui (puțin probabil) atac asupra teritoriului românesc, decizia NATO e desfășurarea imediată a forțelor de apărare pe linia Oradea – Arad, unde forțele NATO și americane pot ajunge mai ușor. Care mai e semnificația apărării naționale atunci? Ce se întîmplă cu populația și cu teritoriul abandonate? Sigur, e un scenariu improbabil, dar tocmai pentru aceste scenarii există armata și pregătirea apărării țării, nu pentru încrederea oarbă, tîmpă și suficientă în improbabilitate.

9. Occidentul nu-și folosește uriașa mașinărie mediatică împotriva lui Putin. Marile canale și rețele sociale se pot angaja într-o ripostă formidabilă la războiul hibrid purtat de Moscova. Putin poate fi decuplat de interesele Rusiei, portretizat ca un tiran care împinge la moarte tineri ruși și ucraineni pentru ca o castă privilegiată din jurul Kremlinului să-și păstreze privilegiile și uriașele averi. Occidentul cunoaște proprietățile și conturile lui Putin, ale apropiaților politici și ale oligarhilor. Ele pot fi difuzate, listate, arătate în sute de milioane de postări, pe Facebook, Twitter, Instagram, în emisiuni, reportaje, interviuri, dezvăluiri și puse în contrast cu sărăcia din Rusia și cu cruzimea unui lider gata să verse sînge tînăr, să îndolieze mame, neveste și frați doar pentru a-și păstra, el și grupul lui, ceea ce au furat de la poporul rus. Putin și camarila pictați în culorile uriașei lor bogății dovedite, îmbuibații care duc oamenii la moarte și la sărăcie, ipocriții care atacă Occidentul, dar care își ascund averile în Occident, își trimit copiii la studii în Occident, care au palate și iahturi în Occident, toți acești monștri politici pot spune cea mai sinceră poveste a farsei din Donbas. Asta trebuie să facă Occidentul (întreaga lume liberă, de fapt) ca răspuns la războiul hibrid, nu să amenințe cu sancțiuni de care rîd alde Lavrov pe la negocierile de încetare a focului. Costurile acestui tip de răspuns sînt mult mai mici ca cele militare, iar rezultatele pot zdruncina serios poziția lui Putin la el acasă.

10 Singura spaimă a lui Putin vine din străfundurile Rusiei. Dacă Rusia se întoarce împotriva lui, Putin e terminat. Prin urmare, asta trebuie făcut să înțeleagă. Nu avioanele și rachetele NATO îl înfricoșează, ci dezvăluirea minciunii în care trăiește și în numele cărora e gata să ucidă mii de tineri.

11. Rusia e parte a culturii europene. Sălbăticită de partea ei asiatică, distrusă de comunism, asuprită de țari, ținută mereu în afara libertății, Rusia are, cu toate astea, profil și aspirație europeană: e creștină, cu instituții, cultură și morală europene, chiar dacă devastate de dictaturi însetate de sînge. Prin urmare, în absența lui Putin, Rusia poate fi proiectată în zece-douăzeci de ani ca membru UE și NATO, ca elementul complementar prin resurse al Occidentului creștin, rațional și pe alocuri democratic. Rusia trebuie recuperată de civilizația ocidentală pentru viitoarea confruntare a lumii creștine cu China. Iar ăsta e tîrgul la care trebuie invitat Putin. Sub garanția impunității, el poate fi primul care împinge Rusia pe acest drum, fiindcă el poate împinge Rusia spre oriunde. Putin înțelege că nu e nemuritor și că imunitatea sa poate izvorî numai dintr-un astfel de proiect politic vast, din care toată lumea cîștigă. Ar fi o operă mai însemnată ca a lui Petru cel Mare pe care-l invidiază atît.

E genul de dans la care Occidentul n-a avut niciodată vocea potrivită să-l invite.

 

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

7 comentarii

  1. #1

    Cel putin cu pct. 8 n-ati nimerit-o deloc. Deveselu e la vest de linia dvs iar americanii, italienii si nemtii sunt la buza Marii Negre, far, far awayfrom Oradea

  2. #2

    Asa a l-a tratat lumea civilizata si pe Hitler – dar cine vrea sa-si mai aduca aminte. Pina a atacat Polonia (impreuna cu rusii!) Putin si-a invatat lectia de istorie. Restul Europei nu a invatat-o sau a uitat-o. Europa civilizata s-a molesit, s-a blegit de bunastare si lene, nu mai face fata nici macar unui dictator de opereta cum e Erdogan.
    Si da, NATO e un model depasit, Franta are dreptate Europa trebuie sa-si faca propria ei alianta militara care urmareste interesele ei geopolitice si nu pe cele ale americanilor.
    Dar lacomia capitalismului democratic este slabiciunea cea mai mare a acestui sistem.
    Politicienii urmaresc interesele lor in primul rind si ale grupurilor privilegiate si ignora doleantele poporului.
    Asa se se ajunge la populism, la destabilizare si la razboi. Lacomia, coruptia si prostia sint ingredientele care vor duce la sfirsitul omenirii. Daca pina atunci nu ne apare un virus, o eruptie vulcanica sau un meteorit. Aleluia.

  3. #3

    Acum, la ora 13:03 nu prea au trecut cele 12/24 ore pomenite in articol, dar asta e, in Romania cu numerele nu ne iese!

    • #4

      Referirea era, pentru cei care au memorie, la cisterna cu 14.000 tone de motorina, trenul de 74 km care a luat foc si alte numere publicate fara logica

  4. #5

    Judecând după ardoarea cu care au cucerit Cernobâlul, se pare că şantajul cu „dezvelirea” sarcofagului este un plan B savurous pentru dementul de la Kremlin. Adică dacă treaba-i merge prost (chinezii, demonstranţii la Moskova ….) şi va trebui să se retragă, ce cadou mai frumos decât o repornire a fumegândului crater?

  5. #6

    Eu cred ca occidentul chiar l-a invitat la dansul împotriva Chinei, iar Putin a acceptat cu condiția sa fie lăsat sa danseze mai întâi o bătută scurtă cu Ucraina.

  6. #7

    Rusia în NATO? Împotriva cui vor îndrepta Occidentul și Rusia cele peste 11000 de lovituri nucleare? Împotriva restului lumii?
    Și de ce „civilizația” și lumea creștină are nevoie de confruntare cu China? Nu pot trăi creștinii împreună cu alții fără să-i convertească?
    Chinezii își văd de treaba lor, pe pământul lor, de peste 4000 de ani. N-au invadat și n-au prigonit pe alții în istoria lor. Mai degrabă s-au prigonit pe ei înșiși.
    În peninsula Korea, au sprijinit în secolul VII d.H., apariția primului stat coreean unificat pe care Japonia, vremelnic, la sfârșitul secolului XIX și apoi marile puteri ale istoriei recente, URSS și SUA l-au rupt în două, definitiv, pentru mofturile lor de superputeri. În secolul XIX Imperiul Britanic și-a bătut joc de China în cel mai înfiorător mod, cam cum a făcut dealtfel cu toate țările prin care englezii s-au instalat prin forță ca să le jefuiască de resurse și să le impună „civilizația” lor, a armelor, a lăcomiei și a banilor.
    Asta doresc și acum „marile” puteri.
    Lumea creștină nu a împlinit încă 2000 de ani dar a comis deja cele mai mari și mai oribile crime împotriva Omului, pe toate meridianele pământului. Armaghedonul nuclear e focul de artificii cu care lumea creștină, sărbătorindu-și cei 2000 de ani, ne va „civiliza” pe toți.
    Așa să ne ajute Dumnezeu!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.