În 2012, și dacă ai fi înscris un sac de cartofi în cursa electorală sub sigla USL, sacul de cartofi ar fi câștigat un loc de parlamentar. Tot în 2012, orice bolovan a candidat sub sigla PP-DD a ajuns în funcții pe care nu le-a visat neam de neamul lui de fenechiu.
În 2016 și 2020, mulți activiști de profesie, muritori de foame în declarațiile de avere și suficient de prosperi în realitate, au prins trenul USR, care i-a transportat fără prea mari eforturi înspre salarii babane, secretare, sume forfetare și minimum zece centimetri în plus în talie.
În fine, tot în 2020, o haită de oameni care nici măcar nu se cunoșteau suficient între ei s-au trezit parlamentari ai unui partid de care, aparent, n-auzise nimeni cu o săptămână înainte de alegeri.
Partidul ăsta, AUR, venit nu chiar de nicăieri, ci mai degrabă din peșterile luxoase în care s-a retras Securitatea lui Ceaușescu să facă afaceri bănoase, a ajuns, astăzi, cel mai mare coșmar al tuturor politicienilor. Nu doar că a ocupat locul de scandalagiu de serviciu pe care și-l arogase USR, dar a crescut atât de mult, încât mai are câteva procente și se va bate pentru locul de partid principal în intenția de vot a românilor.
Dacă alegerile parlamentare ar avea loc mâine, ai putea pune nu unul, ci doi saci de cartofi pe un singur loc de pe lista AUR și lumea i-ar vota chiar dacă i-ai avertiza că cei doi saci de cartofi vor beneficia de două salarii, două secretare, 30 de consilieri, 50 de mașini de serviciu, două yachturi și un elicopter. „Da, dar măcar vor face ceva pentru noi, amărâții!“, spun oamenii, ajunși la un nivel de disperare soră cu tendințele suicidare.
Sondajele recente arată că USR se apropie de statutul de partid istoric, PNL mărșăluiește disciplinat spre poziția de partid-balama, iar PSD se uită cu groază la calendar, calculând câte procente va pierde într-un an de guvernare cu premier asumat.În timpul ăsta, cota AUR crește încet-încet, dar sigur-sigur.
Dacă în următoarele 12 luni nu apar dosare, imagini și documente care să compromită cel puțin 50% din membrii partidului, dacă Simion nu este drogat, pus într-un avion cu destinația Moscova și filmat în timp ce face sex cu Putin și Kim Jong-un în același timp, sunt șanse foarte mari ca, după exit-poll-urile de la parlamentarele de anul viitor, analiștii să se întrebe cu cine va face AUR coaliția de guvernare.
Deocamdată e liniște, dar pregătiți-vă pentru lunile septembrie-octombrie. Jelanii despre pericolul extremist cum se vor auzi de-atunci încolo nu s-au mai auzit în România din 2000, de la sceneta cu Vadim în turul 2.
Așa e. Disonanta cognitiva lovește din nou. Nu are nicio treabă cu amărâții decât în sensul Fidesz-ului pe care-l admira atât de mult. Și acela a crescut constant numărul de amărâți de au ajuns să caute de lucru în România și să-și facă aici cumpărăturile căci gulgutele cu nația supremă din bazinul carpatic nu țin de foame. Există un singur marker pt un partid care tine la sus-zisii amărâți: impozitarea progresiva. Restul? Praf în ochi și comerț cu piei de closca
La cresterea in sondaje a HAUR contribuie doi factori majori:
1. Prezenta scazuta la vot datorata dezamagirii electoratului/lipsei increderii in candidati. Logic, cel mai mult pierd in sondaje partidele vechi si cresc cele noi, cum a fost si cu USR in 2016 („sunt oameni noi” si alte prostii).
2. Cand toti te injura, te fac stirb, milog, corupt si cate si mai cate, normal ca multi se orienteaza catre partidul care „ii minte frumos” si le promite cai verzi pe pereti, eventual calariti de Vlad Tepes sau Fane Babanu.
Indiferent de numarul si natura carentelor populatiei, partidele vechi (mai ales cele „de dreapta”) deconteaza anii de zoaie varsate in capul oamenilor. Daca ai un copil needucat, solutia e sa il educi, nu sa il faci cum iti vine la gura ca apoi sa te miri ca fuge in bratele unora care ii spun fix ce vrea sa auda. Daca PNL si USR au pretentia sa castige alegeri intr-o tara saraca cu discursuri de genul „mai da-ti-va dracu’ de razgaiati” (nu mai zic ca sunt pline de aceiasi securisti si parveniti ca-n PSD/AUR), sa nu se mire cand pierd in fata partidelor care „fura, dar dau si la saraci”.