Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Völkerwanderung

România lucrului bine făcut ar fi azi porecla unui primar din Sibiu dacă Diavolul n-ar fi strecurat într-o ureche de pesedist ideea acelui formular pentru diaspora. Omul ăla trebuie găsit, urcat pe un cal, presărat cu ciment și lăsat în ploaie. PSD ar avea astfel propria statuie a prostiei, un monument care se cere instalat în fața sediului din Kiseleff, pentru aducere aminte.

Victor Ponta a simțit mîndria de a fi 45% român pe propria-i piele. A fost măturat de votul masiv și furios al unei generații tratate cu dispreț. Noul președinte al României e Klaus Iohannis, un om de care se leagă multe speranțe, dacă te gândești că nu bea și nu înjură, are păr în cap și n-a fost colaborator al Securității. E tot minoritar, dar nu provine din încrucișarea unor strămoși tătari cu Agenția Navrom din Anvers, ci din căsătoria catedrei de fizică a liceului Brukental cu tăcerea.

Alegerile n-au fost cîștigate de Iohannis, ci pierdute de Ponta. Dacă a nimeri în calea valului norocos e un merit, atunci e meritul lui Iohannis că a știut să existe. Cei șase milioane de români care au ales un neamț au dat sens decalajului dintre prezidențiale și parlamentare. Acum lucrurile par aranjate după regula echilibrului de putere: guvernul la unii, președinția la alții. Așa se face că președintele Iohannis are premierul contra căruia a luptat.

Chiar dacă s-a terminat campania, fumul de muschetă nu s-a risipit. Dinspre staff-uri se mai aud împușcături răzlețe. Oastea PSD a depus armele și s-a retras la adăpostul Guvernului. Trupele ACL încă patrulează pe străzi. Mark Zuckerberg își oferă serviciile. Va fi pace, va fi război?

Raportul de putere e în favoarea coaliției de la guvernare. Legile, bugetul și cele mai multe intituții sînt sub controlul ei. Ponta are de partea lui experiența și pîrghiile executive, în timp ce Iohannis va avea doar un palat, patru servicii și o mie de întrebări.

Blaga nu e pregătit să ia guvernarea și nici să elaboreze majoritatea trebuincioasă. Hoitarii din ACL se rotesc pe deasupra coaliției lui Ponta, dar trădarea e încă în stare de șoc și tremură ghemuită la pieptul lui Oprea. Nimic nu e sigur cu un președinte aproape mut care, imediat după victorie, a dat fuga să se reculeagă la Sibiu.

În mod paradoxal, pentru PSD această labă peste bot a fost folositoare. A fost ca o radiografie făcută la timp. Dacă ar fi ieșit Ponta președinte, boala ar fi evoluat neștiută, partidul ar fi băltit în aceeași suficiență care i-a făcut pe tineri să-l urască. Un regim monolitic și inevitabil arogant, care controlează integral statul și societatea, ar fi împins lumea spre explozie. Puterea s-ar fi putut prăbuși într-un an sub presiunea străzii, cu zgomot. PSD ar fi dispărut din peisaj așa cum au făcut-o bourii, dropiile, vulturii bărboși și marmotele de stepă.

Pentru noul PNL, victoria lui Iohannis e o pauză de respirație nesperată. E platforma pe care poate aștepta, în triumf, un moment prielnic pentru culesul traseiștilor. Dacă va fi sau nu o nouă majoritate de dreapta în Parlament aproape că nu mai contează. PNL și PDL își pot umfla importanța politică fără să pară broscoiul care vrea să ajungă bou, din fabula lui La Fontaine.

Pe Traian Băsescu, însă, victoria lui Iohannis îl face marginal. Dreapta urmează să se adune în jurul altui băutor de elită, care a știut să se plaseze mai aproape de neamț.

Victoria lui Iohannis e efectul deplasărilor de populație spre vest. Pentru noi, ca popor, nu e vreo noutate. Sîntem, în fond, o sinteză a popoarelor migratoare căzute pe gînduri în fața femeilor dace. Sau, cum ar zice gotul Iohannis, trăim încă în völkerwanderung.

 

 

 
PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

8 comentarii

 1. #1

  excelent articol

 2. #2

  Bun articol, ca de obicei, domnule Buscu. Totusi, din cate imi amintesc, deviza de campanie a lui Iohannis a fost „Romania lucrului bine facut”, nu a lucrului bine vorbit. Se pare ca 55% dintre romani au preferat totusi mutenia lui Iohannis logoreei lui Ponta.
  Dupa parerea mea, e un schimb bun.

 3. #3

  Buna analiza. Pacat ca ceea ce scrieti si dvs si colegii nu e developat corect si de cei care vad ca-si mai lasa cate un comentariu gen „puie monta” … dar poate ca tocmai asta e motivul pentru care exista si proverbul „Dumnezeu iti da … dar nu-ti baga in traista”

 4. #4

  România a avut numai 8 ani de scădere economică în trei perioade în intervalul de 25 de ani de la revoluţie încoace, dar scăderea din cele trei perioade a fost atât de violentă încât cei 17 ani de creştere (guvernele Vacaroiu, Isarescu, Nastase, Tariceanu, Ungureanu si Ponta) nu au putut decât cu greu să o compenseze.
  Cele trei perioade de scădere au fost 1990-1992 (guvernele Roman si Stolojan), când PIB-ul real s-a micşorat cu 25% cumulat, 1997-1999 (guvernele Conventiei Democratice), când scăderea cumulată a fost de 7,3%, şi 2009-2010 (guvernele Boc), când scăderea cumulată a fost de 7,6%.
  Asadar, dragilor, vedeti ce s-a intamplat cu economia cand tara a fost condusa de asa zisa “dreapta” (din pacate, reprezentata, majoritar, doar de cei care toata viata lor au luat lefuri de la stat sau care s-au imbogatit din afaceri oneroase cu statul) ? Rezultatul a fost ca cca. 3-4 milioane de romani au parasit tara. Sunt convins ca noul nostru presedinte va avea intelepciunea sa colaboreze cu guvernul si parlamentul pentru a se evita o noua scadere economica. Doar cu o crestere economica sustenabila se vor creea conditii pentru revenirea acasa, a unora dintre romanii plecati pe meleaguri straine. Doamne-ajuta!

 5. #5

  apropos de minoritari: ponta nu este un minoritar. nu are cum sa fie minoritar. si apropos de incrucisari, din ce natii a iesit ponta? albanezi, italieni si naumi?

 6. #6

  da, intr-adevar, ponta este la guvernare! si acolo trebuie sa ramana! sa faca bugetul!
  sa indeplineasca toate promisiunile facute!

  asta este culmea razbunarii pentru toate minciunile spuse de ponta la foc automat!
  sa-l vedem pe ponta cum da pomenile fara taxe!

 7. #7

  ce nu remarca nimeni este ca liderii stangii din Romania sunt marii bogatasi! o contradictie in termeni! stanga este o farsa pentru marile scandaluri de coruptie!

 8. #8

  puscariasul nastase este fostul prim ministru al stangii, al psd!
  mi-au fost sterse 2 comentarii privind retehnologizarea portile de fier, unde s-au platit in plus 500 milioane dolari, contract initiat de tariceanu, prietenul lui ponta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint