Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Inițiativa cetățenească și Guranul

Zoom Inițiativa cetățenească și Guranul

Ce se întâmplă când Guranul zgâlțâie jurnalismul independent, când Guranul ia presa pe cont propriu? Se întâmplă o aplicație.

E foarte amuzantă chestia asta cu aplicațiile. Dacă unuia i se pare că a râgâit mai amuzant la o bere cu prietenii, zice: “Hei, ce-ar fi să ne facem o aplicație cu asta?”. Evident, găsește alți doi dobitoci care cred că e ceva amuzant.

Iată ce scria, în decembrie anul trecut, Moise Guran despre alerta de cutremur: “Această alertă este însă un experiment, realizat de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) împreună cu noi, cei de la Biziday. (…) Teoretic, există o șansă ca alerta să ajungă la dumneavoastră înaintea undei de șoc. (…) În același timp, dar tot teoretic, alerta se activează în maximum cinci secunde de la ciocnirea (sau ruperea) plăcilor, în subteran”.

Altfel spus, Guranul a testat cutremurul pe oameni într-o colaborare stupidă, într-o complicitate cu Institutul Național de Fizica Pământului. Zice Guranul mai departe: “Practic, vom afla cu toții dacă a funcționat în momentul producerii unui cutremur de intensitate cel puțin medie”. Adică era ceva care nu prea era nimic, dar la un moment dat vom vedea noi ce e. Și cam asta s-a întâmplat, nu?

Așadar, marea problemă a INFP era că nu găsise o aplicație făcută de un freacă-Internetul ca să-și proptească și ei alerta.

Să nu aveți nici un dubiu, în mintea Guranului această alertă este un pas spre transparență, spre informare, spre accesul neîngrădit al cetățeanului la deciziile “statului”.

Să știe oamenii, să fie preveniți! – striga așadar Guranul.

Evident, alerta s-a dovedit a fi un mare fâs, ca toate chestiile făcute de Guran. E bine că nu au fost răniți oameni și că totul s-a terminat cu bine, cu Guranul făcându-se a nu știu câta oară de râs.

Dar de ce INFP a intrat în această colaborare cu Guranul?

Marea miză a ultimilor ani este aceea de a lua România pe persoană fizică, așa cum ar fi zis Vanghelie. OK, voi, statul, voi, politicienii care formați, care articulați statul, nu vreți să vă reformați, să vă dați la o parte, să dispăreți, să eliberați România? Atunci nu ne rămâne decât o singură șansă: statul paralel, România paralelă, a oamenilor cinstiți, a oamenilor curați și competenți. În timp, România noastră va deveni tot mai mare, iar România voastră tot mai mică. În timp, România noastră o va înghiți și-o va elibera în toaleta istoriei pe România voastră.

Fenomenul e mai mare, amintiți-vă de tinerii de bine care lucrau undeva pe holurile Guvernului la nu știu ce proiect IT pentru debirocratizarea României. Lucruri lăudabile în sine, însă sufocate în propria naivitate și lipsite de orizont din pricina proastei înțelegeri a societății: ei voiau să demonstreze că statul dă bani aiutea pe soft-uri, că sunt licitații mânărite, că, nu-i așa, “nu se face treabă”. Asta știam, cu asta ne luptăm. Doar că problema este de a identifica acele măsuri prin care să corectăm sistemul, nu să chemăm niște băieți care în timpul lor liber ne repară și nouă prizele. Știam că acele soft-uri se pot face, știm că este posibilă o Românie mai decentă birocratic, nu despre asta e vorba.

Chiar și USR-ul, în ultimă instanță, a fost o astfel de inițiativă cetățenească.

Din păcate, în loc să credibilizăm statul, în loc să credibilizăm instituțiile statului, noi muncim la subminarea lor, creând continuu discursul unui stat paralel, al unui stat privat, plin de avânt cetățenesc.

Cetățenii vor să ia puterea, vor să schimbe orânduirea, însă fără să răstoarne actuala orânduire, ci în paralel.

Tot demersul nu este doar stupid și sortit eșecului, ci și extrem de dăunător.

Între timp, acest stat slab și cu eticheta corupției în frunte trebuie să rămână astfel fie doar și pentru a legitima statul paralel, al cetățenilor contribuabili, al luptătorilor pentru știri “adevărate” și pentru depolitizarea clasei politice, dacă se poate. Și trebuie să se poată pentru că așa vrem.

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

  1. #1

    Erau interesante cindva articolele tale, chiar daca rabufneau frustrari din ele. Le puneam in circa pamfletului.
    Dar acum se simte ceva ca ranchiuna. „Economisti amatori” in bula, „băieți care în timpul lor liber ne repară și nouă prizele”.
    Pai pe acelasi principiu tu, absolvent de filosofie transformat in jurnalist, produci acum hirtie de sters undeva deja murdara.
    Pacat ca de la umorul mai fin din contrele cu S. Tache aluneci rapid spre cel „Badesc” din „gurita presei” de pe A3.

  2. #2

    Ce aiureala! Ce logica mutanta!

  3. #3

    Da, frustrarea ii razbate dupa fiecare cuvintel.
    Daca erai dumneata asa destept, de ce nu ai facut o apliocatie cu altceva, util. Sau da-i un sfat/idee cum sa o faca. Nu, cum incearca cineva ceva, cum se gasesc 2-3 sa arunce cu rahat in ventilator. Proasta crestere….

  4. #4

    Ceva util aveti de relatat?
    Sa latri inutil la o initiativa utila a cuiva pe care din varii motive nu il inghiti mi se pare din partea unui „jurnalist” cel putin penibil.
    Ca orice lucru intr-o faza incipienta si aceasta aplicatie a avut o problema, care ulterior ar fi fost intr-un fel sau altul remediata.
    Dar nuuuu, nu putem sta in banca noastra si aprecia o idee buna care a avut un inceput denivelat, trebuie sa ii dam la gioale pentru ca nu ne place mecla creatorului.
    Trist, dar nimic nou sau surprinzator.

    O intrebare as avea: ceva idei bune/inovatoare/utile aveti?

  5. #5

    O sugestie pt guran:sa-si lase barba si sa se alăture tinerilor frumoși si liberi cu botul îmblănit(analfabeți funcțional)…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • „Dumnezeu și-a întors fața înspre români!“ (citat din clasici)

    10 decembrie 2024

    Ai vrea să mă visezi întins pe-o targă la spitalul nouă, c-o sîrmă-n rît, deplin convins că n-o să mă mai fac că plouă. Cu voi la troacă să consimt, […]

  • Lungul drum al beznei către noapte

    9 decembrie 2024

    Rămas fără lumină, fără gaze și fără Internet, profetul magnetic din Izvorani simte pe pielea lui năpraznica ripostă a statului român (dacă nu cumva doamna Cristela a uitat să plătească […]

  • Iartă-mă, Doamne, că m-am născut în România!

    3 decembrie 2024

    Țara noastră a devenit scena unde se joacă o farsă de zile mari, cu actori care nu-și cunosc rolurile și bat cîmpii cu grație în aplauzele a douăzeci de milioane […]

  • You motherfuckers!

    2 decembrie 2024

    Telefonul trebuie să fi venit luni, 25 noiembrie, dimineața, cînd numărătoarea îl proiectase pe Călin Georgescu, iremediabil, în vîrful clasamentului. Peste ocean era miezul nopții, vocea era furioasă. Dincoace, la […]

  • Crăciun

    26 noiembrie 2024

    În spatele templului e-un coteț de găini, cîțiva saci cu mălai, marmura pentru zeii de-ocazie, o tigaie încinsă, vestalele sporovăiesc în pauză ca dizeozele, fac gargară cu ceai, temătoare de […]

Iubitori de arta