Avocatul Robert Roșu a fost băgat la pușcărie pe nedrept, în decembrie 2020, printr-o sentință a celebrului „complet negru“ de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Șeful completului, judecătorul Ionuț Matei, omul generalilor Coldea și Dumbravă, a ținut să transmită astfel un avertisment către avocații care cutează să-și apere clienții chiar și atunci cînd DNA, în coordonare cu SRI, a stabilit dinante sentința.
Dar în noiembrie 2021, alți judecători de la instanța supremă au admis o cale extraordinară de atac – recursul în casație – și au anulat condamnarea la cinci ani de închisoare. Robert Roșu a fost pus în libertate după ce a stat închis un an la Rahova fără să fie vinovat.
Nu e primul caz de abuz judiciar și nici ultimul. E, însă, un caz care a declanșat conștiința de sine a corpului avocățesc. Robert Roșu a fost sprijinit de barou, a primit asistență juridică impecabilă, cauza lui a fost susținută de asociații internaționale de avocați și de presă. Avocații români, care au tăcut aproape mereu cînd clienții le-au fost condamnați prin abuz, au înțeles, într-un tîrziu, că frica e o afacere proastă. Mai ales că Robert Roșu a fost condamnat, în esență, pentru că a respectat o decizie definitivă a Înaltei Curți, adică pentru că și-a făcut meseria de avocat. Condamnarea lui a pus, așadar, în pericol întreaga breaslă a avocaturii, iar asta a făcut ca, pentru prima dată, avocații să arate solidaritate și să se mobilizeze pentru o cauză comună.
Cu o muscă penală verde pe căciulă, judecătorul Ionuț Matei s-a pensionat în primăvara anului 2021, la trei ani de la trecerea generalilor Coldea și Dumbravă în rezervă. La fel a făcut judecătoarea Florentina Dragomir, membră și ea a completului ÎCCJ care a pronunțat condamnarea. Florentina Dragomir a fost promovată la Înalta Curte în 2011, deși a primit aviz negativ de la CSM și nu avea experiența necesară. Ca și Ionuț Matei, ea a fost folosită în dosarele cu sentințe grele, prin care sistemul transmitea mesaje cu putere de avertisment.
Cazul lui Robert Roșu trebuie, însă, să meargă pînă la capăt. „Eroarea judiciară“ nu trebuie lăsată în suspensie. Dacă povestea se încheie cu eliberarea fericită și privată a unui avocat, mîine abuzurile o pot lua de la capăt. Avocații trebuie să forțeze consecințe, să ceară socoteală și despăgubiri, să smulgă Parlamentului o lege și să ia parte la schimbarea sistemului penal combinat cu servicii secrete, pe care deputații României tocmai l-au votat aproape în unanimitate acum cîteva zile.
o mentiune – nu ionut matei a fost seful completului ci florentina dumitru
N-are importanta voturile sunt egale. Judecatorii se mai rotesc si la conducerea sedintei si la motivarea solutiilor.