Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

FishThor, cel mai original produs al universului DC

Zoom FishThor, cel mai original produs al universului DC

Într-o noapte sufocată de beznă și bătută de furtună, paznicul farului privi în depărtare făcînd abstracție de faptul că nu vedea la doi pași și porni disperat după ajutor. Undeva, pe stînci, aruncată de valuri, zăcea leșinată o femeie.

– Salut, femeie, o salută el politicos după ce o smulse valurilor vrăjmașe. Cine ești tu?

– Eu sînt Super-Atlanta, regina Atlanților din țara Atlantidei. Dar tu cine ești?

– Eu sînt paznicul farului, regele farului din țara farului! – îi răspunse el, ferm convins că pe nebune trebuie să le iei cu blîndețe, că altfel se sperie.

– A, tu nu ești super… – se bosumflă ea.

– Ba da! Sînt super-stătut, cucoană, că altfel naiba te mai detecta aici, în mijlocul unui ocean plin de pește!

S-au văzut, s-au plăcut, eroul a apărut. Și e normal ca filmul să insiste atît de mult pe originea sănătoasă a personajului. Fără asemenea date esențiale, ai crede că FishThor nu este rezultatul a doi adulți care consimt să nu folosească anticoncepționale, ci rodul iubirii imposibile dintre barba lui Genghis-Han, o pleată de metalist și un borcan de proteine.

Sigur, numele de FishThor e doar o răutate gratuită. Spre deosebire de malacul lui Marvel, și-mai-malacul DC trebuie să învețe să ia lucrurile în serios, să nu mai frece menta, să devină unicul stăpîn al unui artefact magic care nu e un ciocan, ci o furculiță pe steroizi și, în final, să salveze regatul strămoșilor săi legendari din ghearele javrei de frac-su, care nu e chiar frac-su, ci frate vitreg. Sper că toată lumea a observat diferențele esențiale dintre FishThor și AsgardMan.

Altfel, povestea e acceptabilă și pe deplin tolerabilă, croită din șablonul standard al filmelor cu supereroi previzibili. El are parte de aventuri, îi vin în ajutor bătrînul înțelept și mîndra roșcată – și, vă rog, fără glume de autobază despre stereotipul privind roșcatele. Fata e atlantă. Trăiește în ocean cu scrumbiile. E normal. În final, răul este învins, după ture zdravene de păruială una la unu, plus o bătălie care s-ar vrea memorabilă între subflota celor buni și subflota celor răi.

Khal Drogo e charismatic și reușește să țină filmul în cîrcă, ridicîndu-l de la stadiul de “încă o tristețe apocaliptică despre eroi în chiloți” la “toate sînt niște tristeți apocaliptice, dar măcar ăsta nu e un nesărat din specia lui Mary Sue. Un pic mitocan, un pic gînditor cu pumnii, deci, în general, băiat bun, de-al nostru, din popor, personajul are și bafta unui scenariu care nu băltește pe fundul mării, ci curge vesel cu sprinteneala și bogăția imagistică a unui Indiana Jones în zilele lui bune. Fundul fantastic al oceanului, mijlocul Saharei, insula misterioasă, nu a fost iertat nimic din panoplia de locuri demne de vizitat.

Și apoi vine partea umorului… și filmul se îneacă precum proverbialul țigan. Fie ritmul pică în găleată, fie regizorul trage de scenă și poanta vine asemeni melcului cînd deja o ghicise și băiatul care inspiră clei, fie uneori glumele surprind și funcționează, dar sînt glume atît de banale încît rîzi mai mult de complezență, că, vorba aia, e băiatu’ ăla pe ecran și se simte prost dacă e tăcere în sală. FishThor are potențialul de-a fi un măgar extrem de simpatic, mult mai măgar decît și-ar permite să fie AsgardMan, prizonier al universului mult prea spălat pe creier de corporatiștii Disney.

În final, FishThor este agreabil. Nici prea-prea, nici foarte-foarte, dar bun din cînd în cînd, decent în general, simpatic per total. Nu mai zic prin comparație cu restul filmelor DC, pentru că atunci ar fi de-a dreptul excepțional.

Aquaman. R.: James Wan. Cu: Jason Momoa.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Două nimerick-uri

  22 ianuarie 2019

  *** N-ați lăsat în urma voastră temple, nici hrisoave grele cu peceți, ci-n closetul gării, cu exemple, v-ați întins doar mucii pe pereți. Peste veacuri oamenii de știință or să […]

 • Cîtă putere are Puterea?

  22 ianuarie 2019

  Puterea politică e făcută din legi, instituții și bani, la care se adaugă spiritul de toleranță al societății. După cum merg treburile la noi, puterea politică pare să aibă două […]

 • Șah și table cu Justiția

  22 ianuarie 2019

  Acum aproape două decenii, pe culoarele tribunalelor umblau diverși domni și doamne cu rochii negre lungi, trăgând cu urechea la greii Baroului București, în încercarea de a mai prinde câte […]

 • Piesă neterminată pentru o Europă mecanică

  15 ianuarie 2019

  La Ateneul Român, floarea politichiei bruxeleze s-a ridicat condescendentă la suprafața borșului de tărîțe dîmbovițean intrat oficial în fermentația iluzoriei președinții rotative a UE. În realitate, singurul român care chiar […]

 • Tusk și vocea României

  15 ianuarie 2019

  Discursul lui Donald Tusk de la Ateneu n-a fost doar un episod de marketing personal, ci și o concluzie amară pentru clasa noastră politică, mică de statură, mută și surdă, […]

romania100