Așa cum există parlamentari care nu s-au mai despărțit de un scaun de deputat sau de senator din 1990 încoace, există și un partid care, din 1990 și până în 2015 înclusiv, s-a aflat și se află la guvernare. Acest partid s-a numit, la început, Frontul Salvării Naționale. Sub numele ăsta a câștigat alegerile din 20 mai 1990. Apoi, FSN a devenit două partide: FSN și FDSN. FDSN a continuat să se afle la putere și între 1992 și 1996, iar FSN a stat în opoziție. Apoi a intrat FDSN în opoziție și s-a redenumit PDSR. Dar a venit la putere FSN, redenumit PD, alături de CDR. În 2000, PD a trecut în opoziție, iar PDSR a ajuns la putere și și-a schimbat iar numele, în PSD. În 2004 iar s-au schimbat rolurile și PSD a trecut în opoziție, PD la putere. În 2009 au guvernat împreună, alături de PNL, după care PSD a ajuns iar în opoziție și PD la putere. În 2012 au făcut iar schimb, pentru ca în 2015 să se retragă din guvern și PSD, ca să guverneze din opoziție.
Astăzi, din FSN există mai multe aripi: PSD, PNL, PMP, M10. Ca să nu enumerăm decât partidele care conțin cel puțin un membru marcant care a făcut parte din FSN sau dintr-un partid ce descindea direct din acesta. M10 e condus de o fostă membră PD, PSD e condus de un vechi membru PD și apoi PSD, PNL e FSN. Iar FSN nu este nimic altceva decât partidul înființat de Ion Iliescu, urmașul direct al PCR. Practic, la putere în România, în ultimii 26 de ani, s-a aflat PCR, sub diverse nume. Iar înainte de asta, în primii 43 de ani după al doilea război mondial, tot PCR s-a aflat la putere. Vrobim, probabil, de cel mai tare partid european, ai cărui oameni n-au mai plecat din fruntea bucatelor de 69 de ani. Chiar dacă, din când în când, au mai fost nevoiți să-și schimbe numele.
Dar să revenim la eternii noștri parlamentari.
Pentru că UDMR este partidul care n-a lipsit nici măcar o singură legislatură din Parlament, alături de actualul PSD, este absolut normal ca la UDMR să găsim cei mai mulți parlamentari cu activitate neîntreruptă. Nu doar Verestoy Attila e un campion în domeniu, ci ca el sunt mulți alții, nemișcați și nereformați de 26 de ani. Dar azi vom scrie doar despre Marko Bela, printre altele și fost președinte al UDMR.
Marko Bela a intrat în Senatul României în 1990 și n-a mai ieșit de acolo nici măcar pentru un an. Dacă mai candidează și anul viitor și peste patru ani, sunt șanse mari ca domnul Marko să fie unul dintre parlamentarii pe viață ai României post-decembriste. În felul lui, Marko Bela a marcat istoria României, el fiind și cel mai longeviv președinte al UDMR, între 1993 și 2011. Lui, oarecum, i se datorează prezența la guvernare a UDMR între 1996 și 2012, cu o mică pauză în 2009. Cu atâția oameni care sunt nu doar în partid, ci chiar în Parlament de 26 de ani, UDMR este, astăzi, cea mai nereformată mișcare politică din România. Iar ăsta este un paradox pentru o grupare a cărei vedetă a fost, ani de zile, un reformat.
Departe de Marko Bela nu se află nici
Călin Popescu Tăriceanu, unul care a intrat în Parlament ca tânără speranță în 1990, ca deputat. A avut un accident în 1992, când partidul lui n-a intrat în Parlament, dar a fost ceva care n-a durat decât un mandat. Oricum, nu s-a plictisit în perioada asta, schimbând de câteva ori PNL-ul ba cu PNL Aripa Tânără, ba cu PL ’93. Dar a revenit la matcă la timp și, totodată, a revenit și în Parlament. Din 1996 până în 2012 a fost deputat, și de-abia din 2012 a devenit senator.
Dar Călin Popescu Tăriceanu n-a fost chiar un nimeni în Parlamentul României. Urcat pe valul Alianței D.A., între 2004 și 2008 a fost, pe lângă deputat, și premier. Unul mediocru, care a urcat țara pe o iluzorie creștere economică, pentru ca aceasta să aibă de unde să cadă cu mai mult zgomot la izbucnirea crizei. Te-ai fi așteptat la mai multe de la un milionar în euro. Desigur, dacă n-ai fi știut că mare parte din averea de mare dealer auto n-ar fi venit din contracte cu instituții ale statului, care cumpărau cu precădere mașinile vândute de tânărul, la vremea aceea, deputat liberal. Dar măcar n-a păstrat totul pentru el, ci a împărțit cu multele sale neveste.
Un alt tip care e lipit de scaun de 26 de ani
este discretul medic Cristian Rădulescu. Acesta a intrat în Parlament în 1990, ca membru FSN, fiind ales deputat pe listele partidului lui Ion Iliescu. Și deputat a rămas până în 2008, când a făcut necesarul upgrade la poziția de senator.
Discret, aproape absent, uneori, Cristian Rădulescu este unul dintre oamenii care au tras sforile prin partid și prin Parlament timp de 26 de ani. A fost membru de frunte al FSN, al PD, iar acum e și el cineva prin PNL, partidul în care s-a transformat FSN-ul. A fsot secretarul dezastruosului COCOPO al Coaliției cu CDR, a fost secretar al Consiliului Politic al Alianței D.A. și, în general, dacă te uiți în CV-ul lui, pare că fără el nu se putea. Dar facem un pariu? Dacă extragi pe oricare dintre eroii serialului nostru din poveste, constați că se putea la fel de bine și fără ei, ba, poate, lucrurile ar fi mers chiar mai bine.
Dar să nu ne facem iluzii. Oamenii sunt încă în putere, mai pot rezista câteva mandate, căci moștenirea PCR-ului nu poate fi încă lăsată pe mâinile unor necopți de doar 40-50 de anișori.
NORMALITATEA publica este o necesitate a interesului „COLECTIV”. Clasa politica din Ro nu poate discerne aceasta necesitate care include multe valori destinate fericirii poporului roman. Numai o REVOLTA POPULARA GENERALA ca in Coreea de Sud intreprinsa in anii ’90 mai poate NORMALIZA viata publica din Ro. Atunci sud – coreenii au optat si au infaptuit o republica prezidentiala. I-au condamnat prin JUDECARE PUBLICA pe POLITICIENII, GUVERNANTII, DEMNITARII si FUNCTIONARII PUBLICI vinovati de MAREA CORUPTIE intretinuta de acestia cateva decenii. Totodata au dispus si confiscarea averii acestora pana la rude de gradul doi.De atunci gradul de fericire al poporului sud coreean creste constant. HAIDETI ROMANI la REVOLTA POPULARA GENERALA cat mai avem oportunitatea necesara, adica cat mai avem si noi romanii TARA, sa inlocuim HAZNAUA sau TROACA POLITICA din Ro PLINA de ZOI, LATURI , GUNOAIE si REZIDUURI UMANE cu ELITE adevarate si DEMNITATI umane care sa aduca fericirea mult asteptata si BINE meritata poporului roman.Ro din 1990 este capturata de MAFIOTI, BANDITI, TALHARI, etc si trebuie recuperata cat mai avem ce!?!?.
UNDE SUNTETI VOI ADEVAR si DREPTATE PODOABE SFINTE ALE EXISTENTEI UMANITATII PT CA OCHII ROMANILOR PLANSI si TRISTI VOR SA VA VADA.
De „tacutul” asta de Cristian Radulescu chiar ca habar n-aveam…e bine ca baga si el o paine in buzunar de 26 de ani, nevazut, neauzit! Aferim!
Dar de Anghel Stanciu, n-ați auzit. E la butoane tot din anul 1990. Este și profesor universitar, și patron, și tot ce vreți D.V. Legea pensiilor speciale nu a pornit de la el? L-au votat prostovanii din județul Iași! Și probabil că în 2016 o să mai vrea un mandat, poate de aducere.