Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Infinita tristețe

Zoom Infinita tristețe

Din mintea cu noduri și din sufletul ei mic și plin de sticluțe de bulion, Viorica Dăncilă a venit cu un nou referendum: să înăsprim predepsele, să castrăm chimic violatorii și, mă rog, ce s-o mai nimeri.

Asta e ca și cum, după un accident auto la care ambulanțele au venit după cinci zile, primul lucru la care ne-am gândi ar fi să mărim amenzile și pedepsele din Codul Rutier.

Problema a fost a autorităților. Ca de cele mai multe ori. Criminali și mizerii umane vor fi cât e lumea. De-aia avem autorități, de-aia facem legi, de-aia compunem tot felul de reguli și ne ținem după anumite comportamente.

Și de-aia e bine să ne uităm la autorități altfel decât prin lentila abstractă a lui „Ciuma Roșie“ sau „Corupția ucide“. Toate exemplele ne arată că exploatarea politică a unor evenimente, pe termen scurt, electoral, nu duce decât la conservarea rahatului din societate, ba chiar la potențarea duhorii lui.

Am văzut, la câteva zile după tragedia de la Caracal, că polițiștii puteau acționa mult mai devreme, că Serviciul 112 ar putea fi mult mai performant dacă ar folosi un sistem de localizare care este gratuit pe piață, că nu trebuie să stai după acordul niciunui procuror și al niciunui judecător pentru a intra în curtea cuiva și a salva viața unui om.

Doar că asta nu s-a întâmplat. Și nu s-a întâmplat din partea unor oameni care trebuiau să facă, aveau datoria să facă să se întâmple asta.

Și când te gândești că nimic din această infinită tristețe nu ar fi existat dacă în România ar funcționa un transport public județean cât de cât decent.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]