Ca printr-o minune, căci la noi normalitatea are aura asta, Comisia de Etică Universitară a Academiei de Studii Economice a analizat sesizarea depusă în cazul lucrării de doctorat a primarului PNL din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, dezvăluită aici ca fiind un plagiat grosolan. Și a oferi un răspuns în termenul legal, ba chiar a desființat lucrarea politicianului, rezultatul fiind unul cît se poate de clar: 97 de pagini au fost furate, în sistem copy/paste. Ceea ce, bravo!
O să postăm toată decizia pe site, că n-avem aici spațiu, însă promitem că merită citită și chiar aplaudată.
Cam atît a ținut, însă, normalitatea cea minunată. Mai apoi am revenit la statu quo. Minunații domni din PNL au instaurat omertà. Sau, mai degrabă, au păstrat-o, căci din martie și pînă acum unul n-a îndrăznit să zică ceva. Primarul plagiator n-a vrut să comenteze nimic, indiferent cine, de unde și de cîte ori a încercat să-i smulgă o reacție. Aproape toți liderii cu PNL de struț au băgat capul în pămînt și au așteptat să treacă, să uite lumea.
Am găsit, însă, și cîteva cazuri extreme. Unul extrem de ridicol și unul extrem de amuzant. Să vi-l zicem pe cel amuzant prima dată. Directorul Centrului de Excelență Alba (excelență în educație, desigur), profesor și doctor în istorie, dar și coleg de partid cu Pleșa, și traseist ca și el, ne-a răspuns, acum trei luni, printr-un mesaj lung cît o zi de salariu, dar numai „off therecord“. Acum, cînd am revenit cu întrebările și după ce informația a fost publicată în zeci de publicații la nivel central și local, a zis atît: „Nu am cunoștință de vreo decizie a comisiei de etică de la ASE. Se poate sa existe, dar eu nu știu de așa ceva“. Și cu asta, haideți pa! Amuzant, nu?
Ei, hai să vi-l zicem și pe cel ridicol. Alin Ignat, deputat PNL de Alba, ginere de vice la Consiliul Județean, fiu de profesoară – inspector școlar general adjunct, practic un om serios, ne-a răspuns așa: „Opinia mea este neschimbată. Mai exact, dacă forul competent legal să analizeze și să decidă dacă o lucrare este sau nu plagiată a dat o decizie de plagiat, din ce știu sancțiunea aplicabilă este retragerea titlului respectiv. Și cred că asta se întîmplă de fiecare dată, după ce se vor fi parcurs toate etapele de contestații etc. Legat de candidatura la Primărie, sincer, nu cred că Gabi trebuie să se retragă sau să demisioneze, albaiulienii alegîndu-l pentru calitățile care îl fac un bun primar, om de administrație, și nu pentru existența sau nu a unui titlu universitar. Eu, personal, pînă să aflu de la voi că Gabi deține acest titlu, nu am avut habar de această chestiune, deci nu îmi pare că s-a folosit vreodată de titlul respectiv pentru a ajunge să fie ales de oameni. Deci nu, nu cred că trebuie să demisioneze sau să se retragă, iar în privința titlului, bănuiesc că instituțiile care au rol în asta vor decide pe lege, ca întotdeauna, sancțiuni ce țin de lucrarea în sine“. Frumos, este?
Acum, desigur, nu are rost să-i mai înșirăm aici pe toți cei care au făcut scut în jurul lui Pleșa, mai ceva ca Năstase, Mitrea & Co în jurul lui Bivolaru, în 1997. Rectorul Universității „1 Decembrie 1918“, Daniel Breaz, fost ministru PSD și care acum e mare membru PNL, ne-a dat cu „seen“ și-apoi cu „ignore“. La fel ca și toți cei 20-30 de consilieri, candidați și lideri ai PNL Alba pe care am încercat să-i contactăm. Unii dintre ei sînt chiar profesori, cadre universitare. Singurul care a fost, ca de obicei, un drăguț și n-a răspuns a fost Florin Roman. „Treci pe la casierie, pe la PSD“, ne-a zis drăguțul de el.
Dacă în PNL e omertà, mediul academic e discret spre invizibil. Profesorul Valentin Naumescu, de exemplu, care acum trei luni ne-a spus că va aștepta decizia Comisiei de Etică de la ASE, a comentat așa: „Mă bucur că procedurile universitare interne de etică și integritate academică, cel puțin în marile universități ale României, funcționează sau încep să funcționeze. Este un semnal pozitiv pentru îmbunătățirea credibilității și calității în viața academică. Universitățile sînt cele care trebuie să reacționeze și să-și apere prestigiul. Așa este peste tot în lume“. Cînd am revenit cu a doua parte a întrebării, anume dacă va face vreun demers în nume personal, instanță în civil, ceva, și că dacă nu, nu consideră că e o invitație la plagiat, în sensul că dă un semnal potențialilor plagiatori că victimele nu iau măsuri, a repus responsabilitatea pe seama universităților, că așa e normal. Iar apa este, desigur, udă.
O altă lipsă de reacție, și una extrem de importantă, a fost a domnului Vasile Țopa, rectorul UTCN. Asta pentru că, pe lîngă că e un politician impostor, ce și-a împopoțonat CV-ul cu un titlu de doctor, obținut – iată – în baza unui plagiat dovedit, domnul Pleșa Gabriel este și cadru didactic, profesor universitar asociat tocmai la UTCN. Adică nu la vreo privată precum „Bioterra“ sau „Spiru Haret“, ci tocmai la Politehnica din Cluj-Napoca. În urmă cu trei luni, profesorul Vasile Țopa se declara uimit și, desigur, aștepta decizia ASE. Acum, probabil, e atît de uimit, că de două zile ne-a dat cu „seen“ și nu-și găsește cuvinte să răspundă. Cine știe, poate după alegeri…
Extras Decizie Comisia de Etică Universitară a ASE
Ei, na.Unii fura idei inteligente si solutii, pentru ca nu pot produce ceva nou si util.Nu ii duce mintea dar sunt ambitiosi si vor diplome.
Altii fac magie, dispare miliardu’ de euro, au dosar penal si tot candideaza !
Cea mai puternica magie e cand dispar sacii cu voturi, in vazul tuturor si castiga alegerile !