Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Guvernul Ciucă. Încă unul e pe ducă

Zoom Guvernul Ciucă. Încă unul e pe ducă

Înainte să se prăbușească în abis, PNL se mai ține cu o mînă de balustrada guvernării. Ultimul sondaj publicat de Politico arată că a scăzut la 19% în afara Parlamentului, în timp ce în Parlament a pierdut atît sprijinul USR, cît și pe cel al grupării Orban. Menținerea cu orice preț a guvernării a devenit, așadar, nu numai cauza căderii PNL, ci și singura șansă de a se alege cu ceva după atîtea gafe în lanț. Dacă ar reuși să rămînă la Palatul Victoria – fie prin trecerea Guvernului Ciucă, fie prin păstrarea guvernului interimar Cîțu –, PNL va ajunge în cîteva luni în posesia primelor fonduri din PNRR. Ar putea, înainte de a fi scos de la guvernare, să împartă de unul singur banii, să-și achite datoriile către sponsori și să asigure echipei cîștigătoare venituri pentru măcar două generații.

Ca să execute această inginerie politico-financiară, ar fi avut nevoie de cooperarea totală a PSD. Și lucrurile păreau să se miște în direcția bună, fiindcă Iohannis garantase promptitudinea serviciilor contractate cu Ciolacu. Lunga relație de obediență a șefilor PSD față de Cotroceni era de natură să asigure tot necesarul operațiunii, de la non-combat politic la susținere parlamentară. Iohannis experimentase slugărnicia social-democraților cu ocazia premierilor SRI Grindeanu și Tudose, apoi cu marioneta SPP, neconflictuala Dăncilă, care i-a dăruit un tur doi fără emoții, și, în fine, cu pașnicul Ciolacu, dresat cu dosarul de revoluționar absent de la revoluție. Toate aceste pîrghii au fost, însă, acționate de Servicii, chiar dacă Iohannis a trăit cu iluzia că vocea lui i-a provocat PSD-ului comportamentul de slugă. În realitate, după ce președintele se ducea la culcare, generalii puneau mîna pe telefoane și aranjau ploile.

Numai că, după cascada de gafe, Iohannis a coborît în sondaje chiar mai jos decît PNL. Cu 14% la trei ani distanță de finalul mandatului, președintele arată ca un pacient politic în fază terminală care mănîncă fericit și inconștient bomboane fondante. Serviciile au înțeles că mirosul de catafalc li se poate impregna în uniformă și au luat puțină distanță. Au slăbit strînsoarea degetelor PSD în ușă, așa încît Marcel Ciolacu și ceilalți lideri cusuți cu ață de cazarmă au îndrăznit să nu execute întocmai și la timp pofta lui Iohannis.

De aceea Guvernul Ciucă se îndreaptă acum spre invalidare, de aceea, guvernul interimar Cîțu se îndreaptă spre o catastrofă liberală și chiar penală.

Multă lume s-a întrebat de ce PSD, cu aproape 40% încredere, ar fi ținut să-și bage gîtul în laț, să intre la guvernare sub papucul unui partid de sub 20%, aflat la cheremul lui Iohannis și să-și asume dintr-o dată pandemia, morții, frigul din orașe, prețurile la energie și împrumuturile înrobitoare. Păi, fiindcă solicitarea venise de la Servicii. Dar acum, după vizita în Egipt, Serviciile sînt gata să treacă de partea poporului. Cum au făcut și cînd Ceaușescu a plecat în Iran.

2 comentarii

  1. #1

    După criza politică declansată la inceputul lunii septembrie și prelungită artificial mai bine de două luni din prostia decidentilor politici ai PNL si a faraonului de la Cotroceni, lucrurile s-au complicat foarte mult. Prima lovitură a fost pe 5 octombrie când Guvernul Cîțu a fost demis de parlament cu cel mai mare scor din istoria moțiunilor de cenzură din ultimii 30 de ani. Desi necesarul pentru ca moțiunea să treacă era de 234 de voturi, împotriva guvernului Cîțu au votat 281 de parlamentari, cu unul mai mult decât suma deputaților și senatorilor PSD, USR-PLUS și AUR. Au urmat 20 de zile cu doi premieri desemnați Dacian Cioloș (USR) si Nicolae Ciucă (PNL) care nu au reușit să obțină susținerea Parlamentului, iar acum PNL se află în impas pentru menținerea guvernării.
    De data asta, PSD va negocia dur și va cere funcția de prim-ministru și jumătate din portofoliile din Guvern plus șefia Camerei Deputaților, invocând faptul că au câștigat alegerile și că au cel mai mare număr de mandate în parlament (157). Dupa unele surse din interiorul PSD se vehiculează că Marcel Ciolacu să fie propus pentru funcția de premier, Sorin Grindeanu – președinte al Camerei Deputaților iar Alexandru Rafila la ministerul Sănătății.
    De cealaltă parte, USR dorește refacerea coaliției PNL-USR-UDMR + Minorităti. In acest sens, Dacian Cioloș a afirmat foarte clar că ”PNL-ul trebuie să decidă cât mai repede cu cine dorește să negocieze o majoritate, pentru că una e să negociezi o majoritate cu PSD-ul, am văzut care sunt pretențiile PSD-ului, ce așteptări au, ce pretenții au, cu impact bugetar masiv, știm apetitul, între ghilimele, al PSD-ului pentru reforme și pentru modernizarea României și există posibilitatea refacerii coaliției de centru-dreapta, între PNL, USR și UDMR, dar asta presupune să stabilim un program de reforme, să ne înțelegem pe niște măsuri imediate care trebuie luate pentru a scoate țara din criză (…). PNL-ul trebuie să decidă, pentru că sentimentul meu ieri a fost că încă nu e decis dacă intenționează să meargă cu PSD sau cu USR și sunt două lucruri total diferite”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint