Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Festivalul arhivei SIPA

Zoom Festivalul arhivei SIPA

Cred că sunt câteva întrebări al căror răspuns s-a raportat până la data la care ni se întoarce logica de la cules căpșuni: cum ajută desecretizarea unei arhive la prinderea celor care s-au folosit de acea arhivă la un moment dat?

Dreptatea s-a transformat în desecretizare cum se transformă pofta în bale și grohăituri. Mai e puțin și se va urla în piață ca la Revoluție: să se împartă dosare la oameni, să aibă oamenii cu ce să se apere în fața dictaturii secretomaniei și-a conspirațiilor. Când te gândești că scandalul SIPA a plecat de la unul dintre cele mai urât mirositoare personaje ale acestor ani, Dan Andronic. Omul a fost ingredientul secret care a dat gust de rahat celei mai împuțite șaorme produsă de societatea românescă a ultimilor 25 de ani – cu PSD, cu PDL, cu Năstase, cu Băsescu, cu Udrea, cu presă, cu consultanță, cu afaceri, cu dosar penal.

Cât de aberant este să discuți de desecretizarea arhivei unui serviciu secret pentru că un andronic sau altul scrie un editorial și cât de stupid este să vorbești despre asta fără ca înainte să-l chemi la audieri sau să deschizi un dosar cu porcăria în cauză.

Cred că sunt câteva întrebări al căror răspuns s-a raportat până la data la care ni se întoarce logica de la cules căpșuni: cum ajută desecretizarea unei arhive la prinderea celor care s-au folosit de acea arhivă la un moment dat?

Combinând damful presei pe care o face Andronic cu seriozitatea cu care Dragnea abordează subiectul te gândești că mai degrabă putem vorbi de Operațiunea Arhiva decât de desecretizare.

Dar să revenim la desecretizare. Tudorel Toader zice că nu prea știe cum se face asta, ce înseamnă și că, pe moment, studiază problema. În schimb, nea Livache, om care a învățat Dreptul “la botul calului”, în boxa acuzaților, știe din prima: desecretizare. Și e cu atât mai sigur și mai hotărât cu cât nimeni nu-l întreabă ce înseamn aia “desecretizare”, moment în care ar pasa probabil chestiunea specialiștilor fără să ne spună ce-a înțeles totuși fostul toboșar al trupei Ego.

Pare că, oricum, desecretizarea e bună așa, în sine: să se desecretizeze, pentru că acolo sunt secrete. Ceva-ceva găsim noi să ne interseze. Arhiva asta a ajuns un fel de mobilă pe care proprietarul o scoate în fața casei și vecinii din cartier încep să-și bage nasul.

Arhiva SIPA e totuși destul de “veche” pentru a putea cere legitim desecretizarea ei, dar e și destul de “actuală” ca să excite imaginația. Apoi, arhiva SIPA are și ceva ilegitim, ilegimitate cu care a încărcat-o Macovei, ca ministru al Justiției.

Cert este că Tudorel Toader studiază problema. Interesant ar fi de aflat între timp, până nu o soluționează, care e aia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]