Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Guranul rozaliu

Zoom Guranul rozaliu

Guran creează un raționament atât de fals încât, dacă ar exista pușcării pentru crimele împotriva gândirii, s-ar găsi pe culoarul celor mai periculoși deținuți. El zice așa: există săraci în România, există alcoolici în România, iată un filmuleț cu o mamă săracă și beată muci, deci: săracii sunt alcoolici. De unde au bani să bea? De la stat. Deci, creștem alocația pentru copii, nu facem altceva decât să băgăm alcool în părinții săraci și alcoolici ai acestor copii.

Zic, să vorbim despre altceva. Proximitatea unei astfel de gândiri poate provoca nervi și scârbă.

Un alcoolic, e limpede ca lichidul dintr-o sticlă de Stalinskaia, este un om modificat. Alcoolismul, deformează, alterează, degradează. Alcoolismul e o boală. Alcoolicul ia hotărâri legate de ce să facă și ce să nu facă în funcție de cât de plăcută e amețeala din cap și de cât de uscat îi este gâtul.

Dacă un alcoolic fură banii mamei ca să-și cumpere de băut, e simplu pentru Guran: îi micșorăm femeii pensia.

Alcoolicul este un om care are nevoie de ajutor, este un om care vede lumea prin aburii de alcool din propriul aer expirat. În viața unui alcoolic esențialul are forma unei sticle sau a unui pet. Solidul este accidental și de nedorit.

Alcoolicul își distruge viața și o distruge și pe a celor din jur. De multe ori, clătinându-se, ajunge la moarte. Statisticile ar zice că trei din cele șapte cărări pe care merge alcoolicul conduc într-acolo, cu opriri în gările unor boli degradante.

Guran are senzația, când merge să-și plătească impozitele, că se transformă într-un chelner de bufet sătesc. Tocmai pune o sticlă de alcool ieftin pe masa unui sărac.

În acest punct al argumentației, dacă mintea lui Guran ar fi de cauciuc, ar sări de colo-colo, fiindu-ți imposibil s-o prinzi! Guran știe cum trebuie să fie omul: oamenii trebuie să muncească, să fie responsabili, să se zbată mai mult pentru viețile lor, să conștientizeze că tot ce li se întâmplă este urmare a deciziilor pe care le iau. Orice abatere de la acest model denotă reavoință. Hai, jos cu ăștia din societatea pe care o plănuim! Jos cu săracii nesimțiți și hedoniști!

Acești oameni sunt săraci pentru că, într-un punct al existenței lor au avut de ales în felul următor: “Hei, mi se deschid în acest punct al vieții următoarele perspective: să fiu sărac, sau să nu fiu sărac? Cred că cea mai bună alegere este să fiu sărac, mi se pare dezirabil!”

Pentru acești săraci, calculul e simplu: statul îmi dă niște bani fără să fac nimic, ca să nu mor de foame, iar dacă adaug la asta și alocațiile copiilor, e perfect. Gata, pot să mă dedau alcoolului, țigărilor și unei vieți de desfrâu. Căci, să nu ne facem iluzii, acești săraci alcoolici fac și mult sex, existând și multe femei sărace alcoolice.

Sărăcia, așadar, e un mod de viață pentru ei, iar alcoolismul îi face să fie cool.

Dar experiența, psihologii, literatura și statisticile mai spun că, în cazul în care nu ești călugăr budist, sărăcia degradează, modifică omul, îl umple de frustrări și, în timp, de boli provocate de o alimentație proastă, lipsă de asistență medicală etc. Statisticile ne mai spun că există săraci care nu muncesc și săraci care muncesc. Și mai există și săraci care muncesc pe rupte. Copiii acestor săraci sunt săraci și ei.

Guran trebuie arătat cu degetul drept omul care nu îi consideră oameni pe săraci, pe alcoolici, pe săracii alcoolici. Aceștia sunt iresponsabili, au ales să fie săraci și să bea, în loc să fie oameni, adică responsabili și contribuabili.

Atâta lipsă de empatie ca la Guran mai vezi doar la pietrele de pe marginea drumului.

13 comentarii

 1. #1

  lui Guran asta I s-a urcat vedetismul la cap .
  crede despre el ca tot ce spune e adevarul absolut .
  a devenit o scarba de om

 2. #2

  Comunismul s-a nascut ca reactie la niste teorii extremiste asemanatoare teoriilor Guranului, dar se pare ca uitam usor…

 3. #3

  You’re fuckin right….

 4. #4

  As vrea sa stiu cati dintre comentatorii fucktards de pe feisbuc au avut ghinionul (ca da e un ghinion neghiobilor) sa se nasca saraci lipiti si prin munca lor extraordinara au ajuns azi la nivelul atat de inalt de mancator de * pe feisbuc
  Faptul ca marea majoritate plateste un impozit de 1000 lei/an le da impresia ca sunt deasupra lucrurilor. Retards v-ati gandit ca aia care platesc de 100 de ori mai multe impozite ca voi ar vrea sa nu mai primiti subventii la caldura/transport siin principiu la nimic? Ar dori sa puneti dracu mana pe munca sau sa va faceti o afacere

 5. #5

  D -l Mihai,nu este singurul care nu intelege mare lucru din articol.Este omenesc,nu le putem intelege pe toate

 6. #6

  Am vazut emisiunea si nu era vorba despre asta. Scoti din context. El vorbea despre copiii aia amarati care sunt fortati sa traiasca langa oamenii astia ratati. Chiar propunea alte metode de ajutorare a copiilor..dar evident asta nu va intereseaza. Satira satira dar sa pui si tu toate detaliile data viitoare, da?

 7. #7

  si capitalismul cum s-a nascut?

 8. #8

  @Vlad: asa vad si eu lucrurile. Din pacate nu invatam din istorie! Poate nici nu trebuie sa invatam 😉

 9. #9

  iete cum m-am razgandit si nu-ti mai lipesc nimic pe frunte de acum incolo

 10. #10

  Un articolul de o pagina fara nici un argument, doar pareri, eu am crescut intr-un mediu din asta si stiu multe cazuri in care parintii “beau” alocatia copiilor care sunt vai de capul lor, dupa mine mai bine se dau bonuri de masa, ar ajuta multi copii, dar ce sa stiei toti parerologii de pe net.

 11. #11

  In mod cert, pentru oamenii saraci si care se dedica copiilor lor, aceasta dublare a alocatiei este, intr-adevar, benefica. Pentru betivii cu copii problema se schimba: nu-mi vine sa cred ca acesti bani suplimentari vor fi folositi pentru educatia sau cresterea standardului de viata al copiilor. Din punctul asta de vedere cred ca rationamentul lui Moise Guran este corect. Hai sa fim seriosi, ce credeti, domnule Mihai Radu, ca vor face alcoolicii cu 3-4 copii acasa cu acesti bani? Vor lua mai multe haine pentru copii, le vor lua mai multe carti, mai multa mancare? Ma cam indoiesc. In aceste familii copiii o vor duce la fel de rau. Problema este in educatie, in cresterea nivelului de civilizatie si nu cred ca astea se pot obtine dubland alocatia copiilor.

 12. #12

  Ce dracu nu intelegeti ca Tara Asta de la cap s-a imputit. Putregaiul din nefericire a coborit destul de repede la unghiutele celor care trudesc …Asta s-a si dorit. Ce mai poti face fara unghii…..!?
  Alocatia este o bascalie , cu care nu poti decit sa-ti ineci amarul nu sa cresti un copil, dar sa-l si mai educi.

 13. #13

  Excelent articol! Cel mai relaxant ziar din Romania, mai putin pentru vesnicii “incordati”, care comenteaza pana si virgulele. Felicitari, Mihai Radu, Dan Panaet si “Catavencii”!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Șato falit

  21 ianuarie 2020

  Anul trecut, cam pe vremea asta, am intrat ca un domn într-o bancă, fluturîndu-mi hlamida gloriei, și am ieșit într-o jumătate de oră, ponosit ca un homles fără pensie și […]

 • Pe cale de dispariție

  21 ianuarie 2020

  Gîndacul croitor al stejarului a apărat Valea Oltului mai îndîrjit decît au făcut-o dacii lui Scorillo și ai lui Decebal. A oprit buldozerele, planul de fezabilitate și fondurile europene doar […]

 • Răul cel mai cinic

  21 ianuarie 2020

  A devenit extrem de plictisitoare, ba pe alocuri chiar enervantă, mantra asta cu alesul între răul cel mai mic și răul cel mai mare. Sunt din ce în ce mai […]

 • Constituție, prostituție…

  14 ianuarie 2020

  A existat, după 1990, un moment încare Constituția României putea fi modificată, schimbată în bine. Era epoca în care o alianță politică obținuse peste 60% din locurile din Parlament. Se […]

 • Istoria în adormire

  14 ianuarie 2020

  Dacă turiștii sovietici înarmați cu drujbe, fitile de lampă și scrumbii afumate nu s-au sfiit în decembrie ‘89 să se cațăre pe acoperișurile caselor conspirative ale Securității și să tragă […]