Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Infinita tristețe

Zoom Infinita tristețe

Din mintea cu noduri și din sufletul ei mic și plin de sticluțe de bulion, Viorica Dăncilă a venit cu un nou referendum: să înăsprim predepsele, să castrăm chimic violatorii și, mă rog, ce s-o mai nimeri.

Asta e ca și cum, după un accident auto la care ambulanțele au venit după cinci zile, primul lucru la care ne-am gândi ar fi să mărim amenzile și pedepsele din Codul Rutier.

Problema a fost a autorităților. Ca de cele mai multe ori. Criminali și mizerii umane vor fi cât e lumea. De-aia avem autorități, de-aia facem legi, de-aia compunem tot felul de reguli și ne ținem după anumite comportamente.

Și de-aia e bine să ne uităm la autorități altfel decât prin lentila abstractă a lui „Ciuma Roșie“ sau „Corupția ucide“. Toate exemplele ne arată că exploatarea politică a unor evenimente, pe termen scurt, electoral, nu duce decât la conservarea rahatului din societate, ba chiar la potențarea duhorii lui.

Am văzut, la câteva zile după tragedia de la Caracal, că polițiștii puteau acționa mult mai devreme, că Serviciul 112 ar putea fi mult mai performant dacă ar folosi un sistem de localizare care este gratuit pe piață, că nu trebuie să stai după acordul niciunui procuror și al niciunui judecător pentru a intra în curtea cuiva și a salva viața unui om.

Doar că asta nu s-a întâmplat. Și nu s-a întâmplat din partea unor oameni care trebuiau să facă, aveau datoria să facă să se întâmple asta.

Și când te gândești că nimic din această infinită tristețe nu ar fi existat dacă în România ar funcționa un transport public județean cât de cât decent.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • “Întîmplări din irealitatea imediată”

  13 august 2019

  Aflînd că pușcăriile românești sînt mari producătoare de scriitori bine furajați, o editură newyorkeză i-a făcut domnului Gheorghe Dincă o ofertă de nerefuzat pentru publicarea unui bestseller memorialistic cu titlul […]

 • Planul Marshall pentru săraci

  13 august 2019

  America și Occidentul european trag fără chef de o căsnicie obosită, împovărată de ani și de plictiseală. Duși sînt anii logodnei, cînd generalul Marshall a descălecat la Paris din spinarea […]

 • #danbarnafacts

  13 august 2019

  Din spuma mării contractelor cu statul a apărut, imaculat și superb în nimicnicia lui, ca un câine turbat, Dan Barna. Și, deodată, a început să spună tâmpenii. Poate îl știți. […]

 • Caracal, mon amour

  6 august 2019

  Zilele trecute, pe la ora cînd Ion Cristoiu obișnuiește să tragă pe nări praful din Biblioteca Academiei, îmi făcui și eu rondul pe la Piața Obor, unde zarzavagiii scot natura […]

 • Olimpiada PROȘTILOR

  6 august 2019

  România și-a încredințat destinul unor șarlatani. Șefii de ieri și de azi ai țării, fie ei președinți, miniștri, primari sau parlamentari, trăiesc, cu rare excepții, din impostură. Prosperă din fals, […]

Ultimele articole