Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

What the Hellvig?

România lucrului bine făcut e condusă de un burgmeister liniștit, care-și petrece week-end-urile la Sibiu. Te uiți la el și vezi depănîndu-se molcoma existență a sașilor pe aceste meleaguri, cu plictiseala, cu lipsa lor de nerv și de imaginație, cu o hărnicie după care, pentru a-și vădi roadele, trebuie să aștepți secole, în fine, cu o viclenie așezată pe baze românești, dar cu ritmuri germane.

Așa a apărut Eduard Hellvig la conducerea SRI, într-un moment în care serviciul, zguduit de scandaluri și pîndit de provocări, e chemat să-și întîlnească, într-un tîrziu, destinul.

Cu botul umflat de trenul politic în care a încercat să urce frontal, cu legile Big Brother zburîndu-i din gură ca niște dinți de șarpe smulși cu batista, cu urechile prinse în ilegalități de procedură și cu coloana vertebrală fisurată de la căratul sacilor de bani, SRI străbate cea mai teribilă epocă din existența sa.

La cinci sute de kilometri de frontierele României se înalță proiectul macabru al noii Uniuni Sovietice și e menirea SRI – născut, antrenat și remunerat pentru astfel de situații – să-și exprime recunoștința competentă față de patrie.

Mai ales acum, fotoliul de director al celei mai puternice și temute instituții a statului român merita curul unui om cu scaun la cap. Un ins cu experiență profesională validă, cu maturitate politică și cu o anume putere intelectuală.

Edi Hellvig are cîte puțin din toate astea, dar nici pe departe minimul necesar. El e un băiat simpatic și modest, școlit, din nefericire, în locuri fără relevanță universitară. Chiar dacă Wikipedia îl proclamă „romanian political scientist”, e știut că SNSPA și Colegiul Național de Apărare sînt două pit stop-uri motivaționale pentru recrutori, acoperiți și carieriștii fără alte perspective.

Dacă adaugi la asta țopăiala politică de la PC la PNL și îndărăt la USL, traficul de fidelitate de la Antonescu la Iohannis, instabilitatea de ministru și europarlamentar, realizezi că Eduard Hellvig nu e tocmai ce spunea Iohannis că ar fi un șef de serviciu independent politic.

Sigur, cu un doctorat și cu cei 41 de ani ai lui, poți fi un candidat cu șanse la funcția de premier, dar nu un șef al SRI.

Norii care se adună între granițele României și în afara lor, nori pe care SRI e întîiul chemat să-i risipească, sînt încărcați cu o electricitate periculoasă, care depășește cunoștințele inginerești ale lui Hellvig.

Aceste cunoștințe se află în posesia, de pildă, a inginerului electronist Sorin Ducaru, fost ambasador al României la Washington, fost ambasador la ONU, fost ambasador la NATO și, în prezent, unul din oamenii cu greutate de la vîrful alianței nord-atlantice. Ducaru chiar are responsabilități în riscurile de securitate emergente și e, probabil, românul care înțelege cel mai bine arhitectura noului conflict din Ucraina.

Dar președintele Iohannis a preferat să-și pună omul. Dosarele DNA aflate pe rol și, poate, spiritul de impostură au făcut aproape unanimă susținerea lui Hellvig în Parlament.

Ce bine că avem doi nemți în capul statului! Să ne amintim asta cînd istoria va cere acestei țări ceva mai mult decît inteligență medie.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

4 comentarii

 1. #1

  Atit Hellvig cit si Iohannis vor aduce Concordia intre diferitele grupari de interese.
  Nu se va mai fu..a haotic, ci in mod temeinic.
  Dl presedinte este tare aristocratic la TV

 2. #2

  Stimate Domnule Buscu,

  In primul rand vreau sa va spun ca sunt un mare admirator si fan al Dumneavoastra; nu exista activitate mai placuta pentru mine decat sa va citesc editorialele. Asa ca astept mereu martzea cu nerabdare!

  In ceea ce priveste alegerea pentru sefia SRI, sunt de acord ca numirea lui Hellvig lasa mult de dorit. E clar de ce.

  Din pacate, nici Sorin Ducaru nu era o solutzie mult mai fericita.

  In primul rand – daca ignori faptul ca a facut Electronica – are cam aceeashi greutate intelectuala ca Hellvig: SNSPA si doctoratul cu sacosha la ASE. Un fel de Ponta reloaded. Ca realizari profesionale, nu-l recomanda nimic in afara faptului ca provine dintr-un cerc special de la Ministerul de Externe, unde anumite persoane sunt mereu bagate in fatza, umflate cu pompa, plimbate prin diverse functzii, prezentate de propaganda de serviciu drept mari si fini diplomatzi si asa mai departe. In acest cerc e tovarash cu personaje ilustre gen Mircea Geoana sau Cristi Diaconescu. Pana si faptul ca a ajuns sa aibe o pozitzie la NATO e chestionabil: acolo nu a fost angajat el, pentru meritele lui, ci Romania a primit o pozitzie in care cineva l-a numit pe Ducaru. E imposibil sa nu stitzi asta Dumneavoastra, care, judecand dupa articolele pe care le scrietzi despre servicii, suntetzi extrem de bine informat.

  In al doilea rand, SRI nu are atributzii externe, cel putzin nu direct si nu teoretic. Deci chiar presupunand ca Sorin Ducaru chiar intelege ce se intampla in Ucraina si are solutzii (lucru de care ma indoiesc), nu asta este e necesar la SRI. La SRI prima prioritate ar fi sa fie curatzat balastul, adica 1) datzi afara totzi piloshii, cretinii, pupincurishtii, incompetentzii si sinecurishtii care nu au nimic in comun cu munca de informatzii adevarata pentru ca nu pot avea; si 2) datzi afara totzi coruptzii si strambii care nu au nimic in comun cu munca de informatzii pentru ca nu vor sa aiba. Abia a doua prioritate e sa pui SRI-ul in sfarsit la treaba, care o fi aia.

  Inainte sa inchei, nu pot sa nu spun ca sunt extrem de dezamagit de decizia lui Iohannis de a-l cocotza pe Hellvig la SRI. Ca totzi cei care am votat cu Iohannis, am votat de fapt impotriva sistemului de shmekeri de doi lei care a nenorocit Romania timp de 25 de ani si ai caror exponentzi sunt alde Ponta, Ghitza sau Hellvig. Dar si Ducaru.

  Cu mult respect, va doresc numai bine.

 3. #3

  Sa inteleg ca „aliatii nostri” , cei neintrebati si neconsultati, l-ar fi preferat pe Ducaru ? Poate ca nu e de incredere si de obedienta suficienta. Si uite asa, din doi nemti in fruntea tarii, s-ar putea sa ramanem fara niciunul, ca unu-i sas, iar alalalt, doar istoriceste tangent cu nemtii. PS: Ar mai fi un loc liber la externe, dar tot tangent !

 4. #4

  `Numirile in functii inalte se fac conform dictonului AUREA MEDIOCRITAS.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint