În 1726, pe tronul Moldovei, unde șezuseră domni care abia puteau gînguri, a venit Grigore Ghica al II-lea, care vorbea greaca, latina, franceza, turca, germana și italiana. Era un om învățat și se spune că, atunci cînd auzea vorbindu-se româna, îi venea să scoată pistolul. Născut din atracția naturală a averilor Ghica și Mavrocordat, Grigore al II-lea a crescut în Fanar, la umbra bunicului său dinspre mamă, Alexandru Mavrocordat Exaporitul, pe care turcii îl făcuseră mare dragoman în 1673 și, în 1716, încă nu găsiseră un motiv să-i taie capul. Exaporitul i-a pus lui Grigore cartea în mînă, făcînd din el nu numai un cititor pasionat, ci și un mare jucător de otuzbir, ghiordun și stos. În 1716 încep războiul turco-venețiano-austriac și mandatul de dragoman al lui Grigore Ghica. Franceza, turca, otuzbirul și italiana îl ajută pe Grigore să ridice diplomația Porții la un nivel de eficiență pe care doar tunurile l-au mai putut egala. Sultanul îi prelungește hatîrul pînă în 1726, iar atunci îl face domn peste țara Moldovei. Ca să nu-i tremure mîna cînd iscălește firmanul, marele vizir primește 500 de pungi, să și-o odihnească pe ele.
Situația economică a Moldovei era dramatică. Poporul era strivit de dări, iar zapciii, la rîndul lor, erau striviți de popor, cînd erau prinși. Grigore a înlăturat morăritul, ca să scadă prețul pîinii, apoi a eliminat cîrciumăritul, țigărăritul și pescăritul, lăsîndu-i pe moldoveni să fumeze, să bea și să negocieze cu peștii după pofta inimii.
În scurtă vreme, lucrurile au început să se miște. Prima dată s-au mișcat tătarii din Crimeea, apoi rudele lui Mihai Racoviță, domnitorul mazilit. În orice gospodărie mai acătării dădeai peste hoardele lui Aldîn Ghirai stînd în cojoacele lor împuțite și perpelind pe jar oile de prăsilă. Ai fi putut spune că țara fost trecută prin foc și scabie, dar nici cu holera sau cu foametea nu te făceai de rîs. Grigore Ghica al II-lea a pornit în bejenie cu întreaga familie – dacă poate fi numită astfel goana nebună în fața norului de săgeți poruncit de Ghirai. Îi vor prinde tătarii? Va mai reuși Grigore Ghica să-și ducă la capăt cele șapte domnii care l-au făcut faimos? Aceste răspunsuri le vom afla abia săptămîna viitoare, cînd mulți oșteni însărcinați cu paza domnitorului nu vor mai fi printre cei vii.