Facem un salt în timp, din ’96-’95 până în 2000. Pentru că este vorba tot despre Cornel Ivanciuc.
Suntem în anul 2000, așadar. În ultima zi de luni înainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
Ne pregătiserăm, cel puțin teoretic, pentru momentul ăsta. Cornel, care era, în continuare, șeful Biroului/Departamentului de Investigații, fusese rugat, cu mult înaintea turul I, să pregătească un material despre Vadim Tudor, pentru pagina 3. Dar ceva serios, poate chiar o bombă, care să poată face diferența în cazul în care Vadim ajunge în turul al II-lea. Cel mai probabil cu Iliescu. Ceea ce s-a și întâmplat.
Cornel, care era din ce în ce mai dezinteresat de munca lui, a scris o labă de text. O compilație de informații apărute în presă de-a lungul vremii. Nimic serios, nici pe departe bomba la care speram noi. A dat textul, destul de târziu după prânz, și, considerând că și-a făcut treaba, ne-a spus că el ar pleca acasă.
Era, totuși, devreme. Nu era, cred, nici măcar 6-7 seara. Ziua de luni ținea, pe vremea aia, la noi, până marți, pe la 3-4 dimineața. Iar ziua aia era chiar o zi grea, ultima dinaintea unui al II-lea tur de prezidențiale complicat. Mai erau multe de făcut, mai erau materiale de scris, mai era…
Așa că atunci când l-am auzit pe Cornel că el vrea să plece acasă, că și-a făcut datoria, m-am enervat brusc. I-am zis să mai stea puțin, că a apărut ceva, și m-am dus în biroul meu. Da, pe vremea aia aveam birou. Eram secretar general de redacție și aveam un birou pe care-l împărțeam cu Tudor Octavian și cu Viorel Moțoc. Asta doar lunea, când citam amândoi (eu și nea Tataie) textele și stabileam care merită să intre în ziar și care nu. În restul săptămânii era biroul meu și numai al meu, în care mai intra Bill să-și lase rucsacul.
M-am dus așadar în birou, am fumat o țigară și am băut o bere, pe repede înainte, după care m-am întors în sala mare a redacției, unde Cornel aștepta, pregătit de plecare. De obicei ar fi stat în biroul lui de șef al investigațiilor, birou pe care-l împărțea cu Mircea Toma. Dar în ziua aia nu mai avea chef de muncă, așa că aștepta în redacția mare, uitându-se la televizor.
Mircea, nu știu de ce, era și el acolo. Și mai erau câțiva dintre puștii care nu aveau treabă la ora aia. Am intrat, m-am dus la Cornel și i-am șoptit confidențial, astfel încât să fiu sigur că mă aude toată lumea: „Cornel, n-ai prin sertare vreo anchetă? Ceva pregătit pe care să-l putem băga în locul materialului cu Vadim?“.
„Da’ de ce?“
„Păi, e posibil să nu mai băgăm aia cu Vadim. Și trebuie să înlocuim cu ceva…“
„De ce să nu mai publicăm aia cu Vadim?“
„Nu pot să-ți spun acum. Nu e nimic sigur. Dar s-ar putea să fie nevoie de alt material. Ai ceva în rezervă?“
„Am, dar trebuie scris.“
„Păi, apucă-te și scrie…“
„Nu. De ce să scriu? De ce să nu intre aia cu Vadim?“
„Bine, uite, îți spun: a sunat Vadim și a zis că a aflat de materialul scris de tine. Nu știu cum, nu știu cine din interior s-a spart, dar a aflat. Și a zis că ne dă 50.000 de dolari dacă nu publicăm materialul. Deci ai cu ce să-l înlocuim?“
A, si ne lasati asa, nesatisfacuti?Ce a facut stimabilul? .
În episoadele viitoare 🙂
Astept de ceva vreme sa se ajunga la perioada cu Bursucul Gastric, Andrei Gheorghe de la Pro TV care comenta reclamele, dar tot de atata timp nu se reamintesc decat episoade cu Cornel Ivanciuc. Este ceva personal sau a facut atat de mult rau ca nici dupa douazeci de ani nu se poate lasa sa se aseze praful? Seamana mai mult cu plati de polite vechi decat niste amintiri amuzate si amuzante.
Fiind amintirile mele, cred că am dreptul să mi le ordonez cum vreau. Perioada cu Bursucul Gastric nu e o perioadă anume, semnătura a apărut destul de devreme, prin 93, cred. Iar cu Andrei Gheorghe eu n-am lucrat în aceeași redacție. Nici n-am fost vreun fan al lui, ca să-mi provoace amintiri amuzate și amuzante. Pentru dedicații și interpretat la cerere, pe la mese, încercați la lăutari.
Domnul PAH, aveți toată considerația mea pentru faptul că vă faceți timp să răspundeți la comentarii. Articolele sunt trecute prin filtrul personal, nu e nimic de obiectat. Totuși, ar fi interesant sa aflăm, cititorii vechi și noi, cum se trăia in redacție furtul glumelor de către alții.
Probabil aveți, deja, o structură a articolelor viitoare dar este, poate, o idee de explorat.
Toate cele bune!
Cred că cel ami mult ne afecta când glume făcute de noi apărea și în show-uri Divertis și, desigur, îl bănuiam pe Biju de transfer. Dar multe erau simple coincidențe care se petreceau la ceva distanță în timp 🙂
Altfel, personaje precum Buzdugan au apărut destul de târziu în viața noastră. Cu buzdugan am și avut o discuție destul de lungă la telefon, dar prin 2010-2011, când mă întorsesem la revistă și citise integral un text de-al Simonei Tache sau de-al lui Mihai Radu, nu mai țin minte exact cine-l scrisese.
John T. Miller sa aibă și un alter ego care trafichează glume? N-as fi crezut 🙂