Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Frunzăverde de parchet, Klaus – încă un schelet

Zoom Frunzăverde de parchet, Klaus – încă un schelet

Dulapul președintelui Klaus Iohannis e plin. Dă pe-afară. Din când în când, la orele serii, câte un schelet mai dibaci reușește să descuie ușa pe dinăuntru, profită de absența prelungită a titularului de birou prezidențial și se instalează comod în fotoliu, savurând pustietatea încăperii.

Ies din dulapul ăla casele obținute prin fals și uz de fals, ies trădările săvârșite în timp, ar ieși și Crin Antonescu, dacă n-ar fi mereu cuprins de somnolență.

Pe 3 noiembrie, cu doar șapte zile înainte de turul I al alegerilor prezidențiale, la colecție s-a adăugat și Sorin Frunzăverde, una dintre numeroasele victime ale ascensiunii lui Klaus Iohannis.

Miercuri, 25 mai 2016,

Sorin Frunzăverde a fost condamnat definitiv într-un dosar legat de alegerile prezidențiale din 2014, dosar instrumentat de către DNA. Fostul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, fost ministru al Apărării, fost ministru al Turismului și fost ministru al Mediului a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că și-ar fi folosit influența de președinte al CJ pentru a obține voturi pentru candidatul Klaus Werner Iohannis.

În fapt, ce a constatat instanța

că a făcut Sorin Frunzăverde? În conformitate cu dovezile prezentate de către procurori și considerate valide de către judecători, înaintea turului al II-lea al alegerilor prezidențiale (16 noiembrie 2014), Sorin Frunzăverde a convocat un grup de membri PNL din CJ Caraș-Severin și i-a însărcinat să-i viziteze pe primarii care făcuseră pe vremuri parte din PNL sau PDL și să le explice că, dacă Iohannis obține un scor bun în localitățile lor, va avea grijă ca localitățile să beneficieze de alocări bugetare mai generoase în 2015 și 2016.

Redăm din înregistrarea discuțiilor purtate în sediul CJ Caraș-Severin:
„FRUNZĂVERDE SORIN: Vă împărţiţi primarii care au plecat de la noi. Aici intră şi foştii primari PDL şi PNL, care au candidat sub PSD. Da? Şi mâine şi poimâine nu vă văd la Consiliu’ Judeţean, mă ocup eu de deşeuri mâine, voi pe teren. Vi-i împărţiţi de comun acord. Da? … (n.n. – nu se înţelege) …la SASCA, acolo îl trimit pe SECĂŞAN, da, că acolo are … (n.n. – nu se înţelege) …Deci ideea este următoarea: … (n.n. – nu se înţelege) …suntem în relaţii bune cu orice guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016. Discuţiile au loc între voi între patru ochi. Fiecare cu primaru’ … (n.n. – nu se înţelege) …vin din partea domnului preşedinte cu rugămintea de a vota IOHANNIS. Vom ţine cont la împărţirea banilor în 2015, … (n.n. – nu se înţelege) …Da? Între patru ochi! Voi cu primaru’, da? Tu de mâine… tu beleşti pu… prin Consiliu’ Judeţean…

[…]

FRUNZĂVERDE SORIN: Da. Mâine şi poimâine eşti pe teren şi te întâlneşti cu fiecare secretar, afară de cei de la Primăriile PNL. Deci acolo unde avem primari nu te duci la secretari. Cu fiecare… Da? Între patru ochi! Pe DORIN (?) să-l scoţi din birou, da? Ce probleme sunt… hai … (n.n. – nu se înţelege) …ce probleme sunt şi atuncia: domnul preşedinte vă roagă să încercaţi să-l ajutaţi, importantă e şi poziţia domniei sale, ca … (n.n. – nu se înţelege) …al judeţului şi să determinaţi oamenii să voteze IOHANNIS. Da? E foarte bine pentru un echilibru care trebuie creat la nivel naţional. Da? La toţi secretarii, mai puţin la cei care sunt… care sunt… ă… din Primăriile unde există … (n.n. – nu se înţelege)… Da?

[…]

FRUNZĂVERDE SORIN: Deci … (n.n. – nu se înţelege) …ei… ei sunt importanţi, tre’ să le explicaţi clar: mai vin două bugete … (n.n. – nu se înţelege) …vom ţine cont, ei îs tot ai noştri. Domnu’ preşedinte a înţeles … (n.n. – nu se înţelege) …n-a înţeles, da’ în fine… Dom’ preşedinte a înţeles, da, dar acuma e timpu’ să dovediţi că rămânem împreună. Vine 2016, PSD-ul va fi în cădere, pentru că nu poate să … (n.n. – nu se înţelege) …PONTA … (n.n. – nu se înţelege)“.

Schema e clară,

este aplicată de 30 de ani în întreaga țară. Cei care decid alocarea banilor fac presiuni asupra celor care stau cu mâna întinsă. Sorin Frunzăverde a avut neșansa, în 2014, să fie înregistrat fie de către procurori, fie de către unul dintre apropiații săi, care voia să-i facă vânt.

În iunie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității în construcții“.

În acel dosar, speța era similară. Irina Jianu, șefa Inspectoratului de Stat în Construcții, a organizat un simpozion unde, contra unor taxe, au participat reprezentanți ai unor companii de stat și private. Sumele colectate din aceste taxe au fost virate către niște firme private, de unde au plecat, ulterior, spre tipărirea materialelor de campanie pentru Adrian Năstase, candidat la alegerile prezidențiale din 2004.

Procurorii s-au chinuit să demonstreze că Adrian Năstase ar fi avut legătură cu această operațiune financiară, fără însă a aduce și dovezi în acest sens. Totuși, Adrian Năstase a fost condamnat pentru că și-ar fi folosit influența din PSD și din cadrul Guvernului pentru a obține bani pentru campanie.

Tot similar,

în dosarele Microsoft și nu numai, s-au produs dovezi, mărturii și înscrisuri care arătau clar că parte din șpăgile vehiculate în dosarele respective au fost folosite pentru campaniile electorale ale lui Traian Băsescu.

Dintre toate aceste trei povești, doar în una a plătit, cu ani de închisoare, candidatul, beneficiarul final al banilor și al voturilor.

Traian Băsescu și Klaas Iohannis au, însă, un avantaj față de Adrian Năstase: ei au câștigat alegerile!

Este foarte posibil ca nici unul dintre cei trei candidați să nu fi avut, totuși, știință de metodele folosite pentru a se obține fie bani, fie voturi. De multe ori așa se întâmplă. Se ocupă alții, candidații sunt ținuți departe de bucătăriile campaniilor, de cele mai multe ori și pentru a putea nega plauzibil în caz că izbucnește un scandal.

Adrian Năstase a plătit, Traian Băsescu – nu, Klaus Iohannis este pe punctul de a fi răsplătit cu un nou mandat.

În momentul în care a fost trimis în judecată de către DNA și plasat sub control judiciar, Sorin Frunzăverde era deja bolnav și făcea chimioterapie.

A supraviețuit trei ani sentinței și s-a stins la momentul oportun, cât să nu-i mai amintească actualului și posibil viitorului președinte de faptul că și-a sacrificat cariera și viața pentru un mandat ca și inexistent al unui ingrat din ce în ce mai notoriu.

2 comentarii

  1. #1

    Sper ca măcar Mutul de la Cotroceni să nu mai prindă încă un mandat ! Sau dacă-l prinde să fie de arestare !

  2. #2

    Să sperăm că vor plăti cu vârf şi îndesat ! Şi Băsescu, dar şi Johannus ……

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • „Dumnezeu și-a întors fața înspre români!“ (citat din clasici)

    10 decembrie 2024

    Ai vrea să mă visezi întins pe-o targă la spitalul nouă, c-o sîrmă-n rît, deplin convins că n-o să mă mai fac că plouă. Cu voi la troacă să consimt, […]

  • Lungul drum al beznei către noapte

    9 decembrie 2024

    Rămas fără lumină, fără gaze și fără Internet, profetul magnetic din Izvorani simte pe pielea lui năpraznica ripostă a statului român (dacă nu cumva doamna Cristela a uitat să plătească […]

  • Iartă-mă, Doamne, că m-am născut în România!

    3 decembrie 2024

    Țara noastră a devenit scena unde se joacă o farsă de zile mari, cu actori care nu-și cunosc rolurile și bat cîmpii cu grație în aplauzele a douăzeci de milioane […]

  • You motherfuckers!

    2 decembrie 2024

    Telefonul trebuie să fi venit luni, 25 noiembrie, dimineața, cînd numărătoarea îl proiectase pe Călin Georgescu, iremediabil, în vîrful clasamentului. Peste ocean era miezul nopții, vocea era furioasă. Dincoace, la […]

  • Crăciun

    26 noiembrie 2024

    În spatele templului e-un coteț de găini, cîțiva saci cu mălai, marmura pentru zeii de-ocazie, o tigaie încinsă, vestalele sporovăiesc în pauză ca dizeozele, fac gargară cu ceai, temătoare de […]

Iubitori de arta