Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Gurmandul Pleșu și mucii-n fasole

Zoom Gurmandul Pleșu și mucii-n fasole

Elita lovește din nou. Andrei Pleșu, în lenea lui volubilă, prin punerile în scenă ludice, a trecut mereu drept un tip mai simpatic decât Gabriel Liiceanu în chestiunile politice sau în sentențele despre societatea românească.

Liiceanu are o ferocitate care-l face fals, e cătrănit mai mult de poză și de conjunctură, o mestecă și el cu democrația, cu piața liberă, să fie libertate, că libertatea e bună, și, înainte de toate, dragi copii, mare atenție la comuniști! E ridicol când se înfurie, banal de sentențios când descrie societatea de azi și sâcâit de-o apocalipsă iminentă ca de-o răceală care îl face să-i curgă mucii în cele mai nepotrivite momente.

Pleșu, în schimb, se retrăsese cumva din linia întâi, spărgea semințele alea de eseist călduț al unui cotidian irelevant: că politienii nu vorbesc o limbă română corectă, că te îngrozești de ce vezi la televizor, că “Cine-i, dom’le, Sexy Brăileanca asta, cum se face că nu mai avem valori? În ce nămol axiologic patinează România de azi, vai nouă!” etc.

Ați prins ideea: la Pleșu mai râdeai. La Liiceanu nu, te întristai și atât.

Nu aș fi crezut că Andrei Pleșu este în stare de o gândire care să pună în scenă disprețul social.

Iată o comparație făcută de Pleșu între cele două mitinguri, cel din Piața Victoriei și cel de la Cotroceni: “Diferența între cele două e că cei de la Cotroceni sunt telespectatori, în sensul că reproduc mesaje pe care le-au auzit cu o zi, seară, săptămână înainte la TV. Ceilalți (cei din Piața Victoriei) nu sunt telespectatori, sunt oameni cu meserii limpezi și care înțeleg să-și protejeze statutul”.

Îmi vine să slobod un “Chapeau, maestre!”, cum sunt acele comentarii stupide pe Facebook. Oo, da, “Chapeau, maestre!”, rar mi-a fost dat să văd așa ceva din partea cuiva care o viață întreagă a manevrat noțiuni, a gândit tensiunea relațiilor dintre ele și, dincolo de toate, nu a luat orice la prima mână, bucuros de evidențele zilei ca de un cadou.

“Chapeau, maestre!”, zise ura socială.

Ăia de la Cotroceni? Niște unii fără statut, fără meserie, fără carieră, niște unii care împing neobosiți cu cururile toată ziua în fotolii, papagali care repetă și ei în piață ce le zic ăia la România TV și la Antena 3.

Ăștia din Piața Victoriei? Oo, meserii limpezi, simpatici, vigilenți.

Chiar și logica implicată în aceste judecăți este una strâmbă. Da, cei mai mulți dintre oameni își formează opinii uitându-se la televizor, pe Internet și tot așa, au instanțe la care se raportează, de la care împrumută sentențe.

Culmea e că tocmai el, făcând o astfel de judecată, nu depășește cu nimic orizontul îngust al unei astfel de raportări. Da, cei care protestează la Cotroceni nu sunt absolvenți de Oxford, nu au un aparat critic de ultimă generație și tot așa, însă nu despre asta e vorba. Cât de infantil să fii ca să faci un concurs de “Care-s mai buni?”.

Plus că, ziceam, logica pe care o pune în joc e tâmpită. Cum ar fi să spun eu: “Pleșu își ia informațiile din cărți? Wow, nu poate să gândească și el cu propriul cap. Dar la ce se gândește, la mâncare? Ha-ha, ce amuzant!”.

Aș greși spunând asta, pentru că ar trebui mai degrabă să mă întristeze apetitul unuia dintre eseiștii noștri în vogă, lider de opinie, editorialist și scriitor, de-a organiza Vocea României, faza pe proteste.

Sunt unii – să zicem că așa sunt cei de la Cotroceni, toți – aduși cu autocarele de PSD. OK. Mă aștept de la Pleșu nu să-mi țipe ca o țață speculativă: “Săriți, că ăia nu e autentici!”, ci să-mi spună ce înseamnă că mai sunt oameni, mulți, care pot fi atât de ușor manevrați de un partid sau de altul. Ce spune asta despre o clasă politică după zece ani de UE? Ce spune despre UE? Ce spune despre nivelul de trai? Care e relația între acest nivel de trai, anticorupție și democrație?

Altfel, ne bășicăm că noi suntem “mai buni” decât ceilalți, vai, stupizi și lipsiți de orice nuanță.

Citeşte mai multe despre:

9 comentarii

 1. #1

  koae…chapeau !!!!
  lol

 2. #2

  Trist…adevarat si trist

 3. #3

  Şi lupta de clasă…pardon, anticorupție continuă, până la făurirea societății multilateral dezv…pardon, deschise. Mergeți înainte, tova…pardon, komiterni…ptiu, pardon, brigadie…pardon, corporatişti!

 4. #4

  Eterna noastra elita (era sa pun ghilimele !), incremenita in proiect …

 5. #5

  Fata de domnii Plesu si Liiceanu s-ar cuveni sa manifesti respect. Ei vor ramane in istoria literaturii romane.
  “Duelul” barbati-femei – scris de tine si Simona Tache – a fost amuzant; de-atunci niciunul dintre voi n-ati mai scris articole interesante sau de valoare. In special voi doi (dar nici cu P.A. de Hillerin nu mi-e rusine) ati improscat incontinuu cu noroi in directia lui Johannis si, in general, in directia oricui nu e de partea PSD.
  Va jigniti cititorii, eu unul n-am sa mai citesc nimic scris de tine, S.T. si P.A.H.

  • #6

   Dacă sunteți printre cei care ne citiți doar pe net. Se rezolvă, nu-i nicio problemă. Înțeleg că vă deranjează că se scrie și altfel decât laudativ despre domnul Iohannis (Așa se scrie corect, dacă tot îl idolatrizați). Putem să rezolvăm și asta. Cam câte ode pe săptămână doriți să citiți?

 6. #7

  Zero ode. Dar sa scrieti nepartinitor, asta e rolul presei. Nu doar noroi spre Iohannis (na, grafiat pe romaneste), iar despre ciuma rosie sa ne prefacem ca n-am auzit ce nenorocire ne prefigureaza.

 7. #8

  Am uitat: multumesc pentru raspuns. E o dovada a faptului ca-ti pasa de cititori. Si noua ne pasa de tine si ne dorim sa avem din nou de ce sa cumparam revista printata.

 8. #9

  Nu nu. Aia bunii sunt fasolea. Aia rai sunt mucii. Fasolea e in Piata Victoriei. Mucii la Cotroceni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Poate fi un orbete președinte de țară?

  20 august 2019

  Klaus Iohannis a pierdut ocazia de-a juca o scenetă biblică pe țărmul Mării Negre fiindcă, dacă s-ar fi aplecat asupra soldățelului american leșinat și l-ar fi cărat în brațele-i vînjoase […]

 • Președintele armatei moarte

  20 august 2019

  Marți, 20 august, peluza Casei Albe va duce iar povara președintelui Iohannis. Sînt fire de iarbă care au avut norocul să geamă sub pantofii unui Macron, unui Netanyahu, unei Merkel […]

 • Politiciene disperate

  20 august 2019

  Ne îndreptăm, cu pași mari, spre momentul în care va fi aproape obligatoriu ca politica să fie condusă de către femei. Dintr-un domeniu eminamente patriarhal, politica tinde să devină tărâmul […]

 • “Întîmplări din irealitatea imediată”

  13 august 2019

  Aflînd că pușcăriile românești sînt mari producătoare de scriitori bine furajați, o editură newyorkeză i-a făcut domnului Gheorghe Dincă o ofertă de nerefuzat pentru publicarea unui bestseller memorialistic cu titlul […]

 • Planul Marshall pentru săraci

  13 august 2019

  America și Occidentul european trag fără chef de o căsnicie obosită, împovărată de ani și de plictiseală. Duși sînt anii logodnei, cînd generalul Marshall a descălecat la Paris din spinarea […]