Aflată în Bulgaria, de unde nu prea s-ar mai da dusă, Elena Udrea avea, pe 26 mai, înfățișare în procesul finanțării campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. Cum inculpata principală nu s-a putut prezenta la ÎCCJ, procesul a fost amânat pentru luna septembrie. Atunci ar trebui pronunțată sentința în apelul făcut de către Udrea și complicii săi, după ce, pe fond, s-au pronunțat mai multe condamnări răsunătoare: Elena Udrea – 8 ani cu executare, Gheorghe Nastasia – 6 ani cu executare, Ioana Băsescu – 5 ani cu executare, Victor Tarhon – 4 ani cu suspendare, Ioan Silviu Wagner – 3 ani cu suspendare.
Din toți banii negri care au circulat în 2009 în campaniile electorale ale candidaților la prezidențiale, DNA nu a dat decât de urma a 700.000 de lei, care s-ar fi dus în campania lui Traian Băsescu. O parte dintre banii aceștia au venit de la compania de stat Oil Terminal, condusă pe vremea aia de Ioan Silviu Wagner. Restul banilor au venit de la o firmă de construcții care primise mai multe contracte în județul Tulcea și care cotizase la campanie via Victor Tarhon, președintele CJ Tulcea la vremea respectivă.
Dosarul finanțării campaniei electorale a lui Băsescu din 2009 a fost trimis în instanță în 2016, iar sentința pe fond a fost dată în 2021. La acel moment, Elena Udrea încă nu fusese condamnată definitiv în dosarul Gala Bute și se arăta încrezătoare că Justiția îi va face dreptate. Acum, privind din Bulgaria, prin gratii de fier, încrederea fostului ministru al Dezvoltării s-a mai pierdut pe drum. Ceilalți complici ai Elenei Udrea din dosarul finanțării campaniei din 2009 încă mai speră.
Ioana Băsescu, care va împlini 45 de ani în august, este, în continuare, același notar de succes. Nu mai are clienții de top de pe vremuri, precum Gazprom-ul sau marele investitor imobiliar Popoviciu, dar nu se poate plânge că lucrurile i-ar merge chiar prost. Ioana Băsescu a fost condamnată în primă instanță la 5 ani de închisoare cu executare pentru că a încasat de la Oil Terminal, prin firma iubitului ei, Giovanni Francesco, bani pentru campania prezidențială. De fapt, o parte dintre bani au fost folosiți de fiica președintelui și de iubitul ei pentru o călătorie în Cuba. Giovanni Francesco a primit doar un an și șase luni cu suspendare, pentru că a colaborat cu procurorii.
Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a primit și el, pe fond, o condamnare de 6 ani. Între timp, Nastasia a mai fost condamnat, definitiv, și în dosarul Gala Bute, unde a primit 4 ani cu suspendare.
Victor Tarhon, condamnat pe fond la 4 ani cu suspendare, are 64 de ani și este, în prezent, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea. Fost președinte al CJ Tulcea în perioada 2008-2012, Tarhon a rămas fidel lui Traian Băsescu și Elenei Udrea, trecând de la PD-L la PMP imediat după înființarea partidului. În 2020 a redevenit consilier județean, pe lista PMP, și s-a aliat cu PNL, aducând două voturi în Consiliul Județean și obținând scaunul de vicepreședinte în schimb.
Ioan Silviu Wagner, 66 de ani, și-ar putea cheltui liniștit pensia dacă nu ar fi primit 3 ani cu suspendare în primă instanță și dacă nu ar fi fugărit prin tribunale și de Oil Terminal, care vrea să recupereze de la el o căruță de bani.
Dan Andronic a fost achitat pe fond, dar procurorii DNA au făcut apel la această decizie a instanței.
Prin cadru a mai trecut și Ștefan Lungu, fost consilier al lui Udrea, condamnat în Gala Bute la un an și șase luni cu suspendare. În acest dosar, însă, Lungu și-a învățat lecția și s-a oferit martor de la bun început, așa că-și poate vedea liniștit de emisiunea culinară de la A3.
Toți aceștia, complicii Elenei Udrea în finanțarea ilegală a campaniei lui Băsescu din 2009, așteaptă acum ca Justiția bulgară să se decidă odată și-odată în cazul Elenei Udrea, ca să poată și ei, măcar în septembrie, să afle dacă rămân condamnați definitiv sau li se mai prelungește agonia cu noi și noi termene.