Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Infinita tristețe

Zoom Infinita tristețe

Din mintea cu noduri și din sufletul ei mic și plin de sticluțe de bulion, Viorica Dăncilă a venit cu un nou referendum: să înăsprim predepsele, să castrăm chimic violatorii și, mă rog, ce s-o mai nimeri.

Asta e ca și cum, după un accident auto la care ambulanțele au venit după cinci zile, primul lucru la care ne-am gândi ar fi să mărim amenzile și pedepsele din Codul Rutier.

Problema a fost a autorităților. Ca de cele mai multe ori. Criminali și mizerii umane vor fi cât e lumea. De-aia avem autorități, de-aia facem legi, de-aia compunem tot felul de reguli și ne ținem după anumite comportamente.

Și de-aia e bine să ne uităm la autorități altfel decât prin lentila abstractă a lui „Ciuma Roșie“ sau „Corupția ucide“. Toate exemplele ne arată că exploatarea politică a unor evenimente, pe termen scurt, electoral, nu duce decât la conservarea rahatului din societate, ba chiar la potențarea duhorii lui.

Am văzut, la câteva zile după tragedia de la Caracal, că polițiștii puteau acționa mult mai devreme, că Serviciul 112 ar putea fi mult mai performant dacă ar folosi un sistem de localizare care este gratuit pe piață, că nu trebuie să stai după acordul niciunui procuror și al niciunui judecător pentru a intra în curtea cuiva și a salva viața unui om.

Doar că asta nu s-a întâmplat. Și nu s-a întâmplat din partea unor oameni care trebuiau să facă, aveau datoria să facă să se întâmple asta.

Și când te gândești că nimic din această infinită tristețe nu ar fi existat dacă în România ar funcționa un transport public județean cât de cât decent.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Secretul lui Bachus, cu Gabriel Liiceanu în rolul principal

  8 octombrie 2019

  După o lamentabilă carieră de criminal în serie, Gabriel Liiceanu se desparte de membrii Grupului pentru Dialog Social cu aerul preotului indignat că păcătoșii cărora le-a servit ultima împărtășanie se simt din […]

 • Președintele morții

  8 octombrie 2019

  Dacă ar avea aripi, Klaus Iohannis s-ar roti în văzduh deasupra tragediilor, ca un corb care adulmecă moartea. Dar n-are, așa că e nevoit să țopăie de la un accident […]

 • Uniunea Salvați USR

  8 octombrie 2019

  În plină campanie electorală pentru prezidențiale, Uniunea Salvați România s-a apucat, deja, de pregătirea alegerilor locale. Rar s-a mai văzut un partid care să le spună membrilor, simpatizanților și eventualilor […]

 • O profeție cu bucluc

  1 octombrie 2019

  Diversitatea în unitate se vede cu ochiul liber pe canalele noastre de televiziune, unde cîteva culte religioase se întrec seară de seară să ne intermedieze prin cablu o întîlnire cu […]

 • Bula calului

  1 octombrie 2019

  Prezidențialele n-au fost întotdeauna așa. În 1990 aveam de unde alege. Îl aveam pe Ion Rațiu, nepot de memorandist cu rădăcini istorice în Ardeal, milionar în lumea liberă, democrat cu […]